Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) a iniţiat, în luna octombrie a acestui an, o serie de teste privind capacitatea de reacţie a 20 de ţări, printre care și România, în cazul producerii unor valuri tsunami.
Testele privind capacitatea de reacţie la tsunami vor dura trei ani şi vor fi efectuate de specialişti UNESCO în ţări riverane Oceanului Atlantic, Mării Negre şi Mării Mediterane, conform Daily Telegraph, citat de Mediafax.
Citește și: FOTO INCREDIBILE: Orașul Detroit arată ca desprins dintr-un film cu ZOMBIE
În următorii trei ani vor fi teste în România, Croaţia, Cipru, Egipt, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Israel, Italia, Liban, Malta, Monaco, Maroc, Portugalia, Rusia, Spania, Suedia, Turcia şi Marea Britanie, iar alte 19 ţări vor fi examinate în viitor.
Portugalia a fost afectată de două cutremure majore în istoria recentă – în anii 1755 şi 1969. Seismul din 1755 a generat un tsunami masiv care, potrivit istoricilor, a provocat moartea a circa 100.000 de oameni în Lisabona.
Citește și: FOTO UIMITOARE: Cum arată giganticul oraş-FANTOMĂ construit de chinezi în Angola
În anul 1908, între 60.000 şi 120.000 de oameni au murit în sudul Italiei după un tsunami provocat de un cutremur de 7,1 grade.
În 1901, un cutremur de 7,2 grade produs în Marea Neagră a generat un tsunami de peste 5 metri care a devastat zone de coastă din România şi Bulgaria.
În 1979, o bază aeriană rusească de pe coasta Pacificului a fost lovită de un tsunami. Zeci de avioane au fost distruse, iar fotografiile din galeria de mai sus au fost realizate imediat după producerea catastrofei.
Citește și: FOTO FASCINANTE: Cum arată, în exterior și interior, prima MAȘINĂ ZBURĂTOARE funcțională din lume