7.4 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăSpecial"Eu, cand vreau sa fluier, fluier" imparte criticii de film la Berlin

„Eu, cand vreau sa fluier, fluier” imparte criticii de film la Berlin

Sambata, la Berlinala, a avut loc premiera mondiala a filmului "Eu, cand vreau sa fluier, fluier", regizat de debutantul Florin serban. "Silviu este un tanar care se confrunta cu incertitudinile si tensiunile aparute in urma caderii comunismului in Europa Centrala si de Est", titreaza DPA, agentie de presa germana. Proiectia, precum si conferinta de presa care a precedat vizionarea au generat primele reactii in media internationale, care au remarcat duritatea subiectului si forta actorilor debutanti George Pistereanu si Ada Condeescu.

Filmul spune povestea lui Silviu (George Pistereanu), care isi asteapta eliberarea, dupa patru ani de puscarie. Cu doua saptamani inainte, afla ca mama lui s-a intors acasa din Italia si vrea sa il ia pe fratele lui mai mic. Silviu nu este de acord si are cinci zile sa gaseasca o solutie, timp in care se indragosteste de Ana (Ada Condeescu), o studenta venita in practica la penitenciar. Coplesit de emotii si presat de timp, Silviu inchide ochii si decide ca, din acel moment, i se poate intampla orice.

Presa straina comenteaza faptul ca serban a lucrat cu delincventi minori adevarati si ca Pistereanu (19 ani), in momentul in care a jucat in film, era actor neprofesionist. In schimb, reporterul publicatiei Hollywood Reporter nu are prea multe aprecieri legate de film, considerand ca inu va depasi circuitul festivalului" si ca inimic din magia cinematografiei romanesti nu  s-a lipit de Florin serban". Unele situatii sunt redate "simplist", iar altele "insuficient explorate", cum sunt confruntarile intre detinuti. "Drama este subtire, personajele prea vagi", mai scrie Kirk Honeycutt, adaugand ca debutantul Pistereanu are o prezenta suficienta pentru a "tine ecranul" pe durata filmului, dar ca nu empatizeaza destul cu personajul sau volatil.

In schimb, Ada Condeescu "este revelatia filmului": naturala, ea are talentul de a reda toate contradictiile interioare, de la teama pana la atasamentul fata de rapitor. Pe de alta parte, Screen Daily descrie pelicula drept "bruta" si  de o calitate extraordinara, considerand ca ar putea aduce o contributie meritorie la noul val al cinematografiei romanesti.

Criticul Jay Weissberg, de la Variety, a avut un entuziasm retinut, apreciind insa jocul neprofesionistilor din pelicula, precizand ca "este un film inchegat, pe care spectatorii de la festivaluri il apreciaza si care are potential de a rula si in cinematografele din afara circuitului festivalier".

La Berlin a avut loc si premiera scurtmetrajelor "Colivia", al lui Adrian Sitaru, si "Derby", de Paul Negoescu, ambele inscrise in sectiunea Berlinale Shorts. S-a stat la cozi pentru fiecare film, asa cum s-a intamplat si sambata la "Portretul luptatorului la tinerete", debutul in lungmetraj al lui Constantin Popescu, programat la sectiunea Forum. Coada era de sute de jurnalisti, la o sala de 300 de locuri.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă