Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Teodor Meleșcanu

Fiul lui Meleșcanu și-a pierdut funcția de consul în Franța

Fiul vitreg al lui Teodor Meleșcanu, Sorin Adrian Pîrvulescu, a fost rechemat din funcția de consul general al României în Franța, printr-o decizie adoptată de Guvernul Orban.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 03.02.2020 - 11:40

Guvernul României a decis abrogarea deciziei prin care Sorin Adrian Pîrvulescu, fiul vitreg al lui Teodor Meleșcanu, fusese numit în funcția de consul general al României la Strasbourg.

Numirea lui Pîrvulescu drept consul general fusese decisă prin HG 454 / 2018, semnată de premierul Viorica Dăncilă și contrasemnată de Teodor Meleșcanu, actualul președinte al Senatului, care la acel moment era ministrul Afacerilor Externe. Întrucât Pîrvulescu este fiul vitreg al lui Teodor Meleșcanu, numirea acestuia în funcția de consul general a generat controverse încă din primul moment, chiar ziarul “România liberă” relatând că există suspiciuni de “clientelism și nepotism” în deciziile de trimitere la post în străinătate a unor diplomați români. La acel moment, în vara anului 2018, numirea consulului general al României la Strasbourg era doar una dintre deciziile care iscau semne de întrebare.

Ceva mai târziu, în septembrie 2018, ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu, i s-a făcut chiar plângere penală la Parchet, de către un fost ambasador, pentru modul cum a decis numirea consulului de la Strasbourg. Drept urmare, procurorii au deschis un dosar penal “in rem” pentru abuz în serviciu și conflict de interese.

Situația lui Pîrvulescu a fost acum tranșată printr-o decizie a Guvernului Orban. Astfel, conform HG 47 / 2020, publicată în Monitorul Oficial la data de 28 ianuarie, ultimul articol din HG 454 / 2018, chiar cel care îl numea consul general pe Adrian Pîrvulescu, a fost abrogat.

Potrivit notei de fundamentare a HG 47, rechemarea lui Pîrvulescu din funcția de consul general la Strasbourg a fost decisă la propunerea ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

„A fost adoptat proiectul de Hotărâre de Guvern pentru eliberarea consulului de la Strasbourg, în persoana domnului Pîrvulescu. Cunoaşteţi cazul acestui consul de la Strasbourg, numit de ministrul de Externe la acea vreme, Teodor Meleşcanu, acesta fiind fiul vitreg al demnitarului. Motivul retragerii domnului Pîrvulescu din funcţia de consul de la Strasbourg este că hotărârea respectivă nu a produs efecte juridice, domnul în cauză nu a preluat mandatul respectiv”, a declarat Ionel Dancă, purtătorul de cuvânt al Executivului, la finalul ultimei şedinţei a Guvernului Orban.

În acest moment, potrivit site-ului Ministerului Afacerilor Externe, consulatul general al României la Strasbourg este condus, în mod interimar, de diplomatul Remus Constantin Mărășescu.

Comentarii