Adrian Năstase a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 4 ani închisoare cu executare şi 5 ani interzicerea unor drepturi, iar soţia sa, Daniela Năstase la 3 ani cu suspendare şi 8 ani termen de încercare în dosarul „Zambaccian II” pentru luare de mită şi şantaj.
Sentinţa a fost dată de completul de cinci judecători al instanţei supreme format din judecătorii Ionut Matei (presedinte), Cristina Rotaru, Ioana Bogdan, Agela Dragne, Luminita Zglimbea.
Citeşte şi: De unde va plăti Adrian Năstase 400.000 de Euro? Averea familiei fostului premier
Condamnarea fostului premier Năstase a fost dată pentru luare de mită în formă continuată (4 ani) şi şantaj (3 ani). Instanţa a contopit aceste două pedepse, astfel că Adrian Năstase va executa cea mai grea dintre pedepse, respectiv pedeapsa de 4 ani de închisoare (vezi decizia ICCJ ca document ataşat)
Citeşte şi: Cum comentează presa internaţională condamnarea lui Năstase
Adrian Năstase a mai fost condamnat la pedeapsa complementară de cinci ani interzicerea unor drepturi, după executarea pedepsei cu închisoarea. Este vorba de dreptul de a alege şi de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice; dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat; dreptul de a ocupa o funcţie sau de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii.
Pedeapsa complementară de 5 ani de interzicerea a unor drepturi ( de a alege, de a fi ales etc) curge din momentul în care în care Năstase va ieşi din puşcărie. Dacă va fi eliberat condiţionat peste un an, cînd Năstase va avea 64 de ani, înseamnă că acesta poate reintra în politică abia la 69 de ani.
Citeşte şi: Ponta: Năstase a fost principala ţintă a lui Băsescu
Adrian Năstase mai are la activ o condamnare la doi ani închisoare cu executare în dosarul „Trofeul Calităţii”, din care a executat aproape nouă luni, fiind eliberat condiţionat înainte de termen.
Citeşte şi: Adrian Năstase CONDAMNAT DEFINITIV LA 2 ani de închisoare CU EXECUTARE în dosarul Trofeul Calităţii
Acum, Tribunalul Bucureşti trebuie să contopească pedeapsa de 2 ani din dosarul „Trofeul Calităţii” cu pedeapsa de 4 ani din dosarul „Zambaccian” şi, fiind fapte concurente, Năstase va executa pedeapsa cea mai grea de 4 ani, la care instanţa poate adăuga un spor. Din pedeapsa contopită ( cu sau fără spor) se scad cele aproape 9 luni executate deja.
Fiind o pedeapsă mai mică de 10 ani , Năstase poate fi eliberat după ce execută jumate din condamnare deoarece are peste 60 de ani. Dacă va munci în penitenciar, atunci Năstase poate fi eliberat după ce va executa o treime din pedeapsă, adică va executa până la un an de puşcărie ( în funcţie de acordarea sporului de pedeapsă după contopire)
Citeşte şi: Cazacu: Judecătorii nu stabilesc adevărul în cauză, ci adevărul judiciar
Dana Năstase a fost condamnată la 3 ani de închisoare pentru „participaţie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamală”. Instanţa a dispus şi suspendarea executării pedepsei pe un termen de încercare de 8 ani.
Instanţa a mai dispus confiscarea de la soţii Năstase a sumei de 1.824.303, 72 lei noi.
Irina Jianu, de la care soţii Năstase au primit mita, a fost condamnată la 4 ani închisoare şi 5 ani pedeapsa complementară de interzicere a unor drepturi pentru spălare de bani şi fals intelectual la vamă, în formă continuată. Ea a scapat de faptele de dare de mită, care i s-au prescris. Irina Jianu este condamnată la 6 ani şi în dosarul „Trofeul Calităţii”. Si ei i se vor contopi pedepsele din dosarele „Zambaccian” si „Trofeul Calităţii” şi va primi pedeapsa cea mai mare, plus un spor.
Citeşte şi: Ce spun politicienii despre condamnarea lui Adrian Năstase
Adrian Năstase este acuzat în dosarul „Zambaccian II” de faptul că, în perioada 2002 – 2004, în calitate de premier, ar fi primit, în mod direct şi prin intermediul soţiei sale, Dana Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004. Aceste foloase constau în contravaloarea unor bunuri importate din China ( cu ajutorul consului român Ioan Păun) şi cheltuielile aferente acestor importuri, precum şi contravalorea unor lucrări efectuate la imobilele lui Năstase din localitatea Cornu şi din Bucureşti.
De asemenea, Năstase a fost acuzat că l-a şantajat pe consulul român general la Hong Kong, Ioan Păun, că va dezvălui calitatea sa de ofiţer acoperit dacă nu face declaraţii la DNA favorabile fostului premier.
Citeşte şi: Adrian Năstase: ”Pedeapsa este îngrozitoare, o răzbunare murdară”
Adrian Năstase a declarat, la finalul judecării dosarului, că numai dacă instanţa ar da o pedeapsă cu spânzurarea, poate că l-ar şoca, arătând că în această cauză au rămas în suspensie o mulţime de lucruri, iar rejudecarea ar fi o soluţie normală.
Ultimul termen al procesului a fost marcat de un incident: secretarul adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu a fost dat afară din sala de judecată de către preşedintele completului, Ionuţ Matei. Magistratul l-a văzut pe Ştefănescu zâmbind către interlocutorul din dreapta sa, l-a identificat prin cuvintele „Domnul chel să se ridice în picioare” şi i-a atras atenţia că în sala de judecată nu se râde şi nu se discută. Secretarul general adjunct al PSD a încercat să explice că nu a deranjat procesul, însă Matei a refuzat să asculte argumentele lui şi i-a poftit afară din sală atât pe Ştefănescu, cât şi pe cel din dreapta acestuia. „Haideţi mai repede, vă rog. Sau este nevoie de intervenţia jandarmului?”, l-a interpelat judecătorul pe Ştefănescu, văzând că acesta întârzia să iasă din sală. În cele din urmă, cei doi mustraţi de instanţă au părăsit sala, iar şedinţa de judecată a continuat.
Citeşte şi: Adrian Năstase este dus la Penitenciarul Rahova
La 30 martie 2012, în dosarul Zambaccian, legat de modul în care soţii Adrian şi Dana Năstase au achiziţionat bunuri provenind din China, fostul premier a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj, fiind achitat pentru luare de mită.
Soţia fostului premier, Dana Năstase, a fost condamnată atunci tot la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru „participaţie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamală”, fiind achitată pentru complicitate la luare de mită şi şantaj.
Fostul şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii Irina Paula Jianu a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu executare. Instanţa a dispus în cazul acesteia o pedeapsă de doi ani de închisoare pentru folosirea bunurilor societăţii comerciale împotriva scopurilor acesteia şi o altă pedeapsă, de trei ani de închisoare, pentru participaţie improprie la folosirea de documente false la vamă. Cele două pedepse au fost contopite de instanţă, Jianu urmând să exercute pedeapsa cea mai grea, respectiv trei ani de închisoare, dacă sentinţa va deveni definitivă. Irina Jianu a fost achitată de magistraţi pentru dare de mită, spălare de bani şi fals intelectual, celelalte fapte pentru care procurorii o acuzaseră în acest dosar.
Citeşte şi: Consecinţele pedepsei primite de fostul premier
Sentinţa din 30 martie 2012 a completului de trei judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a fost contestată atât de inculpaţi, cât şi de procurori, la Completul de cinci judecători, care va da o decizie definitivă în această cauză.
În 5 mai 2010, Direcţia Naţională Anticorupţie i-a trimis în judecată pe Adrian Năstase, Dana Năstase şi Irina Paula Jianu, pentru fapte de corupţie.
În 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii”, în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.
Năstase a fost încarcerat în 26 iunie 2012 şi pus în libertate la 18 martie 2013, după ce Tribunalul Bucureşti a admis cererea lui de eliberare condiţionată.