8.8 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăSpecialLista celor mai periculoase tipuri de gripa din 1918 pana in prezent

Lista celor mai periculoase tipuri de gripa din 1918 pana in prezent

Gripa mexicana, care se pare ca a facut deja mai mult de 150 de morti in Mexic, are "clar un potential pandemic", conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), citata de publicatia saptamanala L'Express. Publicatia, citata de Agerpres, prezinta o cronologie a celor mai ucigatoare epidemii de acest fel din secolul trecut:

Gripa spaniola (1918-1919) a ucis intre 20 si 50 de milioane de persoane. Se stie, datorita biologiei moleculare, ca era vorba de o gripa A (H1N1), ca si actuala gripa mexicana, dar nu se stie de unde a venit si cate persoane au fost afectate. Se crede ca ar fi fost cauzata de un virus de origine mixta, aviar si uman. A facut cel mai mare numar de victime in randul nou nascutilor si a tinerilor.

Gripa asiatica (1957-1958) a provocat moartea a 1-2 milioane de persoane, gripa A (H2N2), din China centrala. Desi numarul de persoane infectate a fost considerabil, mortalitatea a fost mai mica decat cea inregistrata in cazul altor epidemii. Analiza genomului acesteia a aratat ca se compunea dintr-un virus uman care circulase deja si dintr-o parte care provenea dintr-un virus aviar.

Gripa din Hongkong (1968-1970), 1-2 milioane de morti. Acest virus H3N2, combinat cu un amestec de gene de origine umana si aviara, s-a extins rapid in toata Asia, apoi in Australia, Statele Unite si Europa.

Gripa ruseasca
(1977-1978), cauzata de un virus A (H1N1), care circulase deja cu douazeci de ani in urma, a avut o rata mica de atac si o virulenta redusa. A pornit din nordul Chinei, a lovit apoi Siberia si Rusia europeana inainte de a se extinde in restul lumii.

Gripa aviara
(1997-2009) (mai mult de 250 de victime umane): in 1997, o severa epizootie de gripa H5N1 pune stapanire pe crescatoriile de pui din Hong Kong. Sase persoane din apropierea unui centru avicol mor din cauza virusului. Virusul a trecut direct la om, fara gazda intermediara precum porcul. Virusul a depasit din nou bariera speciilor cand a inceput sa se manifeste iar din decembrie 2003. In prezent, nu s-a inregistrat niciun caz de transmitere intre oameni a virusului H5N1.

 

SARS (2003-2004): sindromul respirator acut sever care a afectat treizeci de tari si a provocat moartea a aproximativ 800 de persoane, a aparut in provincia chineza Guangdong. Este vorba de un virus necunoscut pana atunci, din familia coronavirus (nu este vorba de o gripa, dar transmisia lui se efectueaza, ca si in cazul virusului gripei, prin caile respiratorii). Pana atunci, aceasta familie de virusuri era la originea unor guturaiuri putin grave la om.

Trebuie amintit ca epidemiile anuale de gripa sunt, de asemenea, redutabile, deoarece acest virus cu mutatie rapida produce regulat noi radacini impotriva carora omul nu are imunitate. Aceste forme de gripa ucid in fiecare an intre 250.000 si 500.000 de persoane in lume, din care 6.000 in Franta, conform OMS.

Cele mai citite

Maia Sandu propune o soluție pentru rezolvarea crizei energetice din Transnistria

Republica Moldova discută cu partenerii externi despre posibile ajutoare pentru a face față crizei energetice. Despre asta a menționat președintele Maia Sandu în cadrul...

Elon Musk ar fi discutat despre înlăturarea lui Keir Starmer din funcția de prim-ministru al Regatului Unit

Elon Musk, cel mai bogat om din lume, ar fi purtat discuții private cu aliații săi privind posibilitatea de a-l înlătura pe Sir Keir...

Ilham Aliyev, președintele azer: Armenia e un „stat fascist”

Președintele azer Ilham Aliyev a catalogat Armenia drept un „stat fascist” și amenință că va „distruge” această țară dacă nu va fi imediat dezarmată,...
Ultima oră
Pe aceeași temă