Ministrul desemnat al Educaţiei Corina Dumitrescu îl pune şi mai mult în încurcătură pe Victor Ponta: pentru a confirma validitatea studiilor sale din SUA, ea l-a invocat ca martor pe Robert Deutsch, un personaj controversat implicat în afacerea Megapower, investigată chiar de procurorul Victor Ponta. Potrivit anchetatorilor de la acea vreme, statul român a fost prejudiciat la începutul anilor 90 cu circa 12 de milioane de dolari.
Pentru a se apăra de acuzaţiile că nu ar fi studiat la Universitatea Stanford, aşa cum apare în CV-ul ei, Corina Dumitrescu a prezentat ieri într-o conferinţă de presă o înregistrarea audio cu „profesorul Robert Deutsch”, coordonatorul cursurilor de la universitatea americană. Acest profesor a confirmat vizita Corinei Dumitrescu la Institutul Hoover, care a derulat programe sub egida Universităţii Stanford. Corina Dumitrescu a fost obligată de presă să recunoască faptul că pentru astfel de stagii de circa două săptămâni nu se obţin diplome de studii.
„Profesorul” Deutsch – artizanul afacerii Megapower
Robert Deutsch, alături de Cristian Lazarovici ar fi fost artizanii afacerii Megapower de la începutul anilor 1990, în colaborare cu firma românească de stat IIRUC. Atunci, cu aprobarea premierului Petre Roman şi a ministrului Finanţelor Theodor Stolojan, Bancorex (falimentată ulterior) a acordat un împrumut de 12 milioane de dolari care au fost transferaţi , prin IIRUC, firmei americane pentru echipamente de telecomunicaţii. Banii s-ar fi rătăcit, iar afacerea nu s-a mai derulat.
Procurorul Ponta n-a găsit cele 12 milioane de dolari
Ulterior, presa a scris că Deutsch şi Lazarovici s-au certat, acuzându-se reciproc de faptul că şi-ar fi însuşit banii din România. Acest dosar i-a fost repartizat procurorului Victor Ponta, după ce în anul 1998 Serviciul Român de Informaţii a descoperit în Portul Constanţa un container cu arhiva firmei Megapower. Victor Ponta l-a trimis în judecată pe pe directorul societăţii româneşti (IIRUC) Cornel Moldovan, care a dispus virarea celor circa 12 milioane de dolari firmei americane. Moldovan a fost condamnat la 10 ani închisoare pentru abuz în serviciu. Procurorul Ponta nu putut stabili ce s-a întâmplat cu banii, aşa că nu s-a reuşit recuperarea lor.
Cine este Robert Deutsch
Potrivit presei, Robert Deutsch s-a nascut în 1934 la Bucureşti, iar părinţii ar fi fost membri ai PCR din ilegalitate, apropiaţi de tatăl lui Petre Roman, Valter Roman . După ce a absolvit liceul „I.L.Caragiale”, ar fi fost trimis în URSS, unde ar fi urmat cursurile facultăţii de istorie a Universităţii din Kazan şi apoi pe cele ale Universităţii „Lomonosov” de la Moscova. Ar fi fost coleg cu Ion Iliescu. Lucrarea sa de diplomă ar fi fost „Participarea brigăzilor româneşti la Revoluţia din 1917”. Intors din URSS, a fost angajat la Institutul de Istorie a Partidului, apoi transferat la Ministerul Învăţământului (ministru era Mircea Maliţa) . S-a căsătorit cu fiica lui Dumitru Petrescu, ilegalist comunist, după care a fost numit direct profesor universitar plin la Craiova. În 1972 a fost trimis cu o bursă de studfii la Tubingen -Germania Federală , iar în 1974 s-a stabilit în această ţară ca etnic german. A ajuns chiar consilier al lui Helmuth Kohl, care mai târziu va ajunge Cancelarul Germaniei. În 1989 a plecat cu o bursă la Universitatea Stanford California, a devenit apropiat de secretarul american George Schultz. În 1990 a fost unul dintre artizanii afacerii Megapower, iar acum o apără pe Corina Dumitrescu, despre care spune că este foarte potrivită pentru postul de ministru al Educaţiei.
Corina Dumitrescu: notar fără concurs, rector şi membru CSM
Menţiunea priviind studiile sale în SUA la Universitatea Stanford nu este singurul element controversat din biografia Corinei Dumitrescu. La o analiza mai atenta se observă că a profitat din plin de sistem pentru a obţine fără examen diploma de notar public (scandal din 2006), că a reuşit să convingă mai mulţi senatori PDL să o voteze pentru CSM, în dauna propriului candidat al acestui partid.
În plus, tot pentru ea, ultimii doi preşedinţi ai CSM au uitat de aproape un an că au la îndemână un text de lege prin care pot constata că doamna Corina Dumitrescu nu mai este membru CSM deoarece nu şi-a rezolvat starea de incompatibilitate, adică nu a ales între funcţia de membru CSM şi aceea de rector al Universităţii Dimitrie Cantemir.
În bătălia pentru un loc în CSM , „Standford”-ul Corinei Dumitrescu a învins-o pe experta Delegaţiei Comisiei Europene
Nu de puţine ori îi vedem pe adevăraţii absolvenţi ai unor instituţii academice din Occident şi care lucrează pentru instituţii europene de prestigiu că nu vor să se întoarcă în România pentru că în ţara noastră este promovată nonvaloarea, protejată de sistemul negocierilor subterane care nu ţin cont de legalitate şi corectitudine. Un exemplu concret îl reprezintă chiar confuntarea pentru pentru un loc în CSM dintre Corina Dumitrescu, rectorul Universităţii Dimitrie Cantemir, şi Ana Maria Crsitina, care ani la rând a fost experta Delegaţiei Comisiei Europene.
Corina Dumitrescu a avut de partea sa susţinerea PSD-ului , iar Ana Cristina pe cea a PDL-ului, al Societăţii Academice Române, al Freedom House etc. În cv-ul Corinei Dumitrescu tronau studiile la Universitatea Stanford, în cel al Anei Cristina faptul că în perioada 2005-2009 a lucrat în cadrul Delegaţiei Comisiei Europene pe problema reformelor în Justiţie ( a deţinut funcţia de coordonator de programe pentru domeniile Justiţie, AntiCorupţie, Afaceri Interne şi Drepturile Omului). La vot, surpriză: din peste 100 de senatori prezenţi, Ana Cristina a obţinut doar 7 voturi ( 97 împotrivă, deşi circa 60 de voturi erau controlate de PDL ), însă Corina Dumitrescu obţinuse 64 de voturi „pentru”. Atunci au circulat informaţii, pe surse, potrivit cărora pentru votarea Corinei Dumitrescu ar fi făcut lobby însăşi Elena Udrea, absolventă a Universităţii Cantemir şi cadru didactic la aceeaşi universitate. De asemenea, tot atunci nimeni nu şi-ar fi putut imagina că Universitatea Stanford „absolvită” de Corina Dumitrescu, este „o greşelă de tehnoredactare”, cum susţine ea azi.
Incompatibilitatea Corinei Dumitrescu, protejată de doi preşedinţi CSM?
Fostul preşedinte al CSM Horaţius Dumbravă şi actualul preşedinte, Alina Ghica, refuză să constate că ministrul desemnat al Educaţiei, Corina Dumitrescu, nu mai este membru al CSM deoarece nu şi-a rezolvat starea de incompatibilitate în termenul legal. De ce doi magistraţi nu respectă litera legii?!
Dacă se respecta legea, preşedintele Consililui Superior al Magistraturii trebuia să constate, încă din iunie anul trecut, că doamna Corina Dumitrescu NU mai este membru CSM deoarece se află în stare de incompatibilitate pentru că nu şi-a dat demisia din funcţia de rector al Universităţii Dimitrie Cantemir.
Mai mult, preşedintele CSM trebuia să ceară Senatului alegerea unei alte persoane. Nu a făcut-o nici preşedintele de atunci, Horaţius Dumbravă, nici preşedintele actual Alina Ghica.
Se poate interpreta că nerespectarea legii a fost făcută cu complicitatea celor doi şefi ai CSM, obligaţi să supravegheze aplicarea corectă a legilor , iar scandalul nerespectării legii a izbucnit în momentul în care premierul desemnat Victor Ponta a nominalizat-o pe Corina Dumitrescu ca ministru al Educaţiei.
Legea prevede: calitatea de membru CSM încetează dacă nu este rezolvată starea de incompatibilitate
Nici fostul preşedinte CSM Horaţius Dumbravă, nici actualul preşedinte Alina Ghica nu au aplicat un articol din legea CSM care prevede fără echivoc : „calitatea de membru CSM încetează , după caz: la expirarea mandatului, prin demisie, revocare din funcţie , nerezolvarea stării de incompatibilitate în termen de 15 zile de la data alegerii ca membru al CSM”.
Laura Ştefan, expert anticorupţie, spune că ” preşedintele CSM era obligat să constate că doamna Corina Dumitrescu nu a optat în termenul legal pentru una din funcţii: fie de membru CSM, fie de rector. Deasemenea, preşedintele CSM trebuia să constate că doamna Dumitrescu nu a renunţat la funcţia de rector, trebuia să constate că locul este liber şi trebuia să trimită o scrisoare Senatului României, căruia să-i ceară alegerea altei persoane”.