UPDATE 13.50: Comisia Juridică nu a aprobat nici cea de-a treia cerere DNA pentru arestarea Elenei Udrea. Astfel, 11 deputați au votat „pentru”, 7 „împotrivă”, trei s-au abținut şi un vot a fost anulat.
UPDATE 13.30: Comisia Juridică nu a aprobat cererea DNA pentru reținerea Elenei Udrea, a anunțat vicepreședintele comisiei, Dan Nica. Au fost înregistrate 11 voturi „pentru”, faţă de 12, câte erau necesare pentru aviz.
UPDATE: Membrii Comisiei Juridice au dat vot favorabil pentru începerea urmăririi penale împotriva Elenei Udrea, rezultatul a fost unul categoric pentru încuviințarea cererii DNA. ”Rezultatul începerii urmăririi penale: 19 voturi au fost pentru, 2 împotrivă și unul a fost anulat”, a declarat Ciprian Nica, preșdintele Comisiei Juridice.
Deputații juriști urmează să voteze în minutele următoare cererea de încuviințare a arestării preventive a Elenei Udrea.
––––
UPDATE: La ieșirea de la Comisia Juridică, Elena Udrea a declarat că așteaptă să dea declarații procurorilor și că nu vrea să vorbească public despre ele. În ceea ce privește ceea ce le-a spus deputaților din Comisie, Udrea a spus că le transmite parlamentrilor să facă ceea ce consideră dânșii că e necesar pentru România.
La o întrebare despre pușcărie, Udrea a spus că este un subiect trist, dar a răspuns cu o glumă. ”Pușcăria nu este un subiect vesel, dar la mine este deja colecția toamn-iarnă, a fost primăvară-vară, acum urmează asta”.
––––
UPDATE: Elena Udrea a ajuns la Palatul Parlamentului, pentru a studia noul dosar, în care este este acuzată de luare de mită, trafic de influenţă, spălare de bani, instigare la abuz în serviciu şi fals în declaraţii.
„Eram un pericol pentru cei care nu vor politicieni care să spună lucruri. Dosarul acesta este legat şi de presă, clasa politică este redusă la tăcere, presa este redusă la tăcere. Cine mai vorbeşte în România? Iarăşi se încearcă arestarea cu trei zile înainte de congresul PMP. Înţeleg, pot fi suspiciuni în privinţa Elenei Udrea. Eu denunţuri nu fac,dar nici nu o să mint organele de cercetare penală. Voi spune adevărul despre aceste două speţe.
Demersurile anticorupţie, care sunt binevenite şi ar trebui să fie sprijinite nu are nicio legătură cu ce se întâmplă. Nu se poate ca într-o ţară singura coruptă să fie Elena Udrea. Înţeleg că acum, ciuta anticorupţie este Elena Udrea. Există vreo ţară normală la cap în care să arestezi de atâtea ori preventiv un om în câteva luni? E lipsit de sens ce se întâmplă”, a declarat Udrea.
––––-
UPDATE: Elena Udrea a mers, vineri, la Secția 2 de Poliție în cadrul controlului judiciar. Apoi, deputata a plecat Comisia juridică a Camerei Deputaţilor. Ea a declarat că este pregătită să le vorbească celor din Comisie și să își studieze în continuare dosarul, informează B1 TV.
––––-
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor votează, vineri, cererile DNA pentru noul dosar al Elenei Udrea, în care deputata este acuzată de luare de mită, trafic de influenţă, spălare de bani, instigare la abuz în serviciu şi fals în declaraţii.
Elena Udrea a petrecut, joi, şapte ore pentru a-şi citi dosarul în Comisia juridică, după care a afirmat că faptele de care este acuzată „nu sunt reale”, iar procurorii au reţinut date imprecise şi greşite.
Citește și: Elena Udrea susține că Dorin Cocoș nu a făcut denunț împotriva ei și cronologia din dosar este greșită
Udrea a susţinut că nu a reuşit să îl citească pe tot, urmând să revină şi vineri, înainte de şedinţa Comisiei juridice, care urmează să întocmească un raport.
În ceea ce priveşte fapte legate de Bogdan Buzăianu, fondatorul Energy Holding, Udrea susţine că procurorii au greşit „cronologia”. „Cinstit mi se pare că, cel puţin fapta legată de domnul Buzăianu, cronologia este, aşa cum procurorii o reţin, greşită, este imprecisă. Tot nu am înţeles când anume s-ar fi făcut pretinderea sumei şi nici când s-ar fi remis. (…) Toţi cei care dau declaraţii în dosar, sau aproape toţi, încearcă să se extragă cu totul din ceea ce ar putea să fie acuzator. Dacă aş fi fost chemată să dau declaraţii, şi nu s-ar fi preferat această nebunie şi circ cu arestarea mea preventivă, aş fi lămurit procurorii”, a spus aceasta.
Udrea a precizat că nu există un denunţ al lui Dorin Cocoş împotriva ei, aşa cum s-a speculat în presă, singurul denunţ din dosar fiind cel al Anei Maria Topoliceanu, în privinţa vilei din Eforie. „Şi acolo sunt evazive şi imprecise conexiunile pe care le fac procurorii şi declaraţiile pe care le fac părţile pe care am apucat să le citesc”, a spus aceasta.
Citește și: Cererea celor patru inculpați din dosarul Gala Bute, RESPINSĂ
Întrebată dacă în acest caz se face vinovată de fals în acte, Udrea a spus că nu putea trece în declaraţia de avere „ceva ce nu era” al ei.
„Cum pot să fiu pericol social începând de săptămâna viitoare încolo în condiţiile în care nu vorbim de o faptă presupus a fi săvârşită astă-vară, ci presupusă a fi săvârşită acum cinci, şase ani. Arestul preventiv este pentru a preveni ceva, deci ce să prevenim? Este clar că este o acţiune care nu are nicio legătură cu nevoia de a clarifica eventual nişte acuzaţii, ci cu dorinţa de a mai aresta încă o dată şi încă o dată pe Elena Udrea”, a spus deputatul.
Noul dosar al deputatei vizează vânzarea și renovarea unei vile din Eforie Sud, dar și un contract între Hidroelectrica și o firma privată, pentru care Elena Udrea ar fi cerut 5 milioane de dolari.
Potrivit DNA, Elena Udrea ar fi primit mită de la un om de afaceri 3,8 milioane de dolari și o creanță de 900.000 de euro pentru a asigura firmei controlate de acesta derularea, în continuare, a contractului bilateral de vanzare – cumparare de energie electrică cu SC Hidroelectrica SA.
”În vara anului 2010, în calitate de ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului și membru al Guvernului şi de persoană cu funcție de conducere în cadrul unui partid politic, având influență asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei și ai SC Hidroelectrica SA, a pretins de la un om de afaceri, prin intermediar, suma de 5 milioane USD, pentru a asigura firmei controlate de omul de afaceri derularea, în continuare, a contractului bilateral de vânzare-cumpărare de energie electrică cu SC Hidroelectrica SA”, a precizat DNA.
Anchetatorii susţin că, pentru a-și exercita influența asupra factorilor de decizie din Ministerul Economiei și a celor din SC Hidroelectrica SA, la începutul anului 2012, Elena Udrea a primit de la acelaşi om de afaceri, prin intermediar, suma de 3,8 milioane de dolari şi o creanță de 900.000 de euro, pe care una din firmele controlate de omul de afaceri o deținea ca urmare a unui împrumut garantat cu pachetul de 90% din acțiunile la o societate comercială cu activitate în mass-media.