4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialSocietatea civilă cere atacarea OUG care le permite șefilor de partid să...

Societatea civilă cere atacarea OUG care le permite șefilor de partid să beneficieze de coloana SPP

Societatea civilă cere atacarea Ordonanței de Urgență (OUG) prin care Guvernul a inclus şefii de partid printre cei care pot beneficia de coloană oficială. Astfel, APADOR-CH și alte 21 de ONG-uri au cerut Avocatului Poporului să atace la Curtea Constituțională a României (CCR) Ordonanța 43/2015.

Guvernul Ponta a aprobat OUG 43/2015, care a modificat modul în care Serviciul Pază și Protecție (SPP) va asigura coloane oficiale pentru diverși demnitari. Astfel, dacă înainte doar patru demnitari putea beneficia de coloană oficială: președintele, prim-ministrul și cei doi președinți ai Camerelor din Parlament, acum au fost incluși pe listă și șefii de partid. Mai mult, serviciul asigurat de SPP este gratuit. Până acum, protecţia SPP pentru cei care nu erau demnitari în funcție putea fi acordată doar contra cost.

Citește și: Oprea se spală pe mâini în scandalul privind moartea polițistului din coloana lui oficială: Eu NU am văzut accidentul

Organizațiile neguvernamentale argumentează că ordonanța încalcă articolul 115 din Constituţie, adică nu este motivată de vreo situație extraordinară care să justifice înlocuirea Parlamentului, ca putere legiuitoare.

Mai mult, APADOR-CH a arătat că ordonanța care modifică Legea 191/1998 privind organizarea și funcționarea SPP, și a fost adoptată de guvern imediat după accidentul în care un polițist a murit însoțind coloana oficială a ministrului de interne Gabriel Oprea.

”Guvernul nu a justificat sub nicio formă urgenţa modificării Legii nr. 191/1998. De altfel ea a fost strecurată printre alte modificări și figurează în finalul ordonanţei. În nota de fundamentare a OUG 43, Guvernul invocă necesitarea respectării unor norme şi proceduri NATO, precum și “necesitatea asigurării protecţiei speciale a unor persoane care nu au funcţii de demnitate publică, dar care participă la luarea unor decizii de importanţă deosebită pentru activitatea statului, stabilesc realizarea unor strategii, direcţii de acţiune, influenţează adoptarea unor decizii şi se deplasează în locuri şi medii cu un anumit grad de risc”, dar acestea nu justifică urgenţa unei intervenţii legislative”, se arată în comunicatul APADOR-CH.

De asemenea, organizațiile au atras atenția că nu este prima data când sunt amestecate în aceeași OUG modificări pentru mai multe legi, care nu au legătură între ele.

Citește și: Șoferul și consilierul lui Gabriel Oprea, AUDIAȚI la Parchet

ONG-urile au acuzat Guvernul că se subsituie Parlamentului în actul legiferării și că abuzează de ordonanțele de urgențe.

”Numai în acest an au fost OUG nr. 2/2015 și nr. 41/2015 (Avocatului Poporului i-au fost adresate cereri pentru sesizarea CCR și în cazul acestor ordonanțe), dar practica este veche de cel puțin un deceniu. Până acum Avocatul Poporului a atacat o singură dată la CCR o ordonanță de urgență pe motiv că nu era urgentă – respectiv OUG 7/2015”, se arată în comunicatul citat.

În acest momentul, există o anchetă în derulare pentru ucidere din culpă, instrumentată de Parchetul de pe lângă Tribunalul București, după moartea polițistului Bogdan Cosmin Gigină, în timp ce deschidea coloana oficială a ministrului de Interne. 

Conform informațiilor vehiculate în presă, ministrul de Interne, Gabriel Oprea, a beneficiat de 1.500 de ori de coloana oficială în acest an. De asemenea, până în acest moment Oprea nu explicat care era urgența din noaptea accidentului. 

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă