România va cumpăra încă o escadrilă de avioane F-16

Ministerul Apărării Naționale a început procedura de achiziție pentru a doua escadrilă de avioane de luptă, care vor fi model F-16. Decizia a fost anunțată în această săptămână de ministrul Apărării, Mircea Dușa.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 24.04.2015 - 23:42
Ministerul Apărării Naționale a început procedura de achiziție pentru a doua escadrilă de avioane de luptă multirol, care vor fi model F-16.

Decizia a fost anunțată în această săptămână de ministrul Apărării, Mircea Dușa.

România a cumpărat deja prima escadrilă de avioane F-16, care provin din excedentul Forțelor Aeriene ale Portugaliei. Avioanele din Portugalia vor începe să sosească în România în anul 2015, urmând ca prima escadrilă să fie pe deplin operațională în anul 2016.

Citește și:  România începe procedura de achiziție pentru a doua escadrilă de avioane de luptă

Ministrul Apărării nu a spus, explicit, că și a doua escadrilă va fi formată tot din avioane F-16, dar a lăsat să se înțeleagă acest lucru: „Nu putem opera două escadrile de tipuri diferite”, a explicat Mircea Dușa.

Nu se știe încă din ce țară vor fi cumpărate cele 12 avioane F-16 din cea de-a doua escadrilă, și nici dacă ele vor fi noi sau second-hand. Cu certitudine însă, toate avioanele F-16 ale Armatei Române vor fi staționate la două baze aeriene – Fetești și Câmpia Turzii, pentru care se derulează programe de modernizare și de adaptare la necesitățile avioanelor americane.

Citește și:  NATO și România plătesc împreună modernizarea aerodromului Fetești, unde vor sosi avioanele F-16. Cât costă lucrările

Aeronavele F-16 sunt produse de compania Lockheed Martin (SUA). Înainte ca România să decidă să cumpere avioane F-16 din Portugalia, una dintre variantele luate în discuție a fost și cumpărarea unei escadrile de avioane F-16 noi, direct din SUA. Ideea a fost abandonată la acel moment, întrucât avioanele F-16 noi erau prea scumpe, la acel moment, pentru România.

Ideea de a cumpăra avioane F-16 noi ar putea fi reluată în discuție, în condițiile în care bugetul MApN pe anul 2015 este cel mai mare din ultimii 8 ani, iar din anul 2017, bugetul Apărării va fi majorat la 2 la sută din PIB.

Citește și: EXCLUSIV RL: Deși cumpărăm avioane F-16 din Portugalia, Armata Română se va baza până în anul 2020 pe vechile aeronave MiG 21 LanceR

Citește totul despre:

Comentarii