7.1 C
București
marți, 26 noiembrie 2024
AcasăSpecialNecunoscutele cazului de şpagă de la „Grigore Alexandrescu“

Necunoscutele cazului de şpagă de la „Grigore Alexandrescu“

Cazul celor doi medici reţinuţi ieri de procurorii anticorupţie sub acuzaţia de luare de mită a pus pe jar Spitalul „Grigore Alexandrescu“ din Bucureşti, unde îşi desfăşoară activitatea chirurgul Gheorghe Ozsvath şi anestezistul Florin Rusu.

Situaţia a fost expusă în amănunt publicului de Parchetul Tribunalului Bucureşti, într-un comunicat, arătându-se că asupra celor doi s-a găsit în total suma de 6.000 de lei, bani ce ar fi fost obţinuţi, potrivit Direcţiei Generale Anticorupţie, în contrapartidă pentru trei copii care urmau să intre în operaţie.

Semne de întrebare

Un amănunt care suscită nelămuriri este că banii au fost depistaţi asupra celor doi medici în ziua de marţi, 9 aprilie, în urma “percheziţiei coporale”, deşi autorităţile susţin, pe de altă parte, că respectiva sumă ar fi fost obţinută în zilele de 7 şi 8 aprilie. Situaţia este cu atât mai delicată cu cât Florin Rusu e şeful Clinicii de Anestezie Terapie Intensivă din acest spital, un medic care a depus eforturi uriaşe, în 2010, pentru a-i ţine în viaţă pe cei cinci bebeluşi care au suferit atunci arsuri grave în urma incendiului din Maternitatea Giuleşti. La rândul său, directorul Spitalului „Grigore Alexandrescu“, Dan Enescu, a declarat că va fi declanşată o anchetă internă pentru elucidarea acestui caz. „Îmi pare rău pentru acest incident, mai ales că până acum nu am primit nicio reclamaţie din partea familiilor pacienţilor trataţi în spital la adresa doctorilor Gheorghe Ozsvath şi Florin Rusu“, a spus Dan Enescu.

„Nu exclud un asemenea fenomen“

Situaţia aceasta provoacă însă o discuţie veche, şi mai ales dureroasă, în privinţa „atenţiilor“ date „pe sub mână“ în sistemul medical românesc. Fie că e vorba de cadouri pe care pacienţii le oferă medicilor, după finalizarea cu succes a unui tratament sau a unei operaţii, până la condiţionarea actului medical de primirea unor foloase. Colegiul Medicilor din România nu se pronunţă încă asupra situaţiei de la Spitalul „Grigore Alexandrescu“, aşteptând finalizarea anchetei. Preşedintele CMR, profesorul Vasile Astărăstoaie, a fost totuşi categoric în a pune la zid ideea condiţionării actului medical de primirea unor bani. „Nu exclud un asemenea fenomen. Cine nu are suflet şi face aşa ceva nu poate fi în această profesie“, a spus Astărăstoaie. Cât de întins e fenomenul – nimeni nu ştie, fiind astfel periculos atrage atenţia preşedintele CMR ca asupra tuturor cadrelor medicale din România să planeze o astfel de umbră de îndoială. Interlocutorul crede că situaţia ar putea fi rezolvată şi la noi, aşa cum s-a rezolvat şi în alte ţări, prin recunoaşterea medicinei ca profesie liberală, ceea ce ar scoate la lumină onorariile pe care medicii le primesc pentru diverse servicii medicale. O astfel de discuţie, despre practica privată în sistemul medical public, este purtată încă din 1998, fără să se fi ajuns încă la vreo concretizare, arată şeful CMR.

Pacienţii se tem să depună plângere

Banii care circulă de la pacienţi la medici, pe o filieră nevăzută, reprezintă „un fenomen greu de stăpânit şi de descoperit“, arată, la rândul său, Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor. Cel mai grav este când tratamentul, operaţia sunt condiţionate de astfel de „atenţii“ din partea pacienţilor sau a familiilor acestora. “Au fost cazuri când pacienţii au murit pentru că n-au avut bani”, spune interlocutorul. Pe de altă parte, foarte puţini pacienţi au curajul să reclame faptul că li s-au cerut bani. „Oamenilor le este frică să declare ceea ce li s-a întâmplat“, arată şeful asociaţiei. Acesta spune că în 2011 au fost, la nivelul întregii ţări, peste 30 de cazuri, raportate de pacienţi, legate de abuzuri sau condiţionări. Toate acestea pun practic sub semnul întrebării chiar ideea de reformă care s-ar fi făcut în Sănătate de peste 20 de ani încoace. „Reforma e o mare poveste“, conchide Vasile Barbu, fără să creadă că, într-un viitor apropiat, flagelul şpăgilor din sistemul sanitar se va termina.

 

Cele mai citite

Depozitele rezidenților au crescut cu 9,8% față de anul trecut, ajungând la 602 miliarde lei

Depozitele gospodăriilor populației au înregistrat o creștere anuală de 17,8% Depozitele rezidenților neguvernamentali au înregistrat o creștere de 1,2% în luna octombrie 2024 față de...

Papa Francisc denunță „aroganța invadatorului” în Ucraina și Palestina, într-un discurs de la Vatican

Papa Francisc a condamnat luni, la Vatican, „aroganța invadatorului” în Ucraina și Palestina, într-o critică indirectă asupra politicii Israelului, la o săptămână după ce...

Rezultatul surpriză al alegerilor prezidențiale din România generează incertitudine pe piețele financiare

Câștigarea primului tur al alegerilor prezidențiale de către Călin Georgescu, un candidat independent cu discurs pro-Rusia, anti-NATO și anti-UE, care nu figura în primele...
Ultima oră
Pe aceeași temă