1.1 C
București
marți, 26 noiembrie 2024
AcasăSpecialDistrugătorul american Ross, cu rachete la bord, intră în Marea Neagră

Distrugătorul american Ross, cu rachete la bord, intră în Marea Neagră

Distrugătorul USS Ross, aparţinând Flotei a 6-a a Statelor Unite, intră sâmbătă, 23 mai, în Marea Neagră.

Flota a 6-a, cu sediul la Napoli, operează de obicei în Marea Mediterană. Astăzi, distrugătorul USS Ross se afla deja în Marea Egee.

USS Ross este un distrugător din clasa Arleigh Burke, având rachete la bord. În luna aprilie 2015 s-a aflat în Marea Neagră un distrugător din aceeaşi clasă, USS Jason Dunham.

“Prezenţa lui Ross în Marea Neagră demonstrează implicarea Statelor Unite în securitatea colectivă a aliaţilor noştri din NATO. Lucrăm aproape de aliaţii şi partenerii noştri pentru a asigura securitatea maritimă, operativitatea şi capabilitatea navală, precum şi pentru a promova pacea şi stabilitatea în regiune”, a declarat comandantul USS Ross, comandorul Tadd Gorman.

Distrugătorul va traversa apele teritoriale ale Bulgariei, României şi Ucrainei

Forţele Navale americane nu au anunţat oficial care va fi traseul USS Ross în Marea Neagră. Totuşi, se poate presupune că el se va opri în porturile Varna (Bulgaria) şi Constanţa (România), pentru a ajunge, în final, în apele teritoriale ale Ucrainei – stat partener cu NATO.

Aproape cu certitudine, USS Ross va participa şi la exerciţiul naval „Romanian Trident Poseidon 2015”, organizat în perioada 22 – 28 mai în apele internaţionale şi în apele româneşti ale Mării Negre.

Citeşte şi:  Scenariu de război naval: căutare de submarine, distrugeri de mine şi trageri de luptă

La reuniunea NATO din Ţara Galilor, de după izbucnirea crizei din Ucraina, NATO s-a angajat să asigure o prezenţă militară sporită, permanentă în Marea Neagră şi în statele est – europene membre ale Alianţei.

De la începutul acestui an, angajamentul NATO s-a materializat prin desfăşurarea unor ample exerciţii militare, precum şi prin vizitele unor nave de luptă în Marea Neagră.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Deputatul Silviu Vexler mesaj către Călin Georgescu : Delirul mistic-religios şi antisemit și teoriile conspirative nu pot schimba istoria şi realitatea

Preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, deputatul Silviu Vexler, i-a transmis, luni, candidatului la alegerile prezidenţiale Călin Georgescu, plasat pe locul întâi la primul...

Deputatul Silviu Vexler mesaj către Călin Georgescu : Delirul mistic-religios şi antisemit și teoriile conspirative nu pot schimba istoria şi realitatea

Preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, deputatul Silviu Vexler, i-a transmis, luni, candidatului la alegerile prezidenţiale Călin Georgescu, plasat pe locul întâi la primul...

Exporturile de carne tocată și salamuri crud-uscate către Marea Britanie și SUA blocate din cauza pestei porcine

Exporturile de carne tocată şi de salamuri crud-uscate către Marea Britanie şi SUA sunt blocate din cauza pestei porcine africane care încă evoluează pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă