10 C
București
miercuri, 18 decembrie 2024
AcasăSpecial"Nu văd cum se poate evita decizia de plagiat în cazul Mang"....

„Nu văd cum se poate evita decizia de plagiat în cazul Mang”. Vezi ce s-a întâmplat cu membrul Comisiei de Etică responsabil de această declaraţie.

Ministrul Educatiei, Liviu Pop, a decis schimbarea componenţei Consiliului Naţional de Etică (CNE), cu puţine zile înainte ca acesta să dea un verdict în cazul acuzaţiilor de plagiat aduse lui Ioan Mang, fostul şef de la educaţie. „Mai trebuia să îl audiem pe domnul Mang deoarece raportul nostru ştiinţific era finalizat”, ne-a precizat Cristinel Diaconu fost membru al CNE. Diaconu este membru permanent al Centrului Naţional de Cercetare Ştiinţifică din Franţa şi cercetător şi colaborator al Organizaţiei Europene pentru Cercetări Nucleare.

„Ni s-a răspuns cu maximă aroganţă”

Schimbarea comsiei este suspectă în contextul în care era aşteptat ca, zilele următoare, CNE să înainteze un raport final în cazul Mang. Verdictul – care i-ar fi fost cel mai probabil unul complet defavorabil -ar putea duce la desfacerea contractului de muncă la Universitatea din Oradea, unde Mang este profesor. Ca să nu mai vorbim de prejudiciul de imagine al celui care mai deţine, încă, funcţia de senator de Bihor. „Dacă facem o comparaţie între articolele lui Mang şi cele redactate de autori străini şi ne uităm la referinţe, vedem că articolele lui Mang nu stau în picioare în ceea ce priveşte contribuţia originală. Mai vorbim şi de existenţa unor pasaje identice. Nu văd ce elemente noi ar mai putea apărea în timpul audierilor domnului Mang pentru a nu se ajunge la un verdict de plagiat. Mang ar putea invoca faptul că articolele în cauză au fost redactate, de fapt, de un colaborator (şi publicate în numele lui n.red.). În cazul Mang acest argument nu este convingător deoarece revista din Oradea – unde au fost publicate articolele – este editată de unul dintre co-autorii articolelor incriminate”.

Diaconu ne-a explicat că „nu am fost chestionaţi de nimeni din noua conducere a Ministerului Educaţiei în legătură cu situaţia de la CNE. Nu ni s-a cerut un raport de activitate. Toţi membrii din vechea Comisie de etică sunt implicaţi în activităţi de cercetare. De aceea, nu calitatea de membru al CNE era cea care ne definea din punct de vedere profesional. Era un serviciu pe care îl făceam comunităţii academice. Eu sunt membru în zece comisii naţionale şi internaţionale. CNE este prima din care sunt dat afară fără să fiu întrebat ce am făcut şi de ce. Iar lucru acesta se întâmplă în ţara mea. Implicarea noastră a avut ca răspuns o aroganţă extraordinară. „

Cu ordin de la Liviu Pop

Cum a fost posibilă schimbarea unei comisii care număra 11 membri? Foarte simplu. Liviu Pop a introdus noi reglementări referitoare la modul de funcţionare al CNE anulând limitatarea în timp a mandatului de membru care era de 4 ani. De asemenea, ministrul educaţiei va avea posibilitatea de a revoca oricând pe orice membru al comisiei şi nu doar în cazuri de abateri grave aşa cum se întâmpla înainte.

Diaconu spune că într-o societate normală articolele lui Mang nu ajungeau să fie analizate de către Comisia de Etică, gândindu-se, probabil, la faptul că nici un cercetător nu şi-ar fi permis să le dea spre publicare. „Universitatea din Oradea (unde este profesor Ioan Mang n.red.) apare ca şi parte în analizele Comisiei de Etică, destul de frecvent”, spune cu subînţeles Diaconu.

Ministrul Ioan Mang a fost nevoit să demisioneze din funcţia de ministru al educaţiei după ce presa a semnalat că mai multe articole semnate de el conţin idei, pasaje, paragrafe sau planşe identice cu unele care se regăsesc în lucrări ştiinţifice mai vechi aparţinând unor autori străini.

Legături politice primejdioase

Comisia de etică demisă de Liviu Pop era formată din cercetători. În acest context, ne-a spus Diaconu, analiza cazurilor de plagiat nu ţinea cont decât de performanţele ştiinţifice ale lucrărilor analizate. „Prin numirea în Comisia de etică a unor persoane care au făcut parte din Parlament sau care deţin funcţii în cadrul unor instituţii de învăţământ se dă un semnal în sensul ca lucrările ştiinţifice cu probleme să fie analizate într-un cadru mai larg”.
Unul dintre noii membri este Petru Andea care a fost deputat din partea PSD între 2000 şi 2008 dar şi consilier la Consiliul Judeţean Timişoara. Romică Iucu a fost director general adjunct în mandatul Ecaterinei Andronescu. Surse din mediul academic susţin că mai există cel puţin doi membri ai CNE care sunt apropiaţi ai Ecaterinei Andronescu.

 

 

Cele mai citite

Critici la adresa organizatorilor Australian Open după acordarea unui wildcard Simonei Halep

Decizia de a-i permite româncei să joace în calificările turneului din 2025 a generat controverse, cu fanii împărțiți între nemulțumire și recunoștință. Organizatorii Australian Open...

De ce să investești în ochelari de vedere de calitate: 4 avantaje care te vor convinge

Momentul în care te decizi că ai nevoie de o nouă pereche de ochelari de vedere este un pas important pentru sănătatea ta oculară....

Cum să te îmbraci în straturi pentru a arăta modern în toamnă și iarnă?

Sezonul rece aduce cu sine nu doar temperaturi scăzute, ci și oportunitatea de a experimenta cu moda prin ținute stratificate. Tehnica layering-ului este nu doar...
Ultima oră
Pe aceeași temă