6.4 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSpecialPercheziții DNA la Parchetul Tribunalului Iași. Vizat, procurorul Emilian Eva, pentru acte...

Percheziții DNA la Parchetul Tribunalului Iași. Vizat, procurorul Emilian Eva, pentru acte nelegale de comerț cu 200 de tablouri, unele falsificate

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție  fac, joi, percheziții la domiciliul procurorului Emilian Eva, la biroul său de la Parchetul Tribunalului Iași, în alte opt locații – firme și domicilii ale unor persoane fizice.

Între acestea se află domiciliile rudelor sale Lucian Eva, Bianca Mădălina Eva, ca și la domiciliul colaboratului său într-ale  afacerile cu obiecte de artă, Dan Nicolae Tesloianu, și la sediul firmei acestuia  SC CARDIOMED SRL.

Procurorii suspectează operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia de procuror în scopul obţinerii pentru sine de bani, bunuri, ori alte foloase necuvenite. De asemenea, procurorul Eva este suspectat de fals în declaraţii în declarațiile de avere în care NU a trecut obiectele de artă.

 EVA EMILIAN, (procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul laşi, având gradul profesional  de procuror al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie) a introdus  pe piaţa de artă din România şi a tranzacţionat sub diverse forme, direct sau prin intermediari (prin case de licitaţii, magazine on-line, vânzarea directă către persoane interesate de investiţii în artă, exporturi în ţări din spaţiul comunitar) bunuri culturale mobile, prezentate drept autentice, despre o parte din acestea existând date că sunt false.

În intervalul noiembrie 2014-iunie 2015 EVA EMILIAN a tranzacţionat un număr de peste 200 de picturi, cu o valoare de piaţă de aproximativ 300.000 de euro, deşi calitatea de magistrat este incompatibilă cu efectuarea actelor de comerţ.

 

Principali furnizori de obiecte de artă : TESLOIANU NICOLAE DAN, doctor la Spitalul Judeţean „Sfântul Spiridon” din Iaşi şi cunoscut colecţionar de artă de pe raza municipiului Iaşi, precum şi TEGZES GABOR, samsar de opere de artă care-şi desfăşoară activitatea preponderent în zona Transilvaniei.

În activitatea lucrativă procurorul Eva  a fost sprijinit de către IOAN  EVA  (de 33 de ani, nepotul procurorului, asistent medical în cadrul Spitalului de Boli Infecţionase „Sfânta Parascheva” din Iaşi), EVA BIANCA-MĂDĂLINA ( fiica procurorului, studentă)

În cursul anilor 2014 – ianuarie 2015,  EVA EMILIAN a achiziţionat de la numitul TESLOIANU NICOLAE DAN, un lot de 34 de tablouri ale căror fotografii au fost postate pe site-ul www.olx.ro sub numele unui utilizator nou cu contul “toppainting”. Cu privire la 31 dintre aceste tablouri a fost făcută menţiunea că proprietarul deţine certificate de autenticitate.

În activitatea comercială desfăşurată pe piaţa operelor de artă EVA EMILIAN a interpus  persoane în trazacţionarea, respectiv cumpărarea de picturi, transportul, evaluarea şi expertizarea picturilor, exportul unora dintre aceste picturi, din două considerente: pe de o parte, volumul mare de operaţiuni legate de identificarea vânzătorilor, respectiv a cumpărătorilor; deplasările repetate în municipiul Bucureşti în vederea evaluării acestor picturi, iar, pe de altă parte, pentru a se pune la adăpost de eventuala răspundere penală, conştient fiind că funcţia deţinută este incompatibilă cu acest gen de activităţi.

Declarația de avere conține date nereale sub aspectul obiectelor de artă deținute.

Ce a făcut Emilian Eva ca procuror

Procurorul Emilian Eva a lucrat și la Direcția Națională Anticorupție- structura centrală. El l-a trimis în judecată pe Dan Voiculescu, fondatorul Antenelor, în dosarul ICA, dosar în care omul de afaceri a fost condamnat la 10 ani închisoare și în care i s-au confiscat 60 de milioane de euro – prejudiciu. Ulterior, procurorul EVA  s-a transferat la Parchetul Tribunalului Iasi.

Emilian Eva a fost și subiect de anchetă la Inspecția Judiciară pentru greșeli profesionale. Apoi, în baza notei de inspecție, a fost pedepsit de către CSM prin tăirea salariului  pe o perioadă determinată. Într-un dosarul pentru care a fost sancționat, Eva  i-a promis unui inculpat că, dacă acceptă să colaboreze pentru un flagrant în care erau vizați și judecători ai Curții de Apel Iași, îl va pune în libertate. Practic, l-a îndemnat la provocări, faptă interzise de Codul Deontologic. La motivele sanționării s-a precizat: ”manifestări care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției”.

 

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă