10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialEditura Niculescu se spală pe mâini în cazul Copos

Editura Niculescu se spală pe mâini în cazul Copos

Conducerea Editurii Niculescu refuză să ofere informații în legătură cu cele două cărți pe temă istorică scrise de George Copos în închisoare. Fostul deținut avea dreptul să publice lucrări științifice numai la edituri acreditate de CNCSIS, iar experții acesteia să menționeze în rapoarte caracterul științific al acestora.

În condițiile în care istoricul Cătălin Parfene l-a acuzat pe George Copos că ar fi plagiat din lucrarea sa de masterat în cartea pe care a folosit-o pentru eliberarea condiţionată din închisoare, RL a încercat ieri să obţină un punct de vedere de la Editura Niculescu. Aceasta a publicat lucrarea fostului patron al clubului Rapid şi, potrivit Consiliului Național de Cercetare Științifică din Învățământul Superior (CNCSIS), ar fi trebuit să verifice şi „caracterul ştiinţific al cărţii“. Refuzul responsabililor editurii de a sta de vorbă cu noi a fost unul categoric. Atât patronul, Cristian Niculescu, cât și directorul editorial, Marian Napristoc, nu au vrut să explice pentru RL cum a reușit George Copos să publice la Editura Niculescu.

„Nu vreau să comentez nimic“, a fost reacția lui Cristian Niculescu.

Vă reamintim că lucrarea lui Copos, intitulată „Alianțe matrimoniale, în politica principilor români din Țara Românească și Moldova, în secolele XIV-XVI“, a fost publicată în anul 2014, dar nu a fost disponibilă pe site pentru cumpărare. Ziarul RL a intrat în posesia cărții cu ajutorul Bibliotecii Naționale, care a oferit pentru consultare un exemplar.

Reporterii RL au încercat să deconstruiască traseul legal pe care un deținut e obligat să-l facă pentru a putea scrie cărți, de pe urma cărora acesta ar putea beneficia de reducerea pedepsei și eliberarea înainte de termen.

Astfel, potrivit legii, deținutul Copos avea dreptul să publice nu orice fel de carte, ci doar lucrări științifice numai la edituri acreditate de CNCSIS, iar Niculescu îndeplinește această condiție. Potrivit CNCSIS, stabilirea caracterului științific al acestor lucrări este o sarcină care îi revine editurii. „Menționăm că CNCSIS/CNC nu se poate pronunța asupra caracterului științific avut de o publicație. De acest aspect, dar și de veridicitatea celor publicate, se ocupă editurile, prin apelarea la experți din domeniu, aceștia devenind referenții lucrărilor respective. În rapoartele/recenziile întocmite de referenți se menționează caracterul lucrărilor și eventual observații, propuneri de îmbunătățire ce pot fi aduse de autori înainte de publicarea acestora“, a fost răspunsul Consiliului Național de Cercetare Științifică din Învățământul Superior (CNCSIS), trimis redacției.

Dacă se dovedește că volumul lui Copos este un plagiat, editura și-ar putea pierde acreditarea CNCSIS.   

Cele mai citite

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...

Trei avioane F-16 cumpărate din Norvegia au ajuns în România

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat, astăzi, la Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă