UPDATE 16.40: Peste 200 de persoane, între care și ministrul Dragoș Pîslaru, au participat, sâmbătă, la marșul contra violenței domestice.
Vedeți în galeria foto mesajele afișate de protestatari.
Ministrul Pîslaru a declarat că, până la sfârşitul acestui an, legislaţia în ceea ce priveşte violenţa domestică să fie schimbată şi că se lucrează la crearea unui centru de urgenţe pentru victime.
„În parteneriat cu societatea civilă, lucrăm la acel ordin de interdicţie care să poată să determine viteză imediată de reacţie când se constată violenţă domestică. Lucrăm, în acelaşi timp, la centrul de urgenţe pentru victime şi la un întreg cadru de legislaţie care să crească, de exemplu, pedepsele în cazul violenţei domestice. Este realizabil, credem că vom putea scoate legislaţia până la sfârşitul acestui an”, a mai spus ministrul Muncii, citat de News.ro.
Peste 300 de oameni vor participa, sâmbătă, în Capitală, de la ora 13.30, la un marș care atrage atenția asupra agresiunilor cu care se confruntă femeile și care cer emiterea rapidă a ordinului de protecție, precum și înființarea unor centre specializate pentru cazurile de viol.
Marșul ”Împreună pentru siguranța femeilor” are ca scop condamnarea tuturor formelor de violență împotriva femeilor. Femeile trebuie să fie în siguranță acasă, pe stradă, la locul de muncă, în școli și în universități, spune rețeaua care a inițiat protestul, VIF (Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor, formată din 18 organizații non-guvernamentale,n.r.).
La marș și-a anunțat participarea și ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru: ”Societatea se schimba doar prin implicarea activa a fiecăruia dintre noi! Va aștept maine la 13:30 in Piața Universitatii (lângă parcul Coltea) pentru a transmite un mesaj ferm împotriva violentei domestice prin participarea la marșul „Impreuna pentru siguranța femeilor”.
Și șefa Agenției Naționale de Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați (ANES), Andra Croitoru, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, Angela Cristea, ambasadoarele Finlandei – Päivi Pohjanheimo, Suediei – Anneli Lindahl Kenny, Norvegiei – Tove Bruvik Westberg, Olandei – Stella Ronner Grubacic, precum și ambasadorul Canadei în România, Kevin Hamilton, și-au anunțat participarea.
„Ce vrem să se schimbe este mentalitatea, mentalitatea conform căreia ce se întâmplă în casa altuia nu e treaba mea. Ba este treaba mea dacă acolo este o victimă, un copil, unpărinte, o victimă pentru că această victimă mâine ar putea să fie prietena ta, ruda ta sau chiar tu. De aceea ar trebui să ne pese. Mie îmi pasă și pentru că îmi pasă merg la Marșul împotriva violenței domestice, pe 15 octombrie, în București. Dacă îți pasă, vino și tu!”, a spus și Angela Cristea, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România.
Pe pagina de Facebook a evenimentului, 360 de persoane au spus că vor veni.
Citește și: România barbară: Aproape 1.000 de femei, omorâte în bătaie de soții lor. Ce măsuri pregătește statul
„Violența în familie este despre moarte, până când cele două nu vor fi corelate de decidenții politici și administrativi, probabil că viața femeilor nu va fi prețuită”, a explicat, pentru România liberă, profesoara universitară și activista Oana Băluță… citește mai departe aici …
Protestatarii cer ca ordinul de protecție sau ordinul de interdicție să fie emis de Poliție imediat după constatarea faptei, să existe personal specializat care să gestioneze cazurile de violență asupra femeilor, să se înființeze centre specializate pentru cazurile de viol și violență sexuală, cu personal specializat care să acţioneze în interesul victimelor, prin consiliere psihologică şi consiliere legală, precum și să existe colaborare între instituții ori de câte ori este tratat un caz de agresiune în familie, viol, hărțuire sexuală, exploatare sexuală. De asemenea, participanții la marș mai vor și ca statul român să transmită un semnal de toleranță-zero în ceea ce privește violența asupra femeilor, dar și să existe mijloace legale prin care emisiunile care degradează femeile să fie oprite.
Marșul începe la Piața Universității, lângă Parcul Colțea, de unde se va merge către Muzeul Antipa.
Amintim că, în România, una din patru femei este sau a fost agresată de partenerul ei (conform statisticilor Agenției Europene pentru Drepturi Fundamentale – FRA), iar, în 2015, 27 la sută dintre omoruri au avut loc în familie.
Printre măsurile pe care statul le pregătește în prezent, pentru ca legea românească să fie armonizată cu Convenția de la Istanbul, ratificată de România în 2016, se numără măsuri contra agresorilor – respectiv dacă o femeie depune o plângere, nu și-o va mai putea retrage, iar agresorii care încalcă ordinele de protecție vor fi anchetați penal, nu vor fi doar amendați. De asemenea, ar urma să fie înființate sau consolidate 42 de centre (în 41 de județe și București) pentru prevenirea și combaterea violenței, 16 centre de primire în regim de urgență, precum și pregătirea a 42 de echipe de experți.
”Când a apărut cazul Bodnariu, au fost atunci dezbateri: o bună parte din părinți spuneau că violența ușoară nu face nimic rău. Și când am făcut studiul privind violența în școli, vedeam că părinții sunt toleranţi la un astfel de comportament, îl considerau un antrenament pentru viață – devine copilul mai tare, mai puternic”, ne-a explicat sociologul Ciprian Grădinaru …. citește mai departe aici …