7.6 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăSpecialPrimul echipaj american al sistemului antirachetă a sosit la Deveselu

Primul echipaj american al sistemului antirachetă a sosit la Deveselu

Prima echipă americană care va opera sistemul antirachetă din România a sosit la Deveselu, anunţă un buletin de ştiri intern al Comandamentului Forţelor Navale ale SUA.

Facilităţile de la Deveselu, puse de România la dispoziţia SUA, au statutul unei baze navale, întrucât sistemul antirachetă din Europa este subordonat Forţelor Navale americane (US Navy).

Potrivit Comandamentului US Navy din Europa, “sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore din România mai are doar un pas până să devină operaţional”.

Citeşte şi: România respinge acuzaţiile Rusiei privind scutul antirachetă

La Deveselu vor fi detaşaţi permanent circa 200 de angajaţi ai US Navy, atât militari cât si civili, precizează partea americană.

Echipele care operează sistemul antirachetă vor lucra prin rotaţie. Pe timpul cât un echipaj se află în România, ceilalţi militari desemnaţi să opereze sistemul Aegis Ashore se vor antrena la baza lor din Dam Neck (statul Virginia). Primul comandant al “bazei navale” Deveselu este căpitanul Bill Garren.

Citeşte şi: VIDEO. România va fi protejată de DRONELE NATO cu ARME la bord. Când începe noul program militar

Potrivit comunicatului US Navy, sistemul antirachetă Aegis Ashore include mai multe componente instalate şi pe crucişătoarele şi distrugătoarele americane lansatoare de rachete, cum ar fi sistemul de arme Aegis, sistemul de lansare verticală şi radarul SPY-1.

Cu toate acestea, sistemul Aegis Ashore va putea lansa doar rachete tip Standard Missile-3 (SM3), subliniază US Navy. Rachete de interceptare tip SM3, similare celor din România, urmează să fie instalate şi în Polonia.

Rachetele SM3 sunt destinate combaterii ţintelor aflate în aer, neputând fi dirijate împotriva unor obiective aflate la sol. Prin această precizare, US Navy doreşte să sublinieze încă o data caracterul defensiv al sistemului american antirachetă.

Citeşte şi: FOTO. SUA vor să instaleze TUNURI ELECTROMAGNETICE pe navele care patrulează în Mediterana şi în Marea Neagră

 

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Horoscop 26 noiembrie 2024. Balanțele trebuie să rămână calme și receptive

Ziua de 26 noiembrie 2024 aduce energii astrale intense, pregătite să influențeze fiecare zodie în mod unic. Descoperă ce rezervă această zi pentru zodia ta...

Calea Victoriei din Bucureşti, în topul celor mai scumpe artere comerciale din lume

Calea Victoriei, principala arteră comercială din România, a urcat pe locul 38 la nivel global în clasamentul celor mai scumpe destinaţii de retail, conform...

Călin Georgescu, surpriza primului tur, a alergat sub radar

Creșterea spectaculoasă din sondaje din ultimele săptămâni a fost consolidată, în ciuda controverselor legate de campania sa pe rețelele sociale Călin Georgescu, unul dintre cei...
Ultima oră
Pe aceeași temă