13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialFOTO+VIDEO. Șeful suprem al Securității lui Ceaușescu, Iulian Vlad, a fost invitat...

FOTO+VIDEO. Șeful suprem al Securității lui Ceaușescu, Iulian Vlad, a fost invitat de onoare la SRI, la generalul Coldea

Generalul locotenent Florian Coldea, aflat acum la dispoziția directorului SRI și anchetat de o comisie internă a Serviciului, a avut anterior nu doar sarcini operative, ci și activități de protocol.

Astfel, în anul 2014, prim-adjunctul directorului SRI, Florian Coldea, l-a avut ca oaspete oficial, într-un sediu al SRI, pe generalul în retragere Iulian Vlad, ultimul șef al Departamentului Securității Statului. Sub conducerea lui Iulian Vlad, Securitatea comunistă a funcționat până la căderea regimului Ceaușescu, în decembrie 1989.

Prezența lui Iulian Vlad la SRI este atestată de un film documentar realizat și difuzat chiar de SRI. În data de 18 decembrie 2014, SRI a organizat o ceremonie dedicată "Zilei luptătorului antiterorist". La această ceremonie a fost prezentat și acest film documentar.

În imagini, printre alte persoane intervievate, alături de alături de directorul de atunci, George Cristian Maior și de prim-adjunctul Florian Coldea (rămas în aceeași funcție și sub actualul director, Hellvig) apare și Iulian Vlad, ultimul șef al Securității lui Ceaușescu, prezentat cu gradul de general colonel în retragere.

Iulian Vlad este filmat în timp ce vorbește într-o sală având în spate sigla SRI. Nu este clar în ce dată a fost realizată înregistrarea, dar ea s-a realizat, evident, într-un sediu al SRI. În același film, Florian Coldea apare cu gradul lui din prezent: general locotenent.

"Alături de directorul George Maior și de prim-adjunctul Florian Coldea, mari susținători ai statului de drept, este intervievat și un bătrânel cu ochelari și părul alb, pe nume Iulian Vlad. Cei care n-au deschis încă o carte de istorie trebuie să afle că bătrânelul cu pricina, filmat cu sigla SRI în fundal, este ultimul șef al Securității lui Ceaușescu. Practic, cel care a răspuns în mod direct de represiune până în 22 decembrie ’89. Tovarășul general-colonel Vlad a fost un securist înrăit, școlit la Moscova, care a condus câteva din cele mai odioase acțiuni ale regimului comunist", subliniază directorul editorial al ziarului România Liberă, Sabin Orcan.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Legea pentru prevenirea şi eliminarea violenţei şi hărţuirii la locul de muncă, promulgată de Klaus Iohannis

Legea iniţiată de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) pentru ratificarea Convenţiei privind prevenirea şi eliminarea violenţei şi hărţuirii la locul de muncă a...

Welkins: Excelență în siguranță și inovație pentru clădiri

În lumea modernă, unde siguranța, accesibilitatea și iluminarea sunt priorități esențiale, compania Welkins Fire Protection Solutions SRL se remarcă ca un lider în furnizarea...

Încercare disperată a avocaților lui Mario Iorgulescu de a-l scăpa de închisoare: „Suferă de leziuni cerebrale încă din copilărie”

Avocaţii lui Mario Iorgulescu încearcă să-l scape pe tânăr de condamnarea de 13 ani şi 8 luni de închisoare pentru omor, susţinând că are...
Ultima oră
Pe aceeași temă