4.2 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăSpecialMănăstirea Maria Radna, INAUGURATĂ. Cine a participat la ceremonie

Mănăstirea Maria Radna, INAUGURATĂ. Cine a participat la ceremonie

 Mănăstirea Maria Radna din orașul arădean Lipova a fost inaugurată parțial, duminică, după lucrări de reabilitare în valoare de peste 10 milioane de euro, începute în urmă cu trei ani, relatează Mediafax

Ceremoniile dedicate binecuvântării lucrărilor de restaurare a Mănăstirii Maria Radna au început duminică dimineață și au durat pe tot parcursul zilei, fiind prezenți numeroși oficiali din țări europene și câteva mii de credincioși. 

La eveniment au fost invitaţi, printre alţii, Papa Francisc și președintele României, Klaus Iohannis, însă aceştia nu participă la ceremonii. Papa Francisc a trimis un mesaj printr-un delegat special, cardinalul Joachim Meisner, arhiepiscop emerit de Köln. Acesta a citit în fața celor prezenți o scrisoare transmisă de Papa Francisc, în care se arată că evenimentul de la Lipova este „de importanță globală”.

Citește și: Orașul medieval Lipova, între ruine şi modernizare cu scandal

Printre oficialii prezenți se numără Hartmut Koschyk, însărcinat al Guvernului federal german pentru problemele imigranților și ale minorităților naționale germane din estul Europei, Soltész Miklós, secretar de stat pentru problemele cultelor, minorităților și asociațiilor civice în Guvernul ungar, Victor Opaschi, secretar de stat pentru culte, din partea Guvernului României, Király András, secretar de stat în cadrul Ministerului Educației, și Reinhold Gall, ministru de interne al Landului Baden-Württemberg și membru al Parlamentului regional.

Mai sunt prezenți parlamentari români și străini, ambasadori și oficiali locali din mai multe țări, astfel încât accesul în biserica în care se țin slujbele este doar pentru cei aproximativ 400 de invitați speciali, iar mii de persoane au posibilitatea de a urmări ce se întâmplă în biserică pe două ecrane uriașe, amplasate în parcul din fața bazilicii.

În biserică oficiază peste douăzeci de arhiepiscopi, episcopi și delegați diecezani din țară și străinătate, iar predica a fost rostită în limba germană de către Joachim Meisner, aceasta fiind imediat prezentată și în limbile română și maghiară de doi preoți concelebranți.

Lucrările de restaurare vor fi încheiate în 1 decembrie, conform noului termen, inițial fiind prevăzut ca șantierul să fie închis în iulie, pentru ca la evenimentul de duminică să existe acces în toate clădirile și parcurile din jur. Execuția lucrărilor se află, însă, la un stadiu de 80 la sută, existând imobile în care se lucrează la finisaje, în timp ce parcurile și căile de acces din jur sunt în curs de reamenajare.

Programul de reabilitare de care beneficiază mănăstirea este în valoare de 47,14 milioane de lei, adică peste 10 milioane de euro, fiind cea mai mare finanțare primită de un lăcaș de cult din România. Până la acest proiect, finanțările nu depășeau două milioane de euro, conform reprezentanților Episcopiei Romano-Catolice de Timişoara, de care aparține mănăstirea.

În complexul de clădiri au fost amenajate o bibliotecă cu 10.000 de volume vechi, un muzeu, o expoziţie permanentă şi săli de conferinţe, fiind restaurate trei clădiri declarate monumente istorice.

Reprezentanţii mănăstirii au spus că întregul complex va intra într-un circuit turistic permanent de la finalul lui 2015, estimându-se că se va dubla numărul de vizitatori, acum fiind de 80.000 pe an.

Mănăstirea franciscană Maria Radna poartă hramul Maicii Domnului şi, conform înscrisurilor, prima biserică a fost ridicată în 1520, dar lăcașul a fost distrus de două ori, sub ocupația turcească și de un incendiu. În biserică există o icoană a Maicii Domnului, care nu a fost distrusă de turci și incendiu, motiv pentru care este considerată făcătoare de minuni.

Biserica actuală a fost sfințită în 1767, iar in 1992 a fost declarată Basilica Papală Maica Harurilor.

 

Cele mai citite

Alegerile prezidențiale din România, în presa internațională: Șoc după avansul candidatului de extremă dreapta

Rezultatele parțiale ale alegerilor prezidențiale din România au atras atenția presei internaționale, care subliniază ascensiunea surprinzătoare a lui Călin Georgescu, un candidat independent asociat...

Fermierii cer credite pe termen lung, băncile promit creșterea finanțării în agricultură

Fermierii din România reclamă dificultăți în accesarea capitalului și solicită împrumuturi pe termen lung, de 20 până la 40 de ani, pentru a putea...

Declarația de avere a lui Călin Georgescu: simplitate și transparență financiare

Călin Georgescu nu are datorii, iar veniturile sale provin exclusiv din activitatea didactică Potrivit declarației de avere, publicată pe site-ul BEC, Călin Georgescu arată tuturor...
Ultima oră
Pe aceeași temă