UPDATE 14.40: Ministrul Administrației și Dezvoltării Regionale Liviu Dragnea a părăsit sediul ICCJ unde a fost audiat în dosarul referendumului. Dragnea a declarat că audierile în calitate de martor a lui Victor Ponta și Mircea Dușa nu reprezintÄ un gest de solidaritate față de el și o împlinire a datoriei lor de cetățeni.
Citește și: S-au încheiat audierile în dosarul referendumului. Ce a declarat Dragnea
–––-
UPDATE 14.20: Ministrul Apărării, Mircea Dușa, a declarat, miercuri, după audierea sa în calitate de martor la Înalta Curte de Casație și Justiție, că a spus instanței că, la nivelul județului Harghita, în ziua Referendumului de demitere a președintelui Traian Băsescu, din iulie 2012, a fost respectată legea, informează Mediafax.
„Am fost audiat în procesul lui Dragnea. Mi s-au pus câteva întrebări de către avocat și de către președintele completului de judecată, referitor la organizarea Referendumului în județul Harghita. Am precizat că Referendumul s-a organizat conform Legii 3 din 2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului și că alegerile s-au desfășurat conform legii în județul Harghita”, a declarat Mircea Dușa, la ieșirea din sala de judecată de la ICCJ.
Referitor la sistemul de SMS-uri aplicat de USL la Referendumul din 2012 și modul de funcționare a aplicației, Dușa a explicat că mesajele erau primite doar de coordonatorii campaniei.
„Aplicația o cunosc cei care au operat sistemul și, de regulă, au fost tineri care au cunoștințe de IT”, a adăugat ministrul Apărării Naționale.
–––
UPDATE 10.45: Premierul Victor Ponta a părăsit sediul ÎCCJ, unde a fost audiat ca martor în dosarul referendumului. Ponta a explicat că decizia de a organiza referendum pentru demiterea lui Băsescu a fost una politică și pentru că Dragnea nu a fost membru al Parlamentului la acea vreme, răspunderea a căzut asupra lui.
”Am spus adevărul despre faptul că deciziile politice privind suspendarea președintelui Băsescu, referendumul, sunt decizii politice și, dacă am făcut bine, oamenii votează, iar dacă am făcut rău, votează pe alții, dar nu a existat niciodată, în niciun fel și în nicio formă, niciun fel de încălcare a legii, ori, într-o țară democratică în care cred că trăim și trebuie și trăim, nu ești sancționat penal pentru faptul că iei decizii politice. Ești sancționat sau ești apreciat de către alegători și cred că toți cei care au votat la referendum au avut acest drept, să voteze, și nu trebuie să fie pedepsiți pentru asta”, a spus Ponta, după audierea la ICCJ.
CiteÈte Èi: Ponta îi ia apÄrarea lui Dragnea, pe Facebook
––-
UPDATE 10.05: Audierea premierului Victor Ponta s-a încheiat.
CiteÈte Èi: Dosarul Referendumului: Liviu Dragnea Èi Mircea DuÈa au ajuns la ÎCCJ
––-
UPDATE 09.55: Președintele PSD, premierul Victor Ponta, a afirmat în fața instanței că a cunoscut sistemul de sms-uri aplicat de USL la referendumul din 2012 și modul de funcționare a aplicației, dar că aceasta consemna doar prezența și date din procesul-verbal, nu indica și numărul de voturi cu „Da” sau „Nu”, potrivit Mediafax.
„Când am devenit președinte PSD, am decis să avem acest sistem, folosit prima dată de PSD la alegerile locale din iunie 2012, apoi la toate tipurile de scrutin, inclusiv la cel din noiembrie 2014, la fel ca alte partide”, a spus Ponta, în fața instanței.
Întrebat dacă a participat la ședința Comitetului Executiv de partid care a aprobat acest sistem, Ponta a spus că, inițial, în ședința USL a fost decis ca persoanele responsabile de campania pentru referendumul din 2012 să fie Liviu Dragnea (din partea PSD) și Eduard Hellvig (din partea PNL, actualul director al Serviciului Român de Informații), precum și ca sediul comun de campanie să fie cel din Kiselleff, datorită condițiilor logistice mai bune.
Ponta a spus că, ulterior, în ședințele fiecărui partid au fost puse în aplicare deciziile comune, după ce a fost întrebat în continuare dacă în ședințe a fost prezentată totuși aplicația.
„Cunoșteam aplicația și funcÅ£ionarea, cu sms-uri de la reprezentanții noști în secții și date încărcate în soft”, a spus Ponta, adăugând că principala condiție în baza căreia USL a aprobat acest sistem a fost ca astfel să fie verificată doar prezența la vot, așa cum procedau și alte partide, sistemul permițând și transmiterea rezultatelor din procesele verbale consemnate în secțiile de votare, după închiderea urnelor, o „numărătoare paralelă” efectuată de asemenea de toate partidele, extrem de apropiată de rezultatele oficiale.
–––-
UPDATE 09.51. Premierul Victor Ponta a declarat în fața judecătorului că nu își amintește dacă a primit în perioada Referendumului mesaj pe numărul lui cu privire la vot, însă cunoaște existența acelor mesaje. De asemenea, premierul a declarat că ar fi fost imposibil ca Liviu Dragnea să le fi trimis.
„Nu-mi amintesc dacă am primit pe telefonul personal, dar cunoșteam că se transmiteau de la centru, prin sms, exclusiv îndemnuri la vot. Pentru a nu fi impersonale, erau semnate, dar nu le transmitea Dragnea personal, era imposibil. E un sistem sms folosit de operatorii de telefonie pentru alte tipuri de campanie, umanitară, publicitară”, a spus Ponta.
În dosarul instrumentat de procurori există suspiciunea că sistemul de sms-uri conținea o bază de date cu numărul de telefon persoanei care raporta datele și cu secția din care raporta, către care era transmis un mesaj, de la numărul 1855, cu înștiințarea că trebuie raportate separat prezența la vot în secție și separat numărul de voturi DA și NU exprimate în secția în care se aflau.
––
UPDATE 08.53: Premierul Victor Ponta a ajuns în dimineața zilei de miercuri la ICCJ unde este martor al Apărării în dosarul Referendumul. Premierul a ajuns la scurt timp după Liviu Dragnea și Mircea Dușa.
”Vreau să spun adevărul. Am vrut să spun adevărul în fața procurorului și nu m-a ascultat”, a spus premierul când a fost întrebat de ce a fost chemat.
–––––
Premierul Victor Ponta va merge, miercuri, la Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru a fi audiat, în calitate de martor în dosarul Referendumului, în care este judecat ministrul Liviu Dragnea.
Premierul a fost citat ca martor la un termen anterior al dosarului, de către avocatul lui Liviu Dragnea, Marian Nazat. Avocatul a mai cerut atunci audierea a 18 coordonatori județeni ai PSD care s-au ocupat de campania pentru referendumul din 2012.
Ponta a precizat, duminică, la România Tv, că va merge, miercuri, la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde a fost citat în dosarul Referendumului, pentru a declara că, în 2012, nu s-a făcut nicio schemă de fraudare.
CiteÈte Èi: Victor Ponta, despre dosarul Referendumului: Voi spune adevÄrul
Liviu Dragnea a fost trimis în judecată de procurorii DNA pe 7 octombrie 2013, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire a influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.