Magistratul Elena Turcu, de la Tribunalul Dâmboviţa, a condus băută, a lovit o maşină în trafic şi i-a înjurat şi ameninţat pe poliţişti. După o anchetă şi un proces, ambele controversate, Curtea Supremă a achitat-o, pe motiv că fapta pentru care a fost deferită justiţiei „nu este prevăzută de lege”.
Judecătoarea Elena Turcu, de la Tribunalul Dâmboviţa, a scăpat de acuzaţia de conducere sub influenţa alcoolui, pentru că, în mod curios, nici un test nu a stabilit clar cât alcool consumase în seara de 14 mai 2007, când a fost oprită în trafic de poliţişti. Hotărârea Curţii Supreme, care susţine că fapta pentru care Turcu a fost deferită justiţiei „nu este prevăzută de lege”, a fost dată, potrivit informaţiilor RL, pe 8 aprilie, dar până la acest moment instanţa supremă nu a redactat şi motivarea sentinţei.
Procurorii mai pot face încă recurs, deşi tot ei au cerut în instanţă achitarea. „Temeiul folosit de magistraţi, 10 litera b din Codul de procedură penală, care se referă la faptul că fapta nu este prevăzută de legea penală poate indica faptul că au fost probleme cu alcoolemia reţinută în sarcina ei, prin rechizitoriu. Ar fi ciudat ca o alcoolemie de unu la mie să scadă. Poate o fi scăzut alcoolemia şi din cauza trecerii timpului”, au explicat sursele RL. Specialiştii contactaţi de RL susţin că, practic, magistraţii Curţii Supreme care au achitat-o pe Turcu au constatat totuşi fapta de conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, dar invocă lipsa unor rezultate clare care să ateste gradul alcoolemiei.
De altfel, chiar procurorii au cerut, la ultimul termen, ca judecătoarea să fie amendată, în lipsa unor teste de sânge concludente. Pe parcursul procesului, Turcu a fost suspendată, dar dacă achitarea sa va rămâne definitivă, judecătoarea va putea continua să profeseze.
Problema alcoolemiei. Depistarea concentraţiei, test la care judecătoarea s-a opus din răsputeri, a reprezentat de la bun început cheia dosarului penal. Iniţial, procurorii de la Parchetul General au îmbrăţişat apărarea formulată de avocaţii magistratei, care au susţinut că poliţia a încălcat procedurile când au fost prelevate probele pentru stabilirea alcoolemiei. Astfel, procurorii dispun neînceperea urmăririi penale (NUP). Soluţia a stârnit un imens scandal public, după ce judecătoarea s-a folosit de NUP pentru a obţine anchetarea agenţilor care au prins-o băută în trafic pentru cercetare abuzivă.
Într-un final, avocatul poli-ţiştilor, Mariana Ştefan, contestă decizia procurorilor, arătând că viciile invocate erau irelevante, iar datele iniţiale privind alcoolemia erau cele corecte. Parchetul General a acceptat argumentele, astfel că dosarul judecătoarei este redeschis. În luna iulie 2010, procurorii Secţiei de Urmărire Penală o trimit pe Elena Turcu în faţa judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice. Alcoolemia reţinută prin rechizitoriu – unu la mie. Surpriză, însă: pe 1 aprilie 2011, procurorii cer achitarea judecătoarei pe motiv că proba în urma căreia s-a stabilit alcoolemia nu ar fi fost concludentă. Practic, se revine la vechiul motiv pentru care, iniţial, aceiaşi procurori de la Parchetul General dispuseseră NUP-ul.
Ultrajul. Când a fost oprită de agenţii de circulaţie, judecătoarea Elena Turcu a făcut un scandal monstru, în plină stradă, înjurându-i şi ameninţându-i pe poliţiştii care au îndrăznit să o tragă pe dreapta. Spre deosebire de cazul liderului PRM, Corneliu Vadim Tudor, care a fost trimis în judecată pentru ultraj după autosesizarea Parchetului şi plângerile înaintate de poliţiştii prezenţi la evacuarea sediului PRM, judecătoarea Elena Turcu a fost scutită de această acuzaţie. Mai mulţi specialişti contactaţi de România Liberă admit că este ciudată pasivitatea procurorilor. „Parchetul avea posibilitatea să se sesizeze din oficiu şi în legătură cu această posibilă faptă. Un exemplu în acest sens este cazul Corneliu Vadim Tudor, când parchetul s-a sesizat iniţial din oficiu după scandalul monstru făcut de liderul PRM la evaucarea din sediul partidului”, au explicat sursele RL.
Cum au fost recoltate probele biologice
În data de 14 mai 2007, Elena Turcu s-a deplasat la casa părinţilor săi, la 40 kilometri de Târgovişte. La întoarcere, ajunsă în oraş la volanul Loganului său, judecătoarea a acroşat uşor un motoscuter, apoi un taxi, dar nu a oprit. Cei doi conducători au urmărit-o pe Turcu până în faţa casei, unde a ajuns şi poliţia. Elena Turcu a refuzat însă să sufle în fiolă şi a fost agresivă cu agenţii de circulaţie, pe care i-a înjurat şi ameninţat. Aproape de miezul nopţii, judecătoarei i-a fost, în sfârşit, recoltat primul set de probe biologice, dar Turcu a fost scutită şi de o a doua tranşă de analize, care ar fi trebuit făcute la scurt timp după aceea.