Președintele suspendat al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, a fost trimis în judecată, într-un dosar nou, în care este suspectat de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, potrivit unui comunicat DNA.
În rechizitoriul întocmit, procurorii arată că, în 2011, în cadrul unui proiect finanțat de Programul Operațional de Cooperare Transfrontalieră România, CJ Constanța, prin Constantinescu, a achiziționat un elicopter în scopul eficientizării activității de salvare în cazul situațiilor de urgență din zona de graniță (județul Constanța, România și Districtul Dobrich, Bulgaria).
Citește și: Victor Ponta l-a suspendat pe Nicuşor Constantinescu din PSD
La data de 29 martie 2013, Nicușor Constantinescu a atribuit unei societăți comerciale, în mod nelegal, un contract de achiziție publică având ca obiect „Servicii de operare elicopter multifuncțional, medicalizat”, „Servicii de transport ocazional” și „Servicii de reparare și întreținere a elicopterelor”, prin încălcarea celor stabilite în caietul de sarcini, în care se prevedea că aparatul de zbor trebuia folosit în cazul acțiunilor de intervenție în caz de urgență, în pofida faptului că SMURD formulase anterior o ofertă privind operarea gratuită, conform scopurilor programului (salvare de vieți și intervenții de urgență), a elicopterului respectiv.
Citește și: Nicușor Constantinescu, anchetat în dosarul prăbușirii elicopterului SMURD
Mai mult, pe 1 iulie 2013, Constantinescu a pus la dispoziția persoanei juridice elicopterul achiziționat din fonduri publice, deși firma respectivă nu a fost niciodată parte semnatară a Acordului de parteneriat în baza căruia a fost obținută finanțarea nerambursabilă și a fost achiziționat elicopterul. Prin această acțiune, președintele suspendat al CJ Constanța a schimbat astfel beneficiarii direcți ai investiției, precum și destinația aparatului de zbor respectiv.
Pe această cale, Constantinescu a angajat, lichidat, ordonanțat și plătit, în mod nelegal, în perioada 05.07.2013 – 30.10.2014, din fondurile publice ale Județului Constanța, suma de 1.082.031,62 lei, reprezentând cheltuieli cu serviciile de întreținere și operare a elicopterului, au precizat procurorii anticorupție.
Până în acest moment, Consiliul Județean Constanța nu a comunicat dacă se constituie parte civilă în procesul penal.
Elicopterul care ar fi fost atribuit ilegal de Constantinescu unei firme s-a prăbușit în lacul Sutghiol pe 15 decembrie 2014.
Citește și: VIDEO. Filmul complet al elicopterului SMURD prăbușit în Siutghiol, făcut public
Medicul Laura Vizireanu (39 de ani), asistenta Gabriela Harton (38 de ani), care era însărcinată, pilotul, comandor Petre Corneliu Cătuneanu (47 de ani) şi copilotul, căpitan comandor Ginel Claudiu Crăcănel (42 de ani), şi-au pierdut viaţa în urma accidentului aviatic produs în 15 decembrie în judeţul Constanţa. Elicopterul SMURD care s-a prăbuşit în lacul Siutghiol transportase un pacient cu embolie pulmonară de la Tulcea la Spitalul Judeţean din Constanţa şi se întorcea de la Aeroportul ”Mihail Kogălniceanu”, unde alimentase cu combustibil.
La acea vreme președintele CJ Constanța, Nicușor Constantinescu, întrebat despre accidentul de elicopter, l-a acuzat pe secretarul de stat Raed Arafat că a schimbat destinația elicopterului, care a fost preluat de SMURD fără acceptul său, el susținând că la preluarea de către SMURD elicopterul avea flotoare, iar acum nu mai are.
Nicușor Constantinescu a declarat că elicopterul a fost achiziționat de Consiliul Județean în 2013, prin Programul Transfrontalier România-Bulgaria, iar destinația lui era să salveze vieți omenești din România și Bulgaria, conform programului transfrontalier.
Constantinescu l-a acuzat pe secretarul de stat în MAI Raed Arafat că a schimbat destinația acestui elicopter.
”Din păcate, destinația acestui elicopter a fost schimbată de către domnul Arafat, care l-a preluat, i-a schimbat destinația contractului și s-a întânmplat nenorocirea pe care ați văzut-o ieri. Ăsta este adevărul pe care nu vrea nimeni să-l spună (…) Am refuzat să predau în 2013 acest elicopter structurilor Ministerului de Interne, domnului Arafat, fără să își asume cineva responsabilitatea schimbării destinației. Eu, Nicușor Constantinescu, nu pot, că s-a trezit domnul Arafat, să schimb destinația elicopterului, care este România-Bulgaria, care este configurat, pregătit (…) I-am spus: «domnule Arafat, domnule secretar de stat, dacă vrei semnează dumneata pe contract, anulează-l, semnează, răspunde în fața lumii, ia aprobare de la Uniunea Europeană și eu ți-l dau”, a susținut președintele CJ Constanța.
El a mai spus că atunci când a fost preluat de SMURD elicopterul avea flotoare, care i-ar fi putut permite să aterizeze pe apă.
”Acest elicopter nu mai are folotoare, acest elicopter are două motoare, ca dacă se oprește unul să funcționeze celălalt (…) Să răspundă cine a tăiat flotoarele”, a mai susținut Constantinescu.
Nicușor Constantinescu este implicat într-un al șaselea dosar.