UPDATE marți, 11.12: Procurorii anticorupție au dispus, marți, ca viceprimarul din Cluj-Napoca, Anna Horvath, să fie pus sub control judiciar pentr u60 de zile, într-un dosar de trafic de influență.
Procurorii anticorupție o acuză pe Anna Horvath, în perioada februarie – mai 2016, și-ar fi folosit influența pe lângă funcționari publici din cadrul Primăriei pentru urgentarea avizării unui proiect imobiliar în care un om de afaceri avea interese economice.
„Derularea acestui proiect imobiliar presupunea obținerea în prealabil a mai multor documente: eliberarea unui certificat de urbanism, confirmarea unui aviz de oportunitate, concesionarea unei suprafețe de teren, eliberarea autorizației de construire”, mai precizează DNA.
Viceprimarul este acuzat că ar fi pretins omului de afaceri procurarea și remiterea unui număr de 60 de abonamente (având o valoare totală de circa 20.000 lei) la două festivaluri de muzică, pe care să le ofere ulterior ca stimulent voluntarilor care o sprijineau în cadrul campaniei electorale. Astfel, procurorii anticorupție susțin că cele două persoane ar fi convenit să disimuleze remiterea abonamentelor sub forma încheierii unui contract de sponsorizare. După aceea, Anna Horvat ar fi urmat să indice omului de afaceri datele de identificare ale unei persoane juridice cu care să fie încheiat acest contract.
În plus, DNA mai precizează că Horvath ar fi promis că îl va ajuta pe omul de afaceri și după alegerile locale.
Pe timpul cât se află sub control judiciar, Anna Horvath, trebuie să respecte următoarele obligații: să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în fața căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinței; să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa de către organul judiciar care a dispus măsura, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat; să nu depășească limita teritorială a României, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj; să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar; să nu desfășoare activitatea în exercitarea căreia a săvârșit fapta, respectiv activitatea de viceprimar al Municipiului Cluj Napoca.
22:00: Viceprimarul Anna Horvath a fost audiată la sediul DNA timp de două ore.
„Pentru bunul mers al anchetei, cercetării penale, nu dau declarații despre acest dosar. Nu vorbesc nici despre calitatea pe care o am, nici despre măsurile luate. Merg acasă”, a menționat Anna Horvath, citează Agerpres.
UPDATE 20.00: După mai bine de şapte ore de percheziţii la sediul primăriei din Cluj-Napoca, viceprimarul Anna Horváth a fost dusă la audieri de către procurorii DNA. În urma percheziţiilor, au fost ridicate mai multe dosare.
UPDATE 13.37: Percheziţiile făcute de procurorii anticorupție au legătură cu candidatura actualului viceprimar, Horváth Anna, informează News.ro.
„Este o anchetă în curs de cercetare penală care are legătură cu posibile nereguli privind finanţarea campaniei electorale la care am candidat pentru Primăria Municipiului Cluj-Napoca. Se caută posibile legături între finanţarea campaniei şi activitatea mea administrativă şi din cadrul instituţiei. Acum, în acest moment, nu am nicio calitate în acest dosar. Se fac demersuri”, a declarat Horváth Anna, în timp ce procurorii examinau documente în biroul acesteia din Primărie.
Totodată, percheziții au avut loc și la domiciliul viceprimarului, de unde au ridicat mai multe documente şi agende personale, examinând de asemenea şi calculatorul acesteia.
„Nu pot da detalii despre documentele care se ridică. Au fost percheziţii şi la mine acasă şi la biroul de viceprimar şi presupun că şi la alte direcţii. Au fost şi acasă la mine şi au ridicat mai multe agende personale şi au percheziţionat calculatorul. Am agende din ultimii trei ani pe care le-am pus la dispoziţie. […] Toate finanţările sunt ştiute la partid”, a precizat Horváth Anna.
Viceprimarul a mai spus că se consideră nevinovată şi că se va prezenta la sediul DND, în cursul zilei, pentru audieri. „Eu, de patru ani şi jumătate, de când lucrez în administraţia publică, am încercat din răsputeri să respect legea. Dacă se constată altceva, dacă se găsesc indicii, atunci voi sta la dispoziţia organelor de cercetare”, a mai spus viceprimarul.
Totodată, anchetatorii au făcut percheziţii şi la sediul filialei din Cluj a UDMR, potrivit unor surse din partid.
––
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Cluj au efectuat, luni dimineața, nouă perchezții în Cluj-Napoca, dintre care două la sediul unor instituții publice, într-un dosar de corupție
DNA precizează, într-un comunicat de presă, că perchezițiile vizează suspiciunea săvârșirii de infracțiuni de corupție, în perioada 2014 – 2016.
Potrivit Digi24, perchezițiile vizează și Direcţia de Urbanism a Primăriei Cluj-Napoca. Potrivit unor surse judiciare, procurorii anticorupție au stat la sediul instituției aproximativ 30 de minute şi au consultat mai multe documente.
Biroul de presă al Primăriei Cluj-Napoca a precizat că procurorii DNA au cerut o întrevedere cu Gheorghe Șurubaru, city-manager și fost viceprimar în mandatul trecut.