5.2 C
București
joi, 2 ianuarie 2025
AcasăSpecialCum i-a intimidat Ponta pe procurori în cazul Liceului "Bolintineanu"

Cum i-a intimidat Ponta pe procurori în cazul Liceului „Bolintineanu”

Imixtiunea politicului în activitatea procurorilor în cazul FRAUDA BAC 2013 la Liceul Bolintineanu  este evidentă. Proba: declaraţiile premierului Ponta şi ale ministrului Justiţiei Robert Cazanciuc. Iată-le:

 Premierul Victor Ponta: “O să vorbesc cu ministrul Justiţiei să discute cu procurorul general”.

Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc: “M-a sunat puţin mai devreme premierul legat de această situaţie. Am vorbit cu domnul Niţu (Tiberiu Niţu, procurorul general al României- n.r.) şi l-am rugat să discute cu colegii noştri procurori”.

Rezultatul: poliţiştii şi procurorii au renunţat la acţiune, deşi existau citaţiile. Elevii nu au mai fost duşi la audieri cu autocarele special deplasate în faţa Liceului „Dimitrie Bolintineanu”. Dintre cei  peste 100 de elevi, doar circa 20 au acceptat să meargă la Poliţia Capitalei să dea declaraţii. Iniţial, procurorii au emis citaţii pentru toţi elevii din clasele unde s-au găsit bani asupra supraveghetorilor şi 16 exemplare  xerocopiate cu rezolvarea subiectelor la Limba şi literatura română.

Potrivit legii, numai Consiliul Superior al Magistraturii şi Inspecţia judiciară pot cenzura activităţile procurorilor.

UPDATE

Bogdan Staicu, purtătorul de cuvânt al Parchetului Tribunalului Bucureşti,  a anunţat că s-au încheiat procese verbale de  citare , iar cei care au vrut, s-au deplasat azi la Poliţia Capitalei pentru audieri. „Toţi elevii care doresc să fie azi audiaţi se pot prezenta la Poliţia Capitalei pentru audieri . Ei pot fi însoţiţi de părinţi sau de avocaţi” a spus Staicu.

El a explicat şi motivele pentru care la liceu au venit mulţi poliţişti şi autocare pentru a-i duce pe elevi la audieri.

Trebuie să audiem  în total circa 250 de elevi. Ne-am deplasat la liceu pentru ca aceşti elevi să ia la cunoştinţă că trebuie să se prezinte la audieri. Toţi elevii vor fi audiaţi ca martori (…)In cinci-şase clase s-au găsit bani asupra supraveghetorilor şi elevii din aceste clase trebuie audiaţi. De asemenea, s-au găsit 16 lucrări cu subiectele rezolvate, găsite în xerocopii, imediat după examenul la Limba şi literatura română (…)Din perchezitiile de luni a reiesit că trebuie verificate si alte încaperi. Ne-am deplasat la liceu pentru că trebuiau audiati 250 de elevi, imediat după ultima probă. Altfel, fie plecau în vacanţă sau dădeau examene la facultate şi i-am fi deranjat . De aceea ne-am deplasat la liceu, pentru a vorbi cu elevii pentru audieri” a declarat Bogdan Staicu.

In acest moment sunt audiati 20 de elevi, care si-au manifestat dorinta de a fi  azi audiati. Ceilalţi au semnat procese verbale pentru datele când vor fi audiaţi. Autocarele au părăsit liceul, fără elevi, după intervenţiile la posturile de televiziune a premierului Ponta.

„Existau evidenţe de audiere afişate. Exista si un număr de telefon la care se puteau afla detalii de la anchetatori. Autocarele erau acolo pentru a uşura deplasarea elevilor  care voiau să fie azi audiaţi”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al Parchetului Capitalei.

In privinta intervenţiei premierului Ponta în blocarea transportării elevilor la Poliţie şi la Direcţia Generală Anticorupţie pentru audieri, procurorul Staicu a scaldat-o. „Au venit mai multe autocare pentru cazul în care elevii ar fi acceptat să fie azi audiaţi. S-a renunţat la audierile de la DGA, se vor face toate la Poliţia Capitalei. Nu s-a renunţat la audieri din cauza acestei intervenţii; s-au făcut procese verbale de audiere pentru cei care nu au vrut astăzi să fie audiaţi” a spus procurorul, vădit incomodat de întrebare.

 

UPDATE. Procurorul de caz de la Parchetul Tribunalului Bucureşti  a emis citaţii pentru elevi, conform procedurii penale.

Greşeala aparţine purtătorului de cuvânt al Poliţiei Capitalei, care a anunţat că instanţa ( Tribunalului Bucureşti) a emis mandate de aducere, în condiţiile în care citaţiile şi mandatele de aducere se emit de procuror. În acest caz au fost emise doar citaţii.

La rândul său, Tribunalul Bucureşti, prin vocea preşedintelui Laura Andrei, a anunţat că nu a emis mandate de aducere, că atribuţia aparţine procurorului de caz.

In cazul dosarului de fraudare a bacalaureatului la Liceul Dimitrie Bolintineanu citaţiile au fost emise de procurorul de caz, conform procedurilor penale.

În baza acestor citaţii, poliţiştii  îi puteau audia pe elevi sau îi puteau duce  la audieri, având în vedere că elevii sunt majori. Numai minorii au nevoie de încuviinţarea părinţilor şi de prezenţa acestora la audieri.

Laura Ştefan, expert anticorupţie, a declarat pentru România Liberă că intervenţia premierului într-un caz judiciar aflat pe rol nu este normală. Premierul trebuia să sesizeze Consiliul Superior al Magistraturii, nu să dea indicaţii poliţiştilor şi procurorilor ce au voie să facă sau să nu facă şi să îl acuze pe Daniel Morar că a ridicat abuziv oameni de pe stradă, fără să precizeze dosarul la care se referea.

„Să facă bine procurorul să-i citeze ( citaţiile au existat – nn) !Ce, suntem iarăşi pe vremea procurorului Morar sau a comuniştilor, să ridicăm oameni de pe stradă?!” a declarat premierul Ponta.

După ce a afirmat despre Daniel Morar că „a ridicat oameni de pe stradă”, premierul Ponta era obligat să dea exemple clare de abuz săvârşite de acesta, dar nu le-a dat pentru că nu au existat, a precizat Laura Ştefan.

După intervenţia premierului Ponta, politiştii şi procurorul de caz, intimidaţi, i-au lăsat pe copii să plece acasă, urmând să fie citaţi, din nou pentru audieri, la o dată ulterioară.

”Faptul că instituţiile din sistemul judiciar, respectiv Poliţia şi Parchetul, au fost intimidate de declaraţia unui premier şi nu au mai efectuat actele procedurale obligatorii în cauză, este o gravă imxtiune în treburile justiţiei”, spune un specialist,  profesor de drept, care a preferat să îşi păstreze anonimatul.

Intervenţii ale premierului în treburile Justiţiei, ale Parchetului în special, au mai existat şi în perioada premierului Adrian Năstase, care dădea ordine prin intermendiul televiziunii cine să fie audiat sau arestat. Reamintim cazul procurorului Alexandru Lele, care trebuia să fie arestat la ordinul premierului si al ministrului Justiţiei de atunci, Rodica Stănoiu, deoarece a îndrăznit să îl reţină pe fiul lui A. Tărău, vicepreşedinte şi baron local PSD.

Fiul baronului PSD TĂRĂU   era acuzat de contrabandă cu produse petroliere.

Ulterior, cel trimis să îl aresteze pe Lele a fost procurorul Cristian Panait, care a refuzat să execute ordinul politic deoarece nu existau probe împotriva procurorului Lele . Fiind supus unor mari presiuni pentru a-l pune sub învinuire pe Alexandru Lele, Cristian Panait ”a căzut” de la etajul patru şi a decedat, nu înainte de a da soluţia de neîcepere a urmării penale a magistratulu „vinovat” doar  pentru că şi-a făcut datoria.

_ _ _ _

 

UPDATE: Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, că a fost informat despre situaţia de la liceul Dimitrie Bolintineanu, dar că el ştie că nu există mandat de aducere pentru elevi semnat de procuror.

”Am întrebat. Nu există mandat de aducere (…). O să vorbesc cu ministrul Justiţiei, să discute cu Procurorul General. Nu trăim în vremea lui Morar sau în vremea comuniştilor să luăm oameni de pe stradă, cu atât mai puţin copii”, a afirmat premierul.

Citeşte FRAUDĂ BOLINTINEANU. Ponta: Nu există mandate de aducere ale elevilor la audierile poliţiei

_ _ _ _

UPDATE: Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, Alexandru Niculae a declarat că cei 100 de elevi ridicaţi de la liceul Dimitrie Bolintineanu nu au fost arestaţi, ci eu vor fi duşi la sediul Direcţiei Generale Anticorupţie şi al Poliţiei Capitalei pentru a afla de la ei informaţii menite să soluţioneze cazul de fraudă la bacalaureat.

”Elevii (n.red.) nu au calitate de invinuiţi”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Poliţiei.

Elevii au fost ridicaţi pe baza mandatelor de aduce emise de Tribunalul Bucureşti, a explicat acesta.

Precizăm că poliţiştii au întâmpinat dificultăţi în punerea în executare a mandatelor de aducere ale elevilor, întrucât părinţii au intrat în altercaţii cu reprezentanţii autorităţilor.

Pentru a afla unde vor fi duşi elevii, autorităţie sfătuiesc părinţii să sune la numărul 021.315.35.34, interior 22181.

_ _ _ _

FRAUDĂ BACALAUREAT 2013. 100 de elevi de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” au fost ridicaţi, vineri, de autorităţi, şi duşi la audieri, informează Mediafax.

Oficiali din Parchdetul Tribunalului Bucureşti au declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că la Poliţia Capitalei vor fi audiaţi unii dintre elevii care au susţinut bacalaureatul la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, precum şi părinţii acestora.

Examenele scrise de la bacalaureat au început luni cu proba la Limba şi literatura română.

La câteva ore după susţinerea probei la Limba română, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a anunţat că a fost schimbată Comisia de bacalaureat de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, din Sectorul 5 al Capitalei, iar directorul şi directorul adjunct ai şcolii au fost demişi, pentru presupuse fapte de corupţie.

Potrivit ISMB, au fost schimbaţi cei cinci membri ai comisiei de bacalaureat, 32 de profesori supraveghetori de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, directorul şi directorul adjunct ai Liceului „Dimitrie Bolintineanu, precum şi directorul Şcolii Gimnaziale nr. 178, care îndeplinea şi rolul de vicepreşedinte al comisiei din centrul de examen.

Citeşte şi FRAUDĂ BAC 2013. Procurorii ridică înscrisuri şi obiecte de la Liceul „Bolintineanu”

Parchetul Tribunalului Bucureşti anunţa luni că a fost începută urmărirea penală „in rem” pentru fapte de corupţie privind proba scrisă la Limba română de la bacalaureat care a fost susţinută la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, fiind făcute percheziţii la unitatea de învăţământ cu sprijinul SRI, Direcţiei Generale Anticorupţie şi Poliţiei Capitalei.

Ulterior, procurorii au dispun începerea urmăririi penale în cazul directoarei de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, Costica Vărzaru, pentru trafic de influenţă, aceasta fiind arestată marţi, în urma unei decizii a Tribunalului Bucureşti.

Parchetul Tribunalului Bucureşti a arătat în propunerea de arestare preventivă a Costicăi Vărzaru că, în 12 iunie, procurorii s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunilor de dare de mită de către angajaţi ai Liceului Teoretic „Dimitrie Bolintineanu” şi de luare de mită de către membrii comisiei de supraveghere de la examenul de bacalaureat care se susţine la acest liceu.

Potrivit procurorilor, în semestrul al doilea al anului şcolar 2012-2013, Costica Vărzaru a pretins şi primit bani de la elevi care urmau să susţină examenul de bacalaureat în sesiunea iunie-iulie, promiţând că va interveni la membrii comisiei pentru a le facilita promovarea examenului.

Sumele de bani, în cuantum de 500 de euro de elev, reprezentând costurile pentru petrecerea de absolvire şi «cheltuieli» pentru examenul de bacalaureat, au fost strânse prin intermediul diriginţilor claselor terminale. Anchetatorii au stabilit că printre diriginţii care ar fi strâns de la elevi câte 500 de euro este şi profesorul de religie Leonard Petre.

Banii ajungeau la Costica Vărzaru, care se angajase să „relaţioneze” cu profesorii supraveghetori de la probele scrise ale examenului de bacalaureat. Banii erau daţi fie direct, fie disimulat, puşi în pachete de ţigări, ziare sau reviste, ce erau lăsate pe catedrele supraveghetorilor.

Ministerul Educaţiei informa, luni, că niciuna dintre variantele de subiecte la proba scrisă la Limba română de la bacalaureat nu a fost publicată înainte de începerea examenului, respectiv ora 9.00, iar STS a făcut verificări şi a asigurat că nu a existat nicio breşă în reţeaua informatică.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, declara, marţi, că nu se pune problema ca proba scrisă la Limba şi literatura română susţinută luni să fie reluată, întrucât în majoritatea centrelor de bacalaureat examenul s-a desfăşurat în condiţii bune, doar la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală fiind probleme „extrem de grave”, respectiv suspiciuni de fraudă. El preciza că celelalte probe scrise ale examenului se vor desfăşura conform calendarului stabilit.

Citeşte şi Ce avere are fosta directoare a Liceului „Bolintineanu”

Şapte candidaţi la bacalureat de la Liceul „Bolintineanu” au fost eliminaţi din examen, după ce asupra lor au fost găsite dovezi care indică tentativa de fraudă, „copiuţe, cărţi cu rezolvări, telefoane mobile”, la proba de Limba şi literatura română, a anunţat marţi Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.

„Dovezile au fost găsite în timpul percheziţiei corporale realizate de ofiţerii de Poliţie, care au descins în centrul de examen şi consemnate în procesele verbale transmise de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti. Percheziţiile au fost efectuate asupra a 41 de absolvenţi prezenţi la examen”, au precizat reprezentanţii ISMB.

Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti face o anchetă şi la Liceul „Dimitrie Gusti”, din Sectorul 5, după ce o elevă a reclamat că a fost exclusă nedrept din examenul de bacalaureat, verificările vizând şi suspiciuni potrivit cărora unii elevi ar fi dat mită.

Reprezentanţii ISMB au declarat pentru MEDIAFAX că în plângerea depusă de către elevă nu există nicio referire privind o eventuală mită dată de elevi care susţin bacalaureatul la Liceul „Dimitrie Gusti”, aceasta reclamând doar că a fost dată afară din examen pe nedrept.

Citeşte şi BAC 2013. Ce şpăgi se plăteau la Liceul Bolintineanu

Şi în Sibiu sunt suspiciuni de fraudă, preşedintele comisiei de bacalaureat de la Centrul zonal de evaluare Sibiu, un funcţionar al unui colegiu din oraş şi un candidat la bacalaureat fiind cercetaţi penal de procurorii DNA pentru trafic de influenţă, după ce ar fi primit 2.200 de lei de la un elev pentru a-l promova la Limba română.

Potrivit unui comunicat de presă al DNA, de joi, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Alba Iulia au început urmărirea penală faţă de Sorin Joantă, inspector şcolar şi preşedinte al Comisiei de bacalaureat din centrul zonal de evaluare Sibiu, pentru trafic de influenţă, Viorel Giupană, funcţionar la Colegiul Tehnic „Independenţa” din Sibiu, pentru trafic de influenţă, şi Toma-Ştefan Stancă, candidat la examenul de bacalaureat, pentru cumpărare de influenţă.

Procurorii au dispus în cazul lui Sorin Joantă şi Viorel Giupană interdicţia de a părăsi localitatea pentru 30 de zile.

Întreaga comisie de bacalaureat de la Centrul Zonal de evaluare din Sibiu a fost demisă, după învinuirile de trafic de influenţă aduse de către DNA preşedintelui acesteia, Sorin Joantă, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al ISJ Sibiu, Livia Creţulescu.

Potrivit calendarului examenului de bacalaureat, marţi a fost susţinută proba la limba şi literatura maternă, miercuri a avut loc proba obligatorie a profilului şi vineri este programată proba la alegere a profilului şi specializării.

Luni, 93 de elevi au fost scoşi din sălile de examen, la proba de Limba şi literatura română, din cauza tentativelor de fraudă, cele mai multe cazuri fiind înregistrate în Constanţa (21), Bucureşti (19) şi Dolj (şapte).

Încercarea de a copia la bacalaureat a dus, miercuri, la eliminarea altor 112 de candidaţi care susţineau proba obligatorie a profilului, în condiţiile în care o anchetă este în desfăşurare privind tentativa de fraudă la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală.

Cele mai citite

Artificii, rezervoare de benzină și combustibil pentru camping folosite în explozia Tesla Cybertruck, din fața hotelului Trump din Las Vegas

Poliția a spus că știe cine a închiriat camionul, dar autoritățile nu sunt pregătite să dezvăluie încă numele FBI lucrează pentru a determina dacă incidentul...

Acțiunile Tesla au scăzut, după ce a raportat prima scădere a livrărilor anuale

Tesla a publicat raportul privind producția și livrările de vehicule pentru ultimul trimestru al anului 2024, evidențiind atât realizările, cât și provocările companiei într-un...

Un nou incident armat în SUA: 11 persoane rănite în fața unui club de noapte din New York

Cel puțin 11 persoane au fost rănite prin împușcare miercuri seară, în fața clubului de noapte Amazura, din cartierul Jamaica, Queens. Incidentul a avut loc...
Ultima oră
Pe aceeași temă