-2 C
București
duminică, 5 ianuarie 2025
AcasăSpecialBAC 2013. Ce şpăgi se plăteau la Liceul Bolintineanu

BAC 2013. Ce şpăgi se plăteau la Liceul Bolintineanu

Informaţii noi despre sistemul şpăgii de la acest liceu au ieşit la iveală o dată cu referatul procurorilor de la Parchetul Tribunalului Bucureşti, întocmit pentru propunerea de arestare a fostei directoare a şcolii, Costica Vărzaru. Astfel, se ştie că strângerea banilor de la elevi pentru bacul din vara asta a început din semestrul al doilea al acestui an şcolar. Sumele strânse de la elevi au ajuns la 500 de euro de persoană, asta însemnând atât cheltuielile pentru balul de absolvire, cât şi “atenţiile” pentru examinatori. Procurorii au mai arătat că fosta directoare a liceului a strâns banii, urmând ca sumele să ajungă, în cele din urmă, la comisia de examinare. Se stabilise până şi traseul banilor. Bancnotele ar fi trebuit puse la un moment dat în pachete de ţigări, între filele ziarelor sau revistelor, în pachete de şerveţele.

Profesorii rezolvau subiectele în locul elevilor

Pe de altă parte, în liceu se stabilise un plan amănunţit şi cu privire la ceea ce trebuia să se întâmple după deschiderea subiectelor. Fosta directoare urma să-i convoace pe profesori şi aceştia să rezolve testele pe care le primiseră candidaţii. După aceea, rezolvarea subiectelor era multiplicată şi foile împărţite elevilor, sub forma unor aşa-numite ciorne. Procurorii au mai stabilit că fosta directoare a liceului a făcut diligenţele necesare ca la examen să fie prezenţi supraveghetori permisivi, dar şi examinatori cu care s-ar fi putut cădea la “pace”. Cine a ajutat-o pe filiera asta – încă nu s-a precizat oficial. Cert este că ieri a venit un comunicat de la Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti prin care s-a arătat că a fost demisă Iulia Costeniuc, inspector pentru implementarea descentralizării instituţionale în Inspectoratul Şcolar al Sectorului 5, motivul invocat fiind legat de “suspiciunile privind implicarea acesteia în cazul de la Liceul Dimitrie Bolintineanu”, fără a se da alte amănunte.

800 de lei, în sutien

Sumele care se vehiculau în acest liceu, cu ocazia bacalaureatului, sunt ameţitoare în privinţa “atenţiilor” pe care urmau să le primească membrii comisiei de examinare. Potrivit procurorilor, de la candidaţi s-a strâns suma de aproape 13.000 de lei. Preşedintele comisiei de examinare ar fi urmat să primească 5.000 de lei, vicepreşedintele – 3.000 de lei şi câte o mie de lei pentru restul membrilor comisiei. Percheziţiile făcute în sălile de examen au scos la iveală bani ascunşi fie în sertarul catedrei – 410 lei, fie într-un pachet cu şerveţele – 440 de lei. Cazul cel mai penibil este al unei profesoare în sutienul căreia fuseseră dosiţi nu mai puţin de 800 de lei.

Şpagă şi la înscrierea în liceu

Părinţii care au copii în clasele mai mici de la Liceul “Bolintineanu” au început să vorbească şi despre un alt sistem al şpăgii care ar exista de mai mulţi ani în această unitate şcolară. E vorba despre banii care s-ar cere la înscrierea elevilor în liceu. Sunt vehiculate sume care ajung şi la 400 de euro. Lumină în acest caz trebuie să facă tot autorităţile, de acum încolo.

Se ştiau în Bucureşti subiectele la bac cu o zi înainte?

O ipoteză şocantă arată că mai mulţi elevi de la mai multe colegii , profil real, din Bucureşti ar fi ştiut cu cel puţin o zi înainte că la subiectul al treilea de la examenul de Limba şi Literatura română se va cere un eseu de două-trei pagini în care să se prezinte “tema şi viziunea despre lume dintr-un text poetic studiat, aparţinând lui Tudor Arghezi, Ion Barbu sau Lucian Blaga”, spun surse extrajudiciare. Această informaţie, dacă este confirmată oficial, implică în scandal atât Ministerul Educaţiei Naţionale, cât şi Inspectoratul Şcolar General.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă