1.4 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecialSorin Oprescu plânge:ce să-i spun tatălui copilului, iartă-ne pe toţi?

Sorin Oprescu plânge:ce să-i spun tatălui copilului, iartă-ne pe toţi?

Primarul Sorin Oprescu a făcut, miercuri, primele declaraţii, la trei zile de la tragedia din Parcul Tei. Edilul Bucureştiului a transmis că vrea să facă un referndum pentru eutanasierea câinilor fără stăpân. El a spus că va lua o decizie, după ce se va consulta cu bucureştenii.

Vă prezentăm cele mai importante declaraţii ale lui Sorin Oprescu:

”Tot ceea ce a spus Băsescu este adevărat. El a fost primar şi ştie. Problema mea este că pe mine m-au ales cetăţenii şi fac ce spun ei”.

CITIŢI ŞI:Sorin Oprescu: Credeţi că dacă îmi dau demisia, mai aduc copilul înapoi?

”Sectorul 1 a acţionat pentru că au adăpost. Sectorul 2, la fel, au adăpost. Acum aproape un an de zile am cerut domnilor primari de la sectoarele 3,4 şi 5 să-şi facă aceste structuri. Nu asta era problema. Problema este că unde îi ducem. Două săptămâni trebuie să stea în carantină”.

”Legea este permisivă cât este permisivă. Când nu mai este permisivă, se întorc toate împotriva ta.

Am propus, în 2011, ministrului de Interne, să trec posturile lăsate libere la Primărie, la Poliţia Locală şi să facem departamentul Poliţia Animalelor. Nu am reuşit”.

”Adăposturile au capacitatea doar de o mie. Pot în continuare să-i sprijin, din sponsorizări, să ajung la 10.000. Nu din bani publici, din bani de la oameni de bine. Primăria nu a cheluit niciun leu. La Mihăileşti trebuiau amenajate nişte pergole. Consultantul s-a trezit că mai vrea nişte miliarde şi am reziliat contractul cu acesta”.

CITIŢI ŞI: Oprescu vrea REFERENDUM pentru eutanasierea câinilor vagabonzi. Vezi cum a motivat această decizie

”Pot să vă spun următorul lucru: l-am lăsat la comandă pe domnul viceprimar şi m-am dus să-mi fac un control medical. Era s-o iau razna când mi-au spus prin telefon ce s-a întâmplat acolo. Am ajuns azi dimineaţă. La ora 4.00 a pus avionul roţile pe Otopeni.

Refuz să cred că parlamentarii nu iau în considerare ceea ce-şi doresct cetăţenii pentru propria lor viaţă”.

Sorin Oprescu a mai declarat că va face ceva pentru familia îndurerată pentru că aşa îi cere sufletul, nu pentru că îl obligă cineva.

–-

”O să mai găsiţi câini din ăştia. Conform legii, iubitorii vin şi-i adoptă, apoi îi duc la locul lor. Când ajung înapoi căţeii, se produce următorul fenomen: uită să le dea apă şi mâncare. Ei pleacă în căutarea hranei. Seara vin maşini cu astfel de câini, la marginea Bucureştiului”.

”Ce să-i spun tatălui copilului, vorbe? Nu m-am căţărat niciodată pe durerea cuiva. Ce să-i spun? Am trei nepoţi. Putea să fie unul dintre ei. Ce să-i spun, iertaţi-ne pe toţi? Nu pot!”.

96% din bucureşteni nu vor aceşti câini.

”Nu-mi dau demisia. Credeţi că vina îi aparţine lui Oprescu. Dacă pot să aduc copilul ăla înapoi, plec în cinci secunde. Dacă asta îl va aduce înapoi, îmi dau demisia”.

”Promit bucureştenilor că voi respecta părerea lor, în urma acestui referendum. Nu mai am chef să aştept câteva luni de zile când se va pune legea în discuţie.

Niciun ONG nu primeşte bani de la Primărie. Veţi primi tot raportul despre activitatea ASPA şi despre activitatea acestei fundaţii.

Zeci de ONG-uri au protestat în faţa primăriei atunci când măsurile luate în şedinţa de consiliu, nu se mai limitau la adopţia a doi câini”.

”În fiecare zi rata de prindere este de 40 de câini. Este foarte puţin pentru cele trei echipaje. Vrem să ajungem la 150.

Legea este pocită. Nu poate fi pusă în balanţă viaţa unui om cu păstrarea câinilor. Din luna mai niciun câine agresiv nu s-a mai întors în teritoriu”.

Am schimbat conducerea ASPA în 2012. Nu a fost suficient.

”Timp de cinci ani de zile am militat pentru înfiinţarea unui adăpost. Am avut la dispoziţie cinci clădiri, ajunsesem la o capacitate de 250 de cîini. Prea puţini. Din nefericire mai este foart epuţin pentru a găzdui maximum 1.000 de câini. Acum un an şi jumătate a mai apărut un adăpost. Nu este din banii publici. La ultimul recensământ erau 64.000 de câini”.

”Mă simt vinovat alături de toţi ceilaţi care au gândit această lege şi sper să se simtă şi ei.

Sunt accidente tragice.

Am fost plecat din ţară, din acest motiv am întârziat. Am fost la un control medical”.

”Dacă oamenii vor dori să facem acest lucru, aşa vom face şi aşa vor modifica parlamentarii legea. Eu voi face exact aşa cum vor spunecetăţenii.

Nimeni nu-şi doreşte să ajungă în situaţii tragice dar cu toţii am crezut că nu se va ajunge în situaţii tragice  ca acestea.

De mâine dimineaţă va începe auditul”.

”Consider necesar declanşarea imediată a unui referendum local legat de eutanasiere. Voi face exact ce va zice populaţ ia. Convoc consiliul vineri ora 16

”Referendumul poate fi organizat în ultima duminică din septembrie sau prima din octombrie”.

”Este regretabil să constatăm că acest evenimet tragic ne arată cât de serioasă şi gravă este problema câinilor vagabonţi.

Sper din tot sufletul să aveţi puterea să mergeţi înainte. Sunt doctor şi prin meseria mea m-am luptat cu moartea.

Primarul Sorin Oprescu va face declaraţii la sediul Primăriei Capitalei”.

–-

Reprezentanţii ONG-urilor pentru protecţia animalelor susţin că primarul general Sorin Oprescu le-ar fi cerut să se ocupe de eliberarea câinilor comunitari după sterlilzare, pentru că „nu se cade” ca maşinile Primăriei să fie văzute aducând câinii înapoi pe stradă.

După ce, marţi, preşedinta organizaţiei Cuţu Cuţu”, Marcela Pîslă a declarat, la Realitatea TV, că, în urmă cu câţiva ani, Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) a obligat ONG-urile să semneze că adoptă câinii comunitari ca să-i sterilizeze gratuit, reprezentanta organizaţiei ROBI a povestit, pentru România Liberă, cum Oprescu a negociat cu ONG-urile sterilizările şi eliberarea câinilor pe stradă.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă