4.5 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialCondamnat la închisoare, omul de afaceri Gruia Stoica salută activitatea DNA

Condamnat la închisoare, omul de afaceri Gruia Stoica salută activitatea DNA

Omul de afaceri Gruia Stoica, condamnat în primă instanță la patru ani închisoare cu executare în legătură cu trucarea unei licitații publice, a afirmat marți că ceea ce fac procurorii DNA „este corect” și că România avea nevoie de „un moment zero”.

Agerpres transmite că Gruia Stoica a participat la Înalta Curte de Casație și Justiție la ultimul termen al procesului în care a fost trimis în judecată de DNA pentru cumpărare de influență, urmând ca instanța să anunțe pe 26 ianuarie sentința definitivă.

La ieșirea din sala de judecată, Gruia Stoica a declarat că este pregătit „pentru orice eventualitate” dacă judecătorii vor decide că el a greșit, susținând că România avea nevoie de „un moment zero” în lupta împotriva corupției.

„Un moment zero trebuia făcut în România spre binele copiilor și nepoților noștri. Trebuia un moment zero. Dar că, pe lângă acest moment zero, există și agende personale sau de grup, acolo trebuie să fim puțin atenți. Ceea ce face DNA-ul acum în mare parte este corect. Nu vreau să țin neapărat cu DNA-ul, dar ceea ce face este corect. Dacă eu am greșit, sunt de acord să fac și eu parte din acest moment zero”, a declarat Gruia Stoica.

În legătură cu dosarul său, omul de afaceri s-a plâns de poziția de „non-combat” adoptată de celălalt inculpat din proces, avocatul Doru Boștină. „Domnul Boștină nu a încercat niciodată să se apere în toată această perioadă. S-a bazat pe acel articol 19 și pe anumite înțelegeri. Se pare că se dorește condamnarea mea și scoaterea mea din mediul de afaceri. Nu am nimic împotrivă, dar păcat de experiența pe care am acumulat-o în toată perioada asta. Păcat că mulți oameni de afaceri au învățat din propriile greșeli, pentru că nimeni nu ne-a învățat în anii ’90 cum să lucrăm, cum să facem lucrurile, pur și simplu am învățat din greșelile noastre”, a spus Gruia Stoica.

Pe de altă parte, Gruia Soica a încercat să se apere în sala de judecată, susținând că el provine din comunitatea de romi și are un caracter mai vulcanic, acesta fiind motivul pentru care a folosit cuvinte nepotrivite în cadrul unei întâlniri cu avocatul Doru Boștină, înregistrată de procurorii DNA. Tot în sala de judecată, procurorul DNA a cerut judecătorilor să-i aplice lui Gruia Stoica pedeapsa maximă pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență.

Pe 5 martie 2015, Gruia Stoica a fost condamnat de Curtea de Apel Ploiești la patru ani de închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență în legătură cu o licitație organizată de Complexul Energetic Oltenia. În același dosar, avocatul Doru Boștină a primit trei ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență, însă decizia a fost atacată la instanța supremă.

Potrivit DNA, în luna mai 2013, Complexul Energetic Oltenia SA (CEO) Târgu Jiu a lansat public procedura de licitație ce avea ca scop încheierea acordului cadru și a contractelor subsecvente având ca obiect „Servicii de transport feroviar de cărbune” pentru sucursala Electrocentrale Craiova II, sucursala Electrocentrale Ișalnița și sucursala Electrocentrale Turceni.

Conform fișei de date a achiziției, valoarea estimată a contractului era de 473.068.410 lei, fără TVA (195.079.200 lei pentru SE Turceni, 105.414.600 lei pentru SE Craiova II și 172.574.610 lei pentru SE Ișalnița).

La data de 17 ianuarie 2014, CE Oltenia a transmis invitații de participare la procedura în cauză (organizată conform normelor interne ale autorității contractante) către CFR Marfă, SC Grup Feroviar Român SA București (GFR) și alte trei societăți comerciale. Termenul de depunere a ofertelor de către societățile comerciale dispuse să ia parte la procedura de licitație era data de 29 ianuarie 2014.

CFR Marfă și-a manifestat intenția de a participa la procedura de achiziție a serviciilor de transport feroviar de cărbune pentru cele trei sucursale aparținând Complexului Energetic Oltenia și prin urmare a cerut să i se elibereze documentația de atribuire (fișe de date, caiet de sarcini, model de contract subsecvent, model de acord cadru).

Potrivit rechizitoriului, la data de 22 ianuarie 2014, Gruia Stoica, persoană care controlează GFR SA, membră a grupului Grampet, i-a promis avocatului Doru Boștină că-i va da suma de 3 milioane euro pentru ca acesta să își exercite influența pe care a lăsat să se creadă că o are asupra directorului general al CFR Marfă (funcționar public), pentru a-l determina să își încalce atribuțiile de serviciu și să-i comunice prețul oferit de societatea pe care o conduce, la licitația din 29 ianuarie 2014, așadar să divulge date confidențiale. Acest demers avea ca scop adjudecarea de către Gruia Stoica a contractului ce făcea obiectul licitației, respectiv transport cărbune de la nivelul Complexului Energetic Oltenia.

Procurorii susțin că, în acest context, avocatul Boștină i-a promis lui Gruia Stoica faptul că va înlesni, în schimbul sumei de 3 milioane euro, aflarea ofertei de preț și va folosi pentru realizarea traficului de influență un intermediar care poate exercita influența directă asupra directorului general al CFR Marfă.

Cele mai citite

Horoscop 26 decembrie 2024. Berbecii sunt îndemnați să își reevalueze atenția acordată familiei

Horoscop 26 decembrie 2024. În această perioadă de după sărbătorile de Crăciun, fiecare dintre noi este invitat să își facă un bilanț al deciziilor...

Țările care nu sărbătoresc Crăciunul și tradiții inedite din toată lumea

Crăciunul, celebrat pe 25 decembrie, este una dintre cele mai populare sărbători creștine la nivel global, marcând nașterea lui Iisus Hristos. Evenimentul nu este...

Raport ASF: Piața asigurărilor din România a crescut cu 11% în primele nouă luni din 2024

Valoarea totală a indemnizațiilor brute plătite s-a ridicat la 8 miliarde lei, din care 82% au fost aferente asigurărilor generale Volumul total al activității de...
Ultima oră
Pe aceeași temă