15.4 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialCinci zile de la tragedia din Colectiv. Victor Ponta și Piedone DEMISIONEAZĂ,...

Cinci zile de la tragedia din Colectiv. Victor Ponta și Piedone DEMISIONEAZĂ, după protestul a mii de oameni

UPDATE 12.00Primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, DEMISIONEAZĂ

UPDATE 10:59: Premierul Victor Ponta a confirmat, miercuri, că îşi depune mandatul şi a declarat că speră ca demisia lui să satisfacă aşteptările celor care au protestat, marţi, în Capitală, în urma tragediei din clubul Colectiv. 

Citeşte şi: Ponta a demisionat: Sper ca depunerea mandatului meu să satisfacă aşteptările celor care au protestat

——–

UPDATE 10:37: Premierul Victor Ponta îşi depune mandatul, potrivit preşedintelui PSD, Liviu Dragnea.

——

UPDATE 09.15: Protestatarii au scris, pe Facebook, după încheierea protestului, că „Ne-am unit!”, „București, ieși afară din casă!”, „Cu cât suntem mai mulți, cu atât scăpăm mai repede de corupție”, „Aici. Acum. Haideți!”.

Citește și: FOTO. Protestul Colectiv. Ce au postat manifestanţii pe Facebook

—-

La cinci zile de la tragedia din Colectiv, bilanțul morților se ridică la 32. În timp ce peste 15.000 de români au cerut în stradă demisiile primarului Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a premierului Ponta și a vicepremierului Oprea, Victor Ponta l-a demis pe șeful de la Protecția Consumatorilor, iar Piedone a anunțat că va construi un monument. 

Citește și: LIVE TEXT. Miting # Colectiv în București: Nu plecăm acasă, morții nu ne lasă

Mitingul din București a durat peste șase ore și s-a desfășurat fără incidente. Proteste de amploare au avut loc, marți seară, și în restul țării. Sute de oameni din orașe precum Arad, Cluj, Brașov sau Sibiu au cerut stoparea corupției. 

Președintele Klaus Iohannis a scris, pe Facebook, că este impresionat de manifestările care au avut loc marți seară în Capitală. Șefului statului a declarat că următorul pas trebuie să vină din partea politicienilor care nu pot ignora revolta oamenilor.

Presa străină a relatat despre protestele de la București, scriind despre cererile protestatarilor. 

Alte 130 de răniți în incendiu sunt în continuare internați în spitale, iar 90 dintre ei se află în stare gravă și critică. 

Citește și: Ce scrie presa străină despre protestele din Capitală

Cei trei patroni ai clubului Colectiv, Cosmin Mincu, Paul Cătălin Gancea și Alin Anastasescu, au fost arestați marți seară pentru 30 zile, pentru omor din culpă și vătămare corporală din culpă. 

Citește și: Ponta a găsit țapul ispășitor. Şeful ANPC a fost DEMIS. Reacția lui Marius Dunca

Avocatul lui Cosmin Mincu a scris, pe Facebook, în numele clientului său, că o parte din el a murit, după incendiul de vineri. De asemenea, au apărut informații din referatul procurorilor Parchetului General: patronii susțin că nu știau că se vor folosi artificii, iar tavanul clubului ar fi luat foc în 10 secunde. Pe de altă parte, prin contractul încheiat cu clubul, trupa Goodbye to Gravity ar fi fost obligată să asigure 400 de oameni la concert.

Citește și: Unul dintre patronii clubului Colectiv, PRIMA DECLARAŢIE după tragedie: O parte din mine a murit

Patriarhul a avut prima reacție publică, la patru zile de la tragedie, spunând că tinerii ar trebui să meargă mai mult la biserică decât în cluburi. 

Marți, au fost înmormântate și o parte din victime: femeia care lucra la negru în club și care a lăsat în urmă cinci copii, precum și unul din salvatorii altor răniți, Claudiu Petre. 

Citește și: Piedone se ascunde în spatele unui monument, după incendiul din Colectiv

Măsurile superficiale luate de autorități 

Marți seară, după izbucnirea protestului în Capitală, premierul Victor Ponta a anunțat că l-a demis pe președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC). Marius Dunca a declarat că a aflat ”în direct” că a fost demis din funcție de către premierul Victor Ponta. De asemenea, oficialul a precizat că  primise o sesizare privind Clubul Colectiv joi, cu o zi înainte de tragedie, iar un reprezentant al clubului trebuia să se prezinte vineri la ANPC.

Primarul Cristian Popescu Piedone a anunțat, de asemenea, că va construi un monument în memoria victimelor incendiului, după ce, anterior, a transmis un comunicat prin care a anunțat că localul Colectiv îşi desfăşura activitatea în baza declaraţiei pe propria răspundere, iar reprezentanţii Autorităţii Locale Sector 4 nu aveau competenţe în a controla respectarea normelor PSI. Primăria Sectorului 4 mai susținea că eliberarea autorizației de funcționare a clubului Colectiv nu era condiționată de emiterea prealabilă a autorizației de prevenire și stingere a incendiilor.

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Ciucă și Ciolacu s-au pozat alături de patriarhul Daniel, la capela din Parlament

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, liderii PNL și PSD, s-au fotografiat alături de patriarhul Daniel și au publicat aceste poze pe conturile lor de...

Aproape 80 de percheziții, în 4 județe și în Capitală, într-un dosar de contrabandă cu țigări. Prejudiciu de aproape 13 mil. euro

Aproape 80 de percheziţii au loc în această dimineaţă în 14 judeţe şi în Capitală, într-o cauză ce vizează destructurarea a două grupuri infracţionale...

Securizează fiecare încăpere cu priza cu întrerupător aplicată, de la sercomelectric.ro

Nu doar sistemele de securitate sporesc siguranța unei clădiri, ci și sistemul electric este cel care face diferența. Este bine ca acesta să fie...
Ultima oră
Pe aceeași temă