6 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialCEDO condamnă România. Cazul Frumuşanu-Crăiniceanu: Doi morţi, nici un criminal

CEDO condamnă România. Cazul Frumuşanu-Crăiniceanu: Doi morţi, nici un criminal

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a condamnat ieri România în cazul celor doi civili ucişi prin împuşcare în timpul mineriadei din septembrie 1991, care a condus la căderea Guvernului Petre Roman. CEDO a constatat nerespectarea dreptului la viaţă, precum şi faptul că, în tot acest timp, justiţia română nu a reuşit să afle cine sunt criminalii Auricăi Crăiniceanu şi ai lui Andrei Frumuşanu. Practic, nici în 2012 nu se ştie cine a tras în cei doi în septembrie ’91. Soţii Ştefan şi Maria Frumuşanu şi Viorel Crăiniceanu au dat statul român în judecată la CEDO în 2004. Soţia lui Viorel Crăiniceanu, Viorica, a murit când avea numai 27 de ani, împuşcată în cap, în timpul mineriadei din 1991. Andrei Frumuşanu (24 de ani), fiul soţilor Frumuşanu, a fost împuşcat mortal la 24 de ani. Reclamanţii Viorel Crăiniceanu şi soţii Frumuşanu au cerut prejudicii materiale în valoare de câte 15.000 euro şi daune morale în valoare de câte 100.000 euro.

CEDO a hotărât ca părţile reclamante să primească de la statul român câte 30.000 euro daune morale şi să le fie acoperite cheltuielile de judecată (câte 1000 euro).

Scurtă istorie a cazului

Aurica Crăiniceanu şi AndreiFrumuşanu şi au murit în septembrie 1991, în timpul mineriadei care s-a soldat cu debarcarea Guvernului Petre Roman. În cei 21 de ani de la uciderea lor, nimeni nu a fost condamnat definitiv, dosarul plimbându-se între mai multe instanţe de judecată şi diferite unităţi de parchet. Procurorii militari, locul unde dosarul a fost tergiversat cel mai mult, au făcut ancheta total neprofesionist, lucru constatat şi de instanţele de judecată.

În ceea ce priveşte evenimentele din 1991, încă de la primele ore ale zilei de 25 septembrie, în jurul Guvernului au fost plasate cordoane de militari care să ţină la distanţă grupurile de mineri care veneau spre Bucureşti să protesteze. Cum Petre Roman se afla la Guvern, la faţa locului a fost trimisă şi o subunitate de la Formaţiunea de Intervenţie Antiteroristă a SPP. La aproximativ o oră după ce au ocupat Piaţa Victoriei, manifestanţii au trecut la acţiuni violente. Spre seara zilei de 25 septembrie, s-a ordonat dispersarea acestora din jurul clădirii Guvernului. Aurica Crăiniceanu, care avea 27 de ani, trecea prin zonă împreună cu soţul ei. La intrarea în santierul Bloc TAROM, a fost lovită de un proiectil tras dinspre Guvern.

La 20 de minute de la împuş-carea femeii, aceeaşi scenă s-a repetat în cazul studentului de 24 de ani, Andrei Frumuşanu. Tânărul se afla la o distanţă de aproximativ 130 de metri de sediul Guvernului şi a fost împuşcat tot în torace.

Cele mai citite

Sfaturi esențiale pentru închirierea unei mașini în UE: Ce recomandă Centrul European al Consumatorilor

Orice neclaritate privind clauzele contractuale trebuie soluționată, înainte de semnarea contractului de închiriere Centrul European al Consumatorilor din România a publicat o serie de recomandări...

Furtuna puternică de la București a provocat un accident cu două mașini. Un minor a ajuns la spital

Un șofer a provocat un accident, marți seara, în Capitală, după ce a încercat să evite un copac doborât de vânt pe Bulevardul Kiseleff....

Inspector RAR, trimis în judecată pentru multiple infracțiuni de corupție

Rețeaua facilita, contra cost, atestarea falsă a efectuării inspecțiilor tehnice periodice (ITP) pentru vehicule care nu erau prezente în stațiile de inspecție Procurorii Direcției Naționale...
Ultima oră
Pe aceeași temă