6.7 C
București
vineri, 24 ianuarie 2025
AcasăSpecialVIDEO. Bani europeni, sub preșul familiei Ponta. Sebastian Ghiță, lipit de afacere....

VIDEO. Bani europeni, sub preșul familiei Ponta. Sebastian Ghiță, lipit de afacere. Mihai Coman, reţinut pentru că a asigurat „fluxul” a circa 6,5 milioane euro către cumnatul premierului

UPDATE miercuri, 06.30 Procurorii anticorupție din Ploiești l-au reținut pe Iulian Herțanu,  cumnatul lui Victor Ponta, în noaptea de marți spre miercuri. El este acuzat de constituire de grup infracțional organizat, de delapidare de fonduri europene si de evaziune fiscală. Prejudiciul total este de circa 2.000.000 de euro.

UPDATE : ora 23.30 Procurorii anticorupție au reținut a doua persoană în dosarul în care cumnatul lui Victor Ponta este audiat  și la această oră la DNA Ploiești.

După ce l-au reținut pe Mihail Coman, consilierul plantat de grupul infracțional organizat al cumnatului premierului României la HidroPrahova pentru a asigura sifonarea banilor, procurorii l-au reținut și pe Vladimir Răzvan Ciorbă, administrator şi asociat la SC CVR Asfalt Construct Group SRL, SC CVR Activities Group SRL Bucureşti şi SC Gefam Pro SRL Dobroeşti. 

Ciorbă  este suspectat că, împreună cu Iulian Herţanu, precum şi cu Mihail Marian Coman, administrator şi asociat la SC Indserv SRL Ploieşti şi SC Indserv Proiect SRL Ploieşti şi apoi angajat al SC Hidro Prahova SA pe funcţia de consilier al directorului general Dumitru Pantea (din mai 2012), "au constituit un grup infracţional pentru a acţiona în vederea câştigării frauduloase a contractului de lucrări având ca obiect «Extindere reţele de canalizare în oraşul Comarnic»

În dosar s-a început urmărirea penală și față de deputații PSD Sebastian Ghiță și Vlad Cosma, precum și față de președintele Consiliului Județean, Mircea Cosma. Cei trei sunt acuzați de protejarea grupului infracțional organizat și sunt sub control judiciar, măsură preventivă care îi obligă să se prezinte la Poliție de două ori pe săptămână  și la procuror ori de câte ori sunt chemați. de asemenea, nu pot părăsi țara și nu pot lua legătura intre ei sau cu alți inculpați, făptuitori sau martori din dosar. 

–-

UPDATE 19.25: Mihai Coman,  consilier în cadrul SC Hidro Prahova, firmă care derulează  șapte pachete de contracte pe proiectul european de canalizare a zeci de localităţi din judeţ, a fost REȚINUT în dosarul în care este anchetat Iulian Cristian Herțanu, cumnatul premierului Ponta.

Coman  a fost scos în cătuşe din sediul DNA Ploieşti, marţi, în jurul oreu 19.00, după aproximativ opt ore de audieri şi preluat de o dubă a Jandarmeriei, urmând să fie dus în arestul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova de la Câmpina.

Coman ar fi fost plantat la SC Hidro Prahova pe funcția de consilier al directorului general Dumitru Pantea special pentru a asigura fluxul banilor către Herțanu și să avizeze lucrările de extindere a canalizării în orasul Comarnic, spun sursele României Libere. Astfel, din cele 10 milioane de euro din contractul semnat la începutul lunii ianuarie 2012 pentru extinderea canalizării în Comarnic, la Herțanu ar fi ajuns 6,5 milioane de euro, deși lucrările nu au fost finalizate si nici nu au fost de calitate, conform standardelor stabilite în caietul de sarcini, spun sursele României Libere.

În plus, potrivit contractului, lucrările  trebuiau finalizate până în luna februarie 2014, dar nu sunt finalizate nici acum. Potrivit directorului Hidro  Prahova, Dumitru  Pantea,  contactat de România Liberă, au fost realizate circa 70% din lucrări.  Cu toate acestea, Herțanu NU a fost sancționat pentru întârziere, deși e prevăzută sancțiunea în contractHerțanu ar fi reușit să obțină, cu "relații", o decalare de predare a lucrării de extindere a canalizării în Comarnic.

De unde au adunat probe procurorii

Procurorii DNA au adunat adunat probe în timpul a 14 percheziții făcute marți. Între locațiile vizitate de procurorii se află locuințele mamei, sorei și cumnatului premierului Victor Ponta, Iulian Cristian Herțanu.

De asemenea, au fost percheziționate sediile unor firme intre care Grossman Engineering Group ( administrator cumnatul premierului), Euro Construct Trading 98 SRI, SC  Indserv SRL Ploiești , unde Mihail Marian Coman, reținut, a fost administrator și asociat, SC Hidro Prahova, societatea Consiliului Județean, care a contractat lucrările cu bani europeni din programul regional de dezvoltare.

Procurorii au ridicat, în afară de saci de documente și unități informatice  in care au fost stocate date. pe lângă aceste probe, procurorii ar avea și interceptări, realizate cu ajutorul SRI, cu mandat de la judecător.

Din documentele ridicate ar fi vorba de deturnări de fonduri – circa 7,8 milioane de lei și evaziune fiscală de 2,5 milioane de lei, potrivit primelor estimări.

DNA vizează un grup infracțional organizat inițiat de cumnatul lui Ponta, Iulian Herțanu. Din grup face parte Mihail Coman,  fost partener de afaceri cu Hertanu, plantat apoi pe funcția de consilier al directorului Hidro Prahova  Dumitru Pantea pentru a drena bani spre firma lui Herțanu, spun surse judiciare. De asemenea, din grup fac parte Vladimir Răzvan Ciorbă asociat și administrator la mai multe firme și Liviu Munteanu, administrator la firma lui Hertanu, Grossman Engineering Group.

UPDATE 15:50: UPDATE. VIDEO. Mircea Cosma, sub control judiciar, în dosarul cumnatului premierului Ponta. Vlad Cosma, urmărit penal

UPDATE 13.30:  Primarul din Comarnic: Din cauza cumnatului lui Ponta și a firmei Euroconstruct, Comarnicul arată ca după BOMBARDAMENT

UPDATE 12:42: Vlad şi Mircea Cosma, audiaţi la DNA Ploieşti în dosarul cumnatului premierului Ponta

UPDATE 12:24: Ghiţă, suspect în dosarul de evaziune al cumnatului premierului Ponta

SC HidroPrahova SRL a achiziţionat circa şapte pachete de lucrări publice pentru canalizare, alimentare cu apă şi epurare apă, valoarea contractelor depăşind 100 milioane lei. Din aceste fonduri alocate lucrărilor, peste 50% ar fi fost deturnate.

UPDATE 11:50: Omul de afaceri Sebastian Ghiţă este audiat, marţi, la DNA Ploieşti, ca suspect în dosarul de evaziune în care este vizat Iulian Herțanu.

UPDATE: Cumnatul lui Victor Ponta, Iulian Herțanu, a fost dus la audiere la DNA Ploiești. Alături de alți oameni de afaceri locali, este anchetat într-un dosar privind realizarea rețelei de canalizare în Comarnic.

 

Citește și: Dezvăluire şoc. Familia Ponta a încheiat un contract de 10 milioane de euro cu Grupul Golden Blitz, apropiat de Băsescu, chiar în timpul protestelor din ianuarie!

Procurorii anticorupție caută, la percheziții, documente despre afaceri cu bani europene – deturnări de fonduri de circa 7,8 milioane de lei și evaziune fiscală de aproximativ 2,5 milioane de lei.

Primul contract cu bani europeni vizat este cel de extindere retele de canalizare in orasul Comarnic, din care grupul infracțional si-ar fi însușit sume importante prin schimbarea destinației fondurilor. De asemenea, s-ar fi sustras de la plata taxelor si impozitelor prin inscriere de cheltuieli nereale/operatiuni fictive în actele firmelor implicate.

Citeşte şi  GALERIE FOTO. Cum se răzgândeşte Ponta când vine vorba despre dosarele penale ale familiei sale

Din grup fac parte Iulian Hertanu – administrator al SC Grossman Engineering Group SRL și angajat al SC CVR Asfalt Construct Group SRL; Liviu Munteanu-administrator la Grossman Engineering Group; Vladimir Razvan Ciorba- administrator/asociat la mai multe firme, printre care si SC CVR Asfalt Construct Group SRL;Mihail Marian Coman – administrator/asociat la SC Indserv SRL Ploiesti si angajat al SC Hidro Prahova SA.

Au câștigat contractul de lucrari "Extindere retele de canalizare in orasul Comarnic", semnat la data de 13 ianuarie 2012 intre Asocierea SC Grossman Engineering Group SRL – SC EURO CONSTRUCT TRADING 98 SRL si SC Hidro Prahova SA Ploiesti ( C.L.6 ), contract finantat cu bani europeni

UPDATE 09.33:  Ce spune Ponta despre percheziţiile efectuate de DNA la firma cumnatului său

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Ploieşti efectuează, marţi, percheziţii în 14 locaţii, majoritatea situate în Bucureşti şi Ploieşti, între care cea a surorii şi cumnatului lui Victor Ponta, Iulian Herţanu, într-un dosar privind infracțiuni de fraudare a fondurilor Uniunii Europene, informează un comunicat al DNA.

Una dintre firmele la care se fac percheziţii este SC Exfin SRL, fondată de Cornelia Naum, mama premierului Victor Ponta, care este controlată în prezent de către sora şi cumnatul primului ministru, Alexandra şi Iulian Herţanu.

Conform unei investigații realizate de Rl în 2012, cea mai bănoasă afacere încheiată de compania lui Iulian Herțanu GROSSMANN cu statul român o reprezintă câştigarea, în 20 ianuarie 2012, a unei licitaţii în valoare de 49.430.000 lei (10.750.000 euro) pentru extinderea reţelei de canalizare din localitatea Comarnic, în asociere cu o firmă considerată apropiată de preşedintele Traian Băsescu şi de soţul Elenei Udrea.

Citește și: Traseul banilor publici spre conturile familiei Ponta. GRAFIC INTERACTIV

Anchetatorii suspectează că, în dosarul în care au loc percheziţii la mai multe firme, între care şi cea a surorii şi cumnatului lui Victor Ponta, s-ar fi deturnat aproximativ 54 la sută din fondurile dintr-un proiect european, prejudiciul fiind estimat la 7,8 milioane de lei, spun surse judiciare.

Procurorii DNA suspectează că s-ar fi deturnat aproximativ 54 la sută din fondurile dintr-un proiect european, banii fiind însuşiţi în interes propriu. De asemenea, în cauză sunt suspiciuni şi cu privire la comiterea unor infracţiuni asimilate celor de corupţie, printre care şi fapte de evaziune fiscală, informează sursele citate.

Iulian Herţanu ar urma să fie dus la audieri, la DNA Ploieşti.

Procurorii sunt sprijiniţi în această cauză de Serviciul Român de Informații şi Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei.

Firma familiei Ponta, contracte de milioane de lei cu statul

O serie de investigații ale Rl din anul 2012 arată că firma EXFIN 2000 are un portofoliu important de clienţi abonaţi la contracte bănoase cu statul român. Printre clienţi s-a numărat şi o firmă transferată ulterior unui personaj implicat în scheme suspecte de spălare de datorii.

Din 2007 până în 2012, EXFIN 2000 SRL, firma de contabilitate a surorii lui Ponta a încasat de la SRL-uri care-şi trag sevele preponderent din bani publici sau europeni suma de 262.450 RON.

Art Construct 94 SRL a plătit firmei de contabilitate a surorii lui Ponta suma de 57.200 RON. Firma Art Construct 94 are un număr semnificativ de contracte cu statul român. Le enumerăm:

Academia de Studii Economice Bucuresti. Renovarea căminelor A1, A2, A3 şi A4 din cadrul Complexului Belvedere.

Ministerul Apărării Naţio-nale. Reabilitarea termică şi hidroizolarea terasei Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I" -Corp C.

MAPN, anvelopare faţadă cu perete cortină şi cu aluminiu compozit la clădirile de birouri de pe Bulevardul Timişoara din Bucureşti.

Sediul Poliţiei Snagov, reparaţii capitale.

Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL). Reabilitare termică faţadă (sistem termoizolant cu polistiren expandat şi tencuială decorativă), precum şi reabilitare termoizolaţie şi hidroizolaţie terasă la blocurile de locuit C1 şi C2.

MAPN, refacere faţadă la Muzeul Militar Naţional (monument istoric).

MAPN, lucrări la Pavilioanele D şi E ale Academiei Militare Tehnice.

MAPN, construcţia de şoproane metalice pentru adăpostire tehnică militară la o UM din Piteşti.

MAPN, reparaţii capitale la Pavilionul B al Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I" .

MAPN, lucrări de reparaţii la Institutul Medico-Militar din Bucureşti (monument istoric).

MAPN, Agenţia de Cercetare Clinceni, lucrări la Pavilionul Z.

Sediul ELECTRICA SA (reabilitare faţadă prin placare cu aluminiu compozit cu termoi-zolaţie de vată minerală).

Universitatea de Medicină şi Farmacie. Anvelopare cu perete cortină şi aluminiu compozit a bazinului de înot.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă