6 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialRusia susține că România nu e capabilă să opereze o flotă militară...

Rusia susține că România nu e capabilă să opereze o flotă militară modernă

Rusia consideră că statele NATO riverane Mării Negre nu au specialiștii necesari pentru a opera nave militare moderne.

O declarație în acest sens, aparținând unui analist rus – căpitanul de rangul I (comandorul) Mihail Nenașev – este prezentată de agenția de propangandă Sputnik News.

“Cu privire la înzestrarea cu nave suplimentare a țărilor NATO riverane Mării Negre – Bulgaria, România și Turcia, care doresc să evite limitările din Convenția de la Montreux, aceasta e o idee nefericită, pentru că statele balcanice nu au destui specialiști maritimi pentru a opera nave cu sisteme antirachetă sofisticate”, susține analistul Mihail Nenașev.

În opinia lui, suplimentarea forțelor navale ale statelor riverane Mării Negre contravine „spiritului” Convenției de la Montreux.

Pe de altă parte, strict cu privire la Turcia, specialistul rus afirmă că această țară are „o relație instabilă” cu NATO, care oscilează „de la prietenie la adversitate”. Cu toate acestea, întărirea prezenței militare a NATO în zona Mării Negre încurajează “politica agresivă” a Turciei.

Citește și: “Regele Ferdinand” şi “Regina Maria”, “amiralii” britanici ai Forţelor Navale Române

Dintre țările NATO est – europene, România a anunțat deja că dorește să-și modernizeze flota maritimă. Primul obiectiv urmărit de România este cea de-a doua etapă de modernizare a fregatelor Tip 22, “Regele Ferdinand” și “Regina Maria”. Acest obiectiv va demara chiar în anul 2016.

Ulterior, Ministerul Apărării Naționale va cumpăra patru nave noi, de tip corvetă. Viitoarele corvete multifuncționale vor înlocui patru nave vechi, două din clasa Tetal I și două din clasa Tetal II, care vor fi retrase din exploatare. De asemenea, va fi retrasă din exploatare fregata „Mărășești”.

Citește și: Ce nave de război vrea să cumpere România

 

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Premierul kosovar Albin Kurti atacă principalul partid politic al sârbilor din Kosovo, Lista Sârbă

Premierul kosovar Albin Kurti a criticat marţi principalul partid politic al sârbilor din Kosovo, Lista Sârbă, acuzându-l că este condus de Belgrad, într-un moment...

Zimbrul renaște în Munții României, după mai bine de două secole de absență

Reintroducerea zimbrilor în pădurile din România marchează o reușită importantă în conservarea naturii Zimbrul, unul dintre cele mai emblematice animale sălbatice ale Europei, a revenit...

S.O.S. a sesizat CCR în privința expirării mandatului lui Klaus Iohannis

Partidul S.O.S. România a sesizat Curtea Constituţională în privinţa expirării mandatului preşedintelui Klaus Iohannis. „În temeiul art. 146 litera lit. g) din Constituţie, vă solicităm...
Ultima oră
Pe aceeași temă