UPDATE 21.00 Inalta Curte urmează să se pronunțe pe cererea DNA de emitere a mandatelor de arestare în noul dosar deschis pe numele fostei șefe a DIICOT, Alina Bica. DNA a cerut mandate de arestare pe 30 de zile pentru Alina Bica, Dorin și Alin Cocoș, Adriean Videanu și Florian Ionuț Mihăilescu.
Noul dosar este mai complex decât primul dosar în care fosta șefă a DIICOT a fost trimisă în judecată pentru abuz în serviciu, infracțiune săvârșită prin avizări nelegale de retrocedări la ANRP. Noul dosar vizează fapte penale săvârșite de Alina Bica dintr-o largă arie circumscrisă corupției și anume : a fost inculpată pentru două fapte de luare de mită ( o mită luată în dosarul despăgubirilor de la ANRP de la intermediarul Alin Cocoș și de la tatăl acestuia, Dorin Cocoș; alta de la Ovidiu Tender, pe care l-ar fi ajutat să scape de o pedeapsă cu condamnare); două fapte de abuz în serviciu (un abuz săvârșit pentru Adriean Videanu prin ridicarea sechestrului în dosarul "Romgaz"; un alt abuz săvârșit în dosarul despăgubirilor); o faptă de favorizarea infractorului ( ar fi vorba de favorizarea lui Ovidiu Tender, inculpat și judecat incă în dosarul "Jaful de la Rafo-Carom").
Un "ajutor" pentru probațiunea DNA a apărut în mod surprinzător, vineri, chiar de la Ovidiu Tender, pe care ea l-ar fi ajutat ani în șir să nu fie condamnat în dosarul "Jaful de la Rafo-Carom" (pe care tot Bica l-a instrumentat și cunoștea hibele dosarului!). Probabil, Tender a apelat la autodenunț ca el însuși să nu fie urmărit penal pentru dare de mită în dosarul Alinei Bica sau pentru a-și îmbunătăți situația juridică în noul dosar "Bica".
Tender a mai avut un motiv în plus să facă denunțul: după ce Bica a fost reținută și arestată, nu l-a mai putut ajuta/consilia, iar instanța Tribunalului București l-a condamnat pe acesta, în primă instanță, la 11 ani și patru luni închisoare.
În denunțul formulat împotriva Alinei Bica, Terder, prin avocat, a susținut ( cel mai probabil cu probe materiale) că i-a dat mită sub formă de acțiuni la o societate, printr-un intermediar apropiat soțului fostei șefe a DIICOT.
––
UPDATE ora 13.00: În noul dosar al fostei șefe DIICOT, Alina Bica, în care au fost reținuți deja Adriean Videanu, Alin Cocoș și Florian Mihăilescu, procurorii au emis mandat de reținere și pentru Dorin Cocoș. Consiliul Superior al Magistraturii a dat aviz pentru arestarea Alinei Bica și în noul dosar penal.
Fosta șefă DIICOT este deja arestată preventiv în dosarul despăgubirilor de la ANRP în care a fost trimisă în judecată alături de alte persoane pentru alte fapte penale.
Citește și: UPDATE. Dorin Cocoș, URMĂRIT PENAL în noul dosar al Alinei Bica
Noul dosar este mai complex deoarece vizează fapte penale ale Alinei Bica săvârșite în mai multe dosare și anume : inculpată pentru două fapte de luare de mită ( o mită luată în dosarul despăgubirilor de la ANRP de la intermediarul Alin Cocoș și de la tatăl acestuia, Dorin Cocoș; alta de la Ovidiu Tender, pe care l-ar fi ajutat să scape de o pedeapsă cu condamnare); două fapte de abuz în serviciu (un abuz săvârșit pentru Adriean Videanu prin ridicarea sechestrului în dosarul "Romgaz"; un alt abuz săvârșit în dosarul despăgubirilor); o faptă de favorizarea infractorului ( ar fi vorba de favorizarea lui Ovidiu Tender, inculpat și judecat incă în dosarul "Jaful de la Rafo-Carom").
Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii anticorupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 30 ianuarie 2015, a inculpatului COCOȘ DORIN ( arestat și în dosarul MICROSOFT pentru că a luat mită 9 milioane de euro- nn) , om de AFACERI, cu privire la săvârșirea infracțiunilor concurente de trafic de influență și dare de mită.
Inculpații COCOȘ DORIN și BICA ALINA MIHAELA (arestată preventiv într-un alt dosar pentru infracțiuni similare), la data faptelor membră a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, din cadrul A.N.R.P., sunt prezentați, la data de 30 ianuarie 2015, la Înalta Curte de Casație și Justiție, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, alături de COCOȘ ALIN, VIDEANU ADRIEAN și MIHĂILESCU IONUȚ FLORIAN.
La data de 29 ianuarie 2015, Consiliul Superior al Magistraturii – Secția pentru Procurori a încuviințat luarea măsurii arestării preventive față de inculpata Bica Alina Mihaela.
CITEŞTE ŞI GALERIE FOTO. Videanu s-a întâlnit cu Orban înainte de a fi reţinut de DNA. Ce au discutat cei doi
În prezenta cauză, inculpata BICA ALINA MIHAELA este cercetată cu privire la săvârșirea infracțiunilor concurente de:
– luare de mită (2 infracțiuni),
– abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit(2 infracțiuni),
– favorizarea făptuitorului.
Dorin Cocoș a primit 16 milioane de euro pentru retrocedările aprobate de Bica și de denunțătorul Sergiu Diacomatu
În ordonanța de reținere a inculpatului COCOȘ DORIN se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În perioada ianuarie 2011 – 2012, inculpatul Cocoș Dorin a promis, pretins și primit, de la beneficiarul unor drepturi litigioase, suma totală de 16 milioane euro, în tranșe, în schimbul influenței exercitate asupra a doi membri ai Comisiei Centrale a ANRP: Bica Alina Mihaela și Diacomatu Sergiu (trimis în judecată în alt dosar) pentru asigurarea soluționării a două dosare de despăgubire, dintre care unul cu nr. 22714/FFCC (prin care, valoarea unui teren în suprafață peste 13 hectare a fost stabilită la suma de 377.282.300 lei).
Pentru urgentarea soluționării dosarului de despăgubire cu numărul de mai sus, conform interesului persoanei beneficiare, inculpatul Cocoș Dorin a dat foloase, sub forma unei cote dintr-un teren situat în localitatea Snagov, județul Ilfov, în suprafață de 4425 metri pătrați, inculpatei Bica Alina Mihaela.
___________
Adriean Videanu, Alin Cocoș și Florian Mihăilescu au fost reținuți joi noapte de procurorii anticorupție in dosare în care actor principal este fosta șefă a DIICOT Alina Bica, acuzată de două fapte de luare de mită, două fapte de abuz în serviciu și o faptă de favorizarea infractorului( infractorul fiind Ovidiu Tender, potrivit unor surse judiciare).
Pentru Alina Bica nu s-a dispus nicio măsură preventivă deoarece este deja arestată în dosarul despăgubirilor de la ANRP, în care a fost trimisă în judecată pentru un prejudiciu de aproape 62 de milioane de euro.
Citește și: Adriean Videanu, reținut în dosarul Alinei Bica. Politicianul a ieșit cu cătușe din sediul DNA
Cei trei au fost încătușați sunt co-participanți la fapte săvârșite de Alina Bica , în calitate de șefă DIICOT, în dosare diferite și anume: Adriean Videanu – în dosarul "Romgaz-Ioan Niculae" pentru complicitate la abuz în serviciu; Alin Cocoș – în dosarul despăgubirilor de la ANRP pentru dare de mită și trafic de influență; Florian Mihăilescu, polițist judiciarist – în dosarele "TENDER-Rafo-Carom" și despăgubirilor ANRP, pentru complicitate la luare de mită.
Procurorii DNA au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reţinerea pentru 24 de ore, începând de la data de 29 ianuarie 2015, a inculpaţilor:COCOŞ ALIN, cu privire la săvârşirea infracțiunilor concurente de:
– dare de mită,
– trafic de influenţă.
VIDEANU ADRIEAN, cu privire la săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu.
MIHĂILESCU IONUŢ FLORIAN, cu privire la săvârşirea infracțiunii de:
– complicitate la luare de mită.
În acest nou dosar a fost dispusă punerea în mişcare a acţiunii penale şi faţă de inculpata BICA ALINA MIHAELA, cu privire la cu privire la săvârşirea infracțiunilor concurente de:
– luare de mită (2 infracţiuni- una în dosarul despăgubirilor, alta in dosarul Tender),
– abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (2 infracţiuni- un abuz în dosarul despăgubirilor, altul în dosarul lui Videanu-Romgaz),
– favorizarea făptuitorului ( în dosarul omului de afaceri Ovidiu Tender pe care l-a ajutat să tergiverseze dosarul în care era judecat pentru devalizarea societăților RAFO-CAROM, scopul fiind scăparea de condamnare prin intervenția termenului de prescripție)
Procurorii au sintetizat faptele infracționale ale Alinei Bica în trei capitole distincte.
Capitolul I. La data de 15 martie 2011, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, din care a făcut parte, printre alţii, şi inculpata Bica Alina Mihaela, a aprobat, fără respectarea legislației, valoarea unui teren în suprafaţă de 130 535 mp (peste 13 hectare).
În procedura soluţionării dosarului de despăgubire, prin raportul de evaluare, valoarea terenului a fost stabilită la suma de 377.282.300 lei.Având în vedere că raportul de evaluare nu rezolva, în sine, problema despăgubirii dacă nu era validat de comisie, beneficiarul drepturilor litigioase, motivat şi de valoarea uriaşă a sumei pe care urma să o primească, a acceptat solicitarea inculpatului Cocoş Alin de a cesiona 25% din drepturile de despăgubire la 3 persoane, indicate de acesta, în schimbul susţinerii cauzei sale la Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor.
În acest demers, s-a implicat şi inculpatul Mihăilescu Ionuţ Florin, consilierul Alinei Bica și apropiat al lui Cocoş Alin, care a intermediat relaţia cu inculpata Bica Alina Mihaela pentru rezolvarea favorabilă a dosarului de despăgubire.
Astfel, urmare influenţei exercitate de către inculpaţii Cocoş Alin şi Mihăilescu Ionuţ Florin asupra inculpatei Bica Alina Mihaela, la data de 15.03.2011 Comisia Centrală de Stabilirea Despăgubirilor a validat în favoarea beneficiarului suma de 377.282.300 lei.
În schimbul influenţei realizate, inculpata Bica Alina Mihaela a primit o cotă parte, egală cu a inculpatului Mihăilescu Ionuţ Florin, dintr-un teren situat în localitatea Snagov, judeţul Ilfov, în suprafaţă de 4425 metri pătraţi, ce aparţinea unei rude de-a inculpatului Cocoş Alin (mamei sale naturale, prima soție a lui Dorin Cocoș -nn).
Transmiterea dreptului de proprietate a fost realizată cu sprijinul inculpaţilor Cocoş Alin şi Mihăilescu Ionuţ Florin, prin tranzacţii succesive şi prin persoane interpuse.
Citește și: DNA: Udrea a beneficiat de șpăgile luate de Cocoș
Capitolul II. La data de 24.09.2013, într-un dosar instrumentat de către DIICOT – Structura Centrală, procurorul de caz a dispus luarea măsurilor asiguratorii prin instituirea unui sechestru şi asupra unui nr. de 80 acţiuni, deţinute la o firmă de către inculpatul Videanu Adrian.
La data de 25.02.2014, printr-o ordonanţă, inculpata Bica Alina Mihaela, în calitate de procuror şef al DIICOT, a dispus cu încălcarea prevederilor legale de competenţă, admiterea solicitării inculpatului Videanu Adriean şi a ridicat sechestrul asigurator.
Astfel, a facilitat inculpatului Videanu Adriean, reintroducerea în circuitul economic a celor 80 de acţiuni, creând posibilitatea înstrăinării lor către persoane interpuse şi sustragerea de la acoperirea prejudiciului, lucru care s-a şi întâmplat.
În acel dosar, inculpatul Videanu Adriean este cercetat alături de alte persoane ( între care omul de afaceri Ioan Niculae- dosarul ROMGAZ) pentru crearea unui prejudiciu de 11.000.000 USD şi punerea în pericol a sistemului energetic naţional pe segmentul gazelor naturale.
Capitolul III. În cursul anului 2013, inculpata Bica Alina Mihaela, după preluarea funcţiei de procuror şef al DIICOT, în urmărirea intereselor unui inculpat, de a nu fi condamnat la o pedeapsă cu executare ( ar fi vorba de Ovidiu Tender – judecat in dosarul Rafo-Carom) , a dispus măsuri abuzive care să direcţioneze concluziile şi poziţia judiciară a DIICOT în faţa instanţei de judecată în cauza respectivă, de o manieră în care acesta să nu fie pasibil de o pedeapsă cu executare în regim de detenţie.
Pentru sprijinul acordat în scopul arătat mai sus, inculpata Bica Alina Mihaela, pe lângă unele beneficii financiare, i-a solicitat persoanei respective să-l angajeze pe inculpatul Mihăilescu Ionuţ Florentin( fostul său consilier) la una dintre firmele sale. Acestuia din urmă i s-a acordat, de către inculpatul interesat de demersurile inculpatei Bica Alina Mihaela, beneficiul unui card bancar în care îi erau virate diferite sume de bani.
La data de 29.01.2015, Consiliul Superior al Magistraturii – Secţia pentru Procurori a încuviinţat luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpata Bica Alina Mihaela.
Inculpații urmează a fi prezentați la data de 30 ianuarie 2015, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
În vizorul DNA, pe lângă aceste secvențe infracționale, se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane. Între aceste persoane s-ar afla: Ovidiu Tender, Elena Udrea, Ioan Niculae, spun surse judiciare.