6.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăSpecialMedicul Naum Ciomu poate profesa din nou

Medicul Naum Ciomu poate profesa din nou

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a decis, luni, irevocabil, că Naum Ciomu poate profesa medicina, în afară de urologie, respingând, astfel, recursul Colegiului Medicilor din Bucureşti împotriva deciziei care a anulat hotărârea Colegiului, de retragere a calităţii de membru pentru Ciomu, potrivit Newsin.

Totodată, instanţa a obligat Colegiul Medicilor să îi plătească 500 de lei cheltuieli judiciare lui Ciomu. Hotărârea CAB este irevocabilă.

Decizia Colegiului Medicilor, prin care lui Ciomu i s-a interzis practicarea medicinei, a fost anulată de Tribunalul Bucureşti, pentru că este nejustificată şi depăşeşte decizia penală din cazul Ciomu, care a stabilit că medicul are interdicţie să practice chirurgia urologică, nu medicina în general.

„Practic, prin emiterea deciziei numărul 2, din 30 ianuarie 2009 (prin care lui Ciomu i s-a retras calitatea de membru al Colegiului – n.r.), pârâtul (Colegiul Medicilor Bucureşti – n.r.) a extins în mod nejustificat şi nelegal întinderea măsurii de siguranţă aplicată de instanţa penală, deşi dispoziţiile erau clare sub acest aspect, astfel că Tribunalul constată că prin această decizie i s-a produs reclamantului o vătămare a drepturilor sale profesionale, care nu poate fi înlăturată decât prin anularea actului”, se arată în motivarea TB, prin care a fost anulată hotărârea CMB.

Tribunalul Bucureşti arată, în motivarea deciziei prin care a anulat hotărârea CMB, că prin sentinţa penală care îl privea pe Naum Ciomu s-a aplicat măsura de siguranţă, aceea prin care i s-a interzis să mai fie medic primar chirurg urolog, dar i s-a permis să practice medicina, în general. „Cu privire la această măsură, instanţa penală a precizat în considerentele hotărârii, în mod expres, <>”, susţin magistraţii.

„Deşi emisă în scopul punerii în executare a sentinţei penale care îl viza pe medicul Ciomu, decizia Colegiului Medicilor din Bucureşti excede dispoziţiilor instanţei întrucât (…) s-a constatat încetată de drept calitatea reclamantului de membru al Colegiului Medicilor din România, ceea ce constituie o punere în imposibilitatea de a mai exercita profesia de medic, în general, în România, potrivit legii privind reforma în domeniul sănătăţii”, notează instanţa, în motivare.

De asemenea, magistraţii Tribunalului Bucureşti notează, în motivare, că Naum Ciomu a depus la dosar documente din care reiese că are şi alte specializări în medicină, în afară de cea de chirurg urolog. În consecinţă, susţine instanţa, Ciomu are tot dreptul să exercite celelalte specializări, „calificarea sa în aceste domenii nefiind contestată”.

Avocatul victimei lui Ciomu: Acesta trebuie lăsat să practice medicina, dar nu chirurgia

 

Avocatul victimei medicului Naum Ciomu, Mihai Olariu, apreciază că doctorul ar trebui lăsat să practice medicina, instanţa penală interzicându-i să practice profesia de medic primar chirug urolog, însă nu ar trebui să mai aibă voie să opereze.

„În condiţiile în care hotărârea judecătorească în cazul pacietul Ion Jiga prevedea interzicerea profesării ca medic chirurg urolog, decizia Colegilor Medicilor din Bucureşti era mai aspră decât cea dată de către instanţă”, a declarat avocatul Mihai Olariu, pentru Mediafax.

Acesta a explicat că trebuie văzut felul în care Secţia de contencios administrativ a Curţii de Apel Bucureşti apreciază sintagma de „interzicere a profesării ca medic chirurg urolog”, dacă i se interzice să practice chirurgia în general, sau doar în urologie.

„Apărarea medicului Ciomu s-a bazat pe un aşa numit atac cerebral, iar în măsura în care ar opera din nou, s-ar putea întâmpla şi în timpul unor alte intervenţii. Atât dânsul, cât şi avocaţii săi s-au referit la cauze obiective, medicale, cum ar fi pierderea cunoştiinţei pentru a explica eroarea din cazul Jiga. Mi se pare puţin hazardat să i se dea voie să practice chirurgia”, a mai spus avocatul Olariu.

Mihai Olariu a apreciat că anulându-se decizia Colegiului Medicilor din Bucureşti rămâne în vigoare hotărârea din procesul penal.

Avocatul a declarat că pacientul Jiga a primit, până în prezent, 275.000 de euro despăgubiri, urmând să primească în tranşe semestriale câte 75.000 de euro restul sumei, până la sfârşitul anului 2011.

Tribunalul Bucureşti a decis, în decembrie 2009, să admită cererea făcută de Naum Ciomu, medicul condamnat în 2007 pentru malpraxis, şi, în consecinţă, să anuleze hotărârea Colegiului Medicilor Bucureşti, prin care i-a fost retrasă medicului calitatea de membru CMB şi i s-a interzis să practice medicina. De asemenea, prin aceeaşi hotărâre din decembrie 2009, instanţa a obligat Colegiul să îi plătească lui Ciomu cheltuieli de judecată în valoare de 1.500 de lei.

Cele mai citite

Românii norocoși de Revelion: Premii de sute de mii de lei câștigate la Loto

Tragerile Speciale Loto au adus câștiguri importante pentru jucători din Beclean, Piatra-Neamț și online. Loteria Română a marcat trecerea în noul an cu Tragerile Speciale...

Maramureș: Un adolescent de 15 ani a fost rănit de folosirea unor petarde în seara de Anul Nou

Un adolescent de 15 ani a ajuns la spital, în prima oră a noului an, după ce s-a rănit în timp ce folosea petarde....

Calendarul zilelor libere în 2025: 17 sărbători legale, dar doar 13 lucrătoare

Conform Codului Muncii, românii vor avea 17 zile de sărbătoare legală în 2025. Totuși, doar 13 dintre acestea cad în zile lucrătoare, restul fiind...
Ultima oră
Pe aceeași temă