Exercițiul militar Wind Spring 15, care se desfășoară în aceste zile în poligonul Smârdan, urmează un scenariu foarte complex, astfel ca soldații să se obișnuiască cu toate eveninentele de pe câmpul de luptă.
Totuși, militarii participanți se confruntă și cu evenimente neprevăzute.
Acum două zile, în poligon a încercat să intre o căruță trasă de un cal. Pentru a evita un accident, drumul căruței a fost blocat de unul dintre tancurile TR-85 M1, provenit din cadrul Batalionului 284 Galați.
Incidentul a fost remarcat și fotografiat de militarii americani care se antrenează alături de români. Americanii chiar au publicat fotografia, însoțind-o de o scurtă explicație. Potrivit americanilor, căruța era condusă de un localnic („local national”).
Deși în poligonul Smârdan se desfășoară un exercițiu militar, inclusiv cu trageri reale, în poligon intră zilnic și oameni care n-au nicio legătură cu armata. În poligon se pot vedea turme de oi, cârduri de găini, precum și cai lăsați liber la păscut.
Generalul Bradshaw și ministrul Dușa la ferma animalelor
Animalele au fost prezente în poligon, săptămâna trecută, chiar și în ziua în care militarii de la Smârdan i-au avut ca oaspeți pe comandantul adjunct al forțelor NATO din Europa, generalul britanic Adrian Bradshaw, precum și pe ministrul român al Apărării, Mircea Dușa. Reprezentanți ai MApN pe care i-am întrebat despre această situație ne-au spus că localnicii ar avea niște contracte de folosință asupra unor terenuri din zonă.
Scenariul oficial al exercițiului presupune un război între două țări vecine, despărțite de o frontieră terestră. La antrenamente participă circa 2200 de militari din patru țări: România, SUA, Marea Britanie și Republica Moldova. În cadrul exercițiului, militarii utilizează circa 400 de vehicule, atât pe roți cât și pe șenile. În plus, la exercițiu participă avioane IAR 99 Șoim și elicoptere IAR 330 Puma, ale Forțelor Aeriene Române, precum și elicoptere Black Hawk, ale Forțelor Terestre americane.
Aeronavele care participă la Wind Spring 15 decolează de pe aerodromul Kogălniceanu (județul Constanța).
Citește și: Armata SUA modernizează șapte baze aeriene din Europa de Est. Două sunt din România
Scenariul exercițiului Wind Spring include atacuri la joasă înălțime, executate cu avioane și elicoptere, debarcări de militari din elicopter, precum și trageri cu diferite categorii de armament. Unele trageri se execută cu muniție de război.
Exercițiul Wind Spring 15 se va încheia la data de 30 aprilie. UIterior, începând cu data de 2 mai 2015, o parte a tehnicii militare se va deplasa, pe drumurile publice, în poligonul Cincu (între Brașov si Sibiu). Ministrul Apărării, Mircea Dușa, a anunțat că la Cincu este planificat un alt exercițiu militar.