8.5 C
București
duminică, 17 noiembrie 2024
AcasăSpecialDosarul Gala Bute: Elena Udrea, trimisă în judecată

Dosarul Gala Bute: Elena Udrea, trimisă în judecată

Fosta ministră a Dezvoltării și Turismului, Elena Udrea, a fost trimisă în judecată, în dosarul Gala Bute. Deputata este cercetată, în acest dosar, pentru luarea de mită și trafic de influență.

Alături de Udrea, în faţa instanţei au ajuns şi fostul ministru Ion Ariton, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja, Tudor Breazu, fostul consilier al Elenei Udrea Ştefan Lungu, fostul secretar general în MDRT Georghe Nastasia, fostul director al Companiei Naționale de Investiții Ana Maria Topoliceanu şi Dragoş Botoroagă.

Fosta ministră Elena Udrea este acuzată de abuz în serviciu în legătură cu organizarea evenimentului „Gala Bute” de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi respectiv de luare de mită în legătură cu finanţarea de către acelaşi minister a mai multor contracte.

Citește și: DNA: Udrea percepea comision de 10% din contractele de la MDRT, când se tăiau salariile și pensiile

De asemenea, Udrea va fi judecată şi pentru spălare de bani, fostul ministru al Dezvoltării fiind acuzată că a luat mită mai multe sume de bani, pe care le-a transferat la PDL Bucureşti, sub aparenţa unor contracte de donaţie fictive, întocmite pentru a disimula originea infracţională a banilor.

Potrivit DNA, între 2010 şi 2011, Elena Udrea şi fostul director al Companiei Naționale de Investiții Ana Maria Topoliceanu au primit aproximativ 300.000 de lei de la administratorul firmei Consmin SA, pentru a asigura plata la timp a lucrărilor executate de societatea menționată în baza contractelor încheiate cu CNI.

„Astfel, după ce Compania Națională de Investiții realiza plățile către SC Consmin SA pentru lucrările efectuate, administratorul societății dispunea transferul a 10% din suma încasată către societatea controlată de Lungu Ștefan, SC Last Time Studio SRL, în baza unor contracte de consultanță fictive. În acest mod, s-au realizat cinci plăți, în valoare totală de 335.486 lei”, susţin procurorii DNA.

Anchetatorii au mai stabilit că Ştefan Lungu, fostul consilier al Elenei Udrea la minister, îi dădea banii primiți lui Tudor Breazu. Plățile se făceau fie în numerar, fie prin intermediul societății Ekaton Consulting SRL, administrată de Breazu, în baza altor contracte fictive de consultanță. În acest fel, s-ar fi realizat patru transferuri bancare în valoare totală de 209.762 de lei și o plată în numerar de aproximativ 90.000 de lei.

„O parte din aceste sume au fost înmânate în numerar lui Topoliceanu Ana Maria, care le-a predat la rândul său luiUdrea Elena Gabriela. Diferența a fost folosită de Breazu Liberiu Tudor pentru a plăti diferite cheltuieli ale lui UdreaElena sau ale lui Topoliceanu Ana Maria”, spun procurorii anticorupţie.

În 2011, Udrea ar fi cerut și primit, de la omul de afaceri Adrian Gărdean, foloase materiale în valoare de 10% din plățile efectuate de minister pentru contractele de lucrări încheiate de SC Termogaz Company SA și SC Kranz Eurocenter SRL, în schimbul garanției că finanțările vor fi aprobate la timp.

„Urmare acestei solicitări, în data de 6 octombrie 2011 Gărdean Adrian a remis suma de 900.000 euro în numerar lui Nastasia Gheorghe, în contul încasărilor realizate de cele două societăţi menţionate din fondurile Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului. Suma a fost predată de Nastasia Gheorghe (fost secretar general în MDRT, n.r.) în aceeaşi zi ministrului Udrea Elena Gabriela”, potrivit DNA.

Elena Udrea este cercetată în stare de arest preventiv în dosarul „Gala Bute”. Curtea Supremă i-a respins Elenei Udrea o contestație față de decizia instanței din 10 aprilie, prin care i s-a respins o cerere de înlocuire a arestului preventiv cu o măsură mai ușoară, respectiv arest la domiciliu sau control judiciar.

Decizia instanței este definitivă.

În motivarea  primei instanțe, din 23 martie, ICCJ a decis prelungirea arestării preventive a Elenei Udrea cu incă 30 de zile  în dosarul Gala Bute, pentru că fostul ministru al Turismului nu conștientizează ”activitatea ilicită generată”, dar și pentru că acuzațiile sunt complexe și ample.

Citește și: Decizie definitivă ÎCCJ: Elena Udrea rămâne în arest

 Elena Udrea a recunoscut că știa de existența postacilor PDL recompensați cu 10.000 de euro pe lună, precum și despre plățile efectuate de administratorul moșiei de la Nana și prietena ei, Ana-Maria Topoliceanu, folosiți pentru promovarea partidului și a fostului ministru.

Astfel, instanța a arătat că, la două luni după ce Udrea a primit mita de 900.000 de euro, a mai primit încă 50.000 de euro, trecuți pe cinci chitanțe, pe numele unor persoane care nu recunosc efectuarea acestor donaţii şi ale căror VENITURI  nu le-ar fi permis să deţină asemenea disponibilităţi.

”În condiţiile în care suma a fost folosită integral pentru plata unor servicii de publicitate contractate de Udrea Elena Gabriela, cu privire la care aceasta a avut mai multe discuţii cu martorul Felix Tătaru, există indicii că banii provin din infracţiunea de luare de mită reţinută în sarcina inculpatei”, se arată în motivare.

Procurorii au arătat, potrivit motivării arestării din 23 martie, că Udrea percepea un comision de 10% din valoarea contractelor pentru care ministerul urma să facă plăţi, în condițiile în care făcea parte dintr-un Guvern care, în 2009 și 2010, invoca pretinse măsuri de austeritate, măsuri în cadrul cărora s-a procedat la o tăiere bugetară a salariilor şi a pensiilor.

La interpelarea instanţei cu privire la faptul dacă inculpata Udrea Elena Gabriela poate fi culpabilă pentru o măsură politică a guvernului de la acea dată, reprezentantul parchetului a arătat că inculpata Udrea Elena Gabriela, pe de o parte în calitate de membru al Guvernului, era de acord cu măsuri de austeritate, iar pe de altă parte, din bugetul ţării acorda contracte supraevaluate pentru care primea mită. Procurorul de ședință a apreciat că aceeași situație poate fi avută în vedere şi faţă de ceilalţi inculpaţi care au îndeplinit funcţii publice.

Cele mai citite

Hezbollah a lovit o sinagogă din orașul israelian Haifa

Armata israeliană a anunţat sâmbătă că o sinagogă a fost lovită de o salvă "semnificativă" de rachete lansate de mişcarea islamistă libaneză Hezbollah asupra...

Sporuri și zile de repaus, dacă lucrezi în weekend

Aceste drepturi sunt obligatorii și includ atât un spor salarial, cât și repaus săptămânal de 48 de ore consecutive Angajații care desfășoară activități în weekend...

Mircea Lucescu: Am comis prea multe greșeli tehnice

Antrenorul Mircea Lucescu s-a declarat nemulțumit de prestația jucătorilor, după meciul cu Kosovo Mircea Lucescu a criticat evoluția echipei sale după meciul disputat împotriva selecționatei...
Ultima oră
Pe aceeași temă