UPDATE 16.16: Dan Nica a fost audiat, joi, în Comisia pentru Afaceri Juridice a PE, care urmează să întocmească un proiect de raport şi apoi să dea un vot privind cererea DNA de ridicare a imunităţii fostului ministru român al Comunicaţiilor, relatează Mediafax.
Surse din Parlamentul European (PE) au precizat că, Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI) a avut pe agendă cererea DNA de ridicare a imunităţii europarlamentarului român.
Audierea a avut loc cu uşile închise.
–––
Comisia pentru Afaceri Juridice a Parlamentului European discută, joi, cererea procurorilor de ridicare a imunităţii parlamentare în cazul eurodeputatului Dan Nica.
Anchetatorii vor să înceapă urmărirea penală împotriva lui în dosarul „Microsoft”. Decizia finală va fi luată, însă, de plenul Legislativului European. Dan Nica va putea veni în faţa colegilor pentru a-şi spune punctul de vedere.
Conducerea Camerei a transmis, miercuri, referitor la imunitatea lui Dan Nica, că Parlamentul European nu are nicio competenţă în privinţa ridicării imunităţii în cazul eurodeputatului, informeazăMediafax.
Citește și: Europarlamentarul Dan Nica ar putea rămâne fără imunitate
„Parlamentul European nu are niciun fel de competenţă în ceea ce priveşte ridicarea imunităţii domnului Nica şi pe cale de consecinţă orice solicitare făcută împotriva unui europarlamentar român făcută în baza art 109 al 2 din Constituţie trebuie respinsă ca fiind greşit interpretată, deoarece instituţia nu are atribuţii în a emite astfel de cerereri împotriva unui membru sau fost membru al Guvernului României. Aceasta este şi prevederea din legea responsabilităţii ministeriale şi aceasta este şi prevederea care rezultă din hotărârea CC nr 93/99(…)”, a afirmat secretarul BP al Camerei, Nicolae Mircovici, după şedinţa de miercuri a Biroului Permanent.
El a explicat că PE nu a greşit, ci a solicitat un punct de vedere tocmai datorită faptului că nu există o astfel de reglementare la nivelul PE şi reglementările sunt cele de la nivel naţional.
Citește și: Portițe pentru salvarea lui Dan Nica?
El este suspectat că ar fi iniţiat şi avizat proiecte de Hotărâri de Guvern prin care a urmărit favorizarea firmelor Fujitsu Siemens şi Siveco.
În perioada aprilie – noiembrie 2004, acesta ar fi primit o parte din suma de circa 20 milioane de dolari virată de Fujitsu Siemens în contul unor societăţi de tip off-shore. Banii ar fi fost daţi pentru consultanţă şi asistenţă tehnică.