10 C
București
miercuri, 18 decembrie 2024
AcasăSpecialLiviu Pop: Am sesizat Inspecţia Muncii în legătură cu angajarea lui Funeriu...

Liviu Pop: Am sesizat Inspecţia Muncii în legătură cu angajarea lui Funeriu la Preşedinţie

Ministerul Educaţiei a sesizat Inspecţia Muncii în legătură cu angajarea fostului ministru Daniel Funeriu, consilier la Administraţia Prezidenţială, întrucât acesta nu are o diplomă de bacalaureat echivalată în România şi nu a echivalat studiile superioare, a anunţat, astăzi, ministrul Liviu Pop, relatează Mediafax.

„Din punct de vedere al studiilor medii, nu are diplomă de bacalaureat, iar din punct de vedere al studiilor superioare, nu am găsit în arhiva Ministerului niciun document care să arate echivalarea studiilor”, a spus ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop.

Întrebat dacă Daniel Funeriu nu ar fi avut nevoie de aceste documente şi în calitate de ministru al Educaţiei, Liviu Pop a răspuns: „În calitate de demnitar, nu ar fi avut nevoie de echivalarea acestor studii”.

Liviu Pop a precizat că aşteaptă rezultatul Inspecţiei Muncii.

Ministrul a mai spus că la nivelul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului există şi o altă problemă, în legătură cu un ordin din ministru din 2010 privind echivalarea unei diplome de doctorat a unui profesor, în cazul căruia se fac verificări, întrucât documentul nu se găseşte în arhiva ministerului.

Fostul ministru al Educaţiei Daniel Funeriu ocupă, din 10 februarie, funcţia de consilier prezidenţial.

Daniel Funeriu a obţinut bacalaureatul în anul 1989, la Lycée International des Pontonniers, din Strasbourg, Franţa, după parcurgerea a 11 clase la Liceul de Filologie-Istorie din Timişoara, secţia de chimie-biologie, şi a clasei a XII-a la Lycée International des Pontonniers, potrivit Ministerului Educaţiei.

Pe perioada liceului, Daniel Funeriu a obţinut mai multe premii naţionale şi internaţionale la olimpiadele de chimie, precum şi premiul II la olimpiada de chimie din Franţa, în anul 1989. În anul 1995, a obţinut, ca şef de promoţie, masterul în chimie organică şi supramoleculară la Universitatea „Louis Pasteur” din Strasbourg, iar în 1999 a devenit doctor în chimie al aceleiaşi universităţi, cu distincţia Magna cum Laude. Conducătorul său de doctorat a fost profesorul Jean-Marie Lehn, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie.

Studiile ministrului Educaţiei au fost recunoscute prin proceduri automate de recunoaştere, în SUA, Japonia şi Germania, unde acesta a ocupat succesiv posturi în institute şi universităţi.

La numirea sa în funcţia de ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu ocupa funcţia de lider al grupului de cercetare de excelenţă „Marie Curie” la Universitatea Tehnică din München, fiind şi investigator principal în cadrul International Graduate School of Science and Engineering.

Ministrul Educaţiei preciza, în 24 mai 2011, că nu şi-a echivalat studiile pentru că funcţia pe care o ocupă şi activităţile pe care le desfăşoară nu necesită acest lucru, apreciind ca nefiresc faptul ca, din funcţia pe care o ocupă să ceară subordonaţilor să-i echivaleze studiile. Funeriu mai spunea că va pune în funcţiune, până la începutul anului universitar, preocedura recunoaşterii automate a studiilor, dacă diploma a fost emisă de o universitate de prestigiu din lume.

Precizările au fost făcute după ce în presă au apărut relatări conform cărora Daniel Funeriu are doar unsprezece clase, conform legii învăţământului din România, în condiţiile în care nu şi-a echivalat diplomele pe care le-a obţinut în străinătate nici după ce a preluat portofoliul Educaţiei.

În iulie 2011, Daniel Funeriu preciza că a luat bacalaureatul din prima sesiune, cu o notă suficient de mare pentru a fi selectat în ruta de studii pentru elite, după ce postul Antena 3 a prezentat un document din care rezulta că ministrul a picat probele scrise şi a primit o a doua şansă la oral.

Potrivit postului de televiziune Antena 3, Daniel Funeriu nu ar fi reuşit să treacă de proba scrisă a bacalaureatului pe care l-a susţinut în 1989, la Strasbourg, dar ar fi primit o a doua şansă la examenul oral. Postul de televiziune, care preciza că are datele de la un telespectator, a prezentat şi un tabel în care apărea numele lui Petru Daniel Funeriu, iar în dreptul acestuia era menţiunea „passe second groupe”.

Daniel Funeriu preciza că lista prezentată de postul de televiziune, pe care era trecut şi numele său, conţine numele unor elevi care au susţinut bacalaureatul în 2011, nu în 1989. Ministrul a adăugat că numele său a fost inserat printre alte nume, iar două nume au fost şterse din această listă.

Anterior, Daniel Funeriu declara, într-un interviu pentru „Gândul”, că a dat bacalaureatul în 1989, la Strasbourg, unde copiatul a fost exclus, obţinând note „foarte, foarte mari la matematică şi fizică”, având cea mai mare medie de absolvire din liceu, împreună cu un alt coleg.

Cele mai citite

Iată cele mai bune obiceiuri care te vor ajuta să slăbești!

To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies...

De ce să investești în ochelari de vedere de calitate: 4 avantaje care te vor convinge

Momentul în care te decizi că ai nevoie de o nouă pereche de ochelari de vedere este un pas important pentru sănătatea ta oculară....

Veste excelentă pentru Simona Halep! Românca va juca la Australian Open 2025

Organizatorii turneului de la Melbourne i-au acordat un wildcard pentru calificări, marcând astfel întoarcerea româncei după suspendarea pentru dopaj. Simona Halep, dubla campioană de Grand...
Ultima oră
Pe aceeași temă