5.2 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSpecialAsigurarile sociale, virusate de A/H1N1

Asigurarile sociale, virusate de A/H1N1

Pentru ca ordinele Organizatiei Mondiale a Sanatatii, anume de imunizare a cel putin 20% din populatie impotriva virusului A/H1N1, trebuie respectate, si nicidecum comentate,  Ministerul Sanatatii cauta tot felul de metode de convingere a romanilor ca trebuie sa se vaccineze. Ultima metoda o constituie amenintarea cu suportarea tratamentului din buzunarul propriu  de catre toti cei care nu se vor vaccina, dar se vor imbolnavi de gripa porcina.

Ministerul Sanatatii pregateste chiar un ordin de ministru care va stipula ca persoanele care fac parte din  grupele de risc si refuza vaccinarea impotriva gripei A/H1N1 isi vor plati tratamentul in cazul in care se vor imbolnavi. Aceeasi "bucurie" i se pregateste si personalului medico-sanitar care refuza imunizarea. Masura, care, practic, va baga mana in buzunarul romanilor, a fost determinata de faptul ca pana acum doar 30.000 de persoane din categoriile de risc s-au vaccinat.
"Din pacate, doar atatea persoane s-au vaccinat si este un numar infim fata de posibilitatea pe care o are Romania, care are un vaccin propriu foarte bun. E pacat sa dam cu piciorul ocaziei de imunizare, deoarece acest lucru inseamna cresterea numarului de decese. Am pus la dispozitie 1,34 milioane de doze si, cu toate acestea, s-au vaccinat prea putine persoane", spune prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.

 

Acesta a mai precizat ca de saptamana trecuta au fost oprite testele pentru depistarea gripei porcinei, pe motiv ca s-ar cheltui bani de pomana, avand in vedere ca 95% din totalul infectiilor de cai respiratorii superioare si inferioare ar fi date de virusul A/H1N1 si doar 5% de celelalte 200 de virusuri.
"Eu nu ii vaccinez pe romani cu forta, dar, daca se imbolnavesc, ii voi obliga sa-si plateasca tratamentul. In conditii de pandemie, eu inteleg sa ii protejez si singura metoda este vaccinarea. Eu am un singur obiectiv, sa reduc numarul de decese din cauza gripei porcine si altceva nu ma intereseaza", ne-a mai spus profesorul Streinu-Cercel.

Afirmatiile secretarului de stat sunt deja uluitoare, mai ales ca o lege, cea a asigurarilor sociale de sanatate, nu se poate modifica printr-un ordin de ministru, chit ca se motiveaza prin pandemie si se face trimitere chiar la Codul Penal. Mai direct spus, romanii care se vor imbolnavi de gripa porcina sunt deja asimilati cu infractorii si, daca vor avea acest ghinion, vor fi obligati sa-si plateasca spitalizarea, autoritatile medicale asigurand doar asistenta medicala, cum a subliniat profesorul Cercel.
Ceea ce uita secretarul de stat este ca, in decurs de doua saptamani, sfarsitul lunii noiembrie si inceputul lunii decembrie, s-au inregistrat 22 de decese pe motiv de complicatii generate de gripa sezoniera. De ce pentru aceasta nu se face aceeasi reclama a vaccinurilor?  Simplu, pentru ca nu aceasta este prioritatea OMS.

Masurile propuse de profesorul Cercel sunt contrazise de prof. dr. Petru Calistru de la Institutul de Boli Infectioase "Victor Babes" din Capitala, care subliniaza ca in Romania avem de-a face doar cu a respecta ordinele venite din afara tarii. "Nu se poate asa ceva si nici nu are cum. Legea asigurarilor de sanatate nu poate fi stearsa cu buretele. Nu putem pe date statistice sa facem seroepidemiologie. Diagnosticul de gripa A/H1N1 este riguros, centralizat si sunt necesare teste, deci nu se poate renunta la testari pe motiv ca ar fi bani cheltuiti aiurea. De fapt, este vorba de a respecta ordinele de la OMS. Daca acest organism a stabilit ca 20% din populatie trebuie sa fie protejate (ca restul de 80% pot sa moara, nu?), atunci trebuie sa ii intelegem si pe cei de la Ministerul Sanatatii. E limpede ca aceste vaccinuri trebuie consumate, sa nu ramana cu ele neutilizate.

 

Acum nu se mai cuceresc tarile cu sabia, ci economic, fortandu-le sa achizitioneze si ceea ce nu trebuie. Tot sistemul sanitar mondial nu mai este pus in slujba individului, ci a producatorilor de medicamente si echipamente medicale. Nu mai exista grija fata de individ, ci doar de stimulare a consumului. Una este sa tratezi un pacient care are nevoie si alta sa arunci cu antivirale si sa lasi insa oamenii fara de nici unele – fara mancare, o locuinta incalzita etc. Totul este un joc economic mondial. Este suficient sa ne uitam si sa vedem ca presedintele Obama este cel mai inversunat agent de vanzari din lume pentru vaccinul impotriva gripei porcine, iar presedinta OMS era chiar fericita cand a anuntat ca exista pandemie. Aceasta gripa nu a aparut acum, unele studii japoneze arata ca virusul gripal A/H1N1 este de cel putin 30 de ani, poate chiar 100", ne-a declarat profesorul Calistru.

» Diagnostic statistic prin modele matematice
Potrivit MS, in ultimele 24 de ore au fost confirmate 81 de cazuri noi de gripa cu virusul A/H1N1 si s-au inregistrat doua decese la persoane cu boli asociate. In total este vorba de 4.485 de cazuri de gripa A/H1N1, dintre care 27 de decese, ceea ce inseamna o rata a fatalitatii de 0,52%. Curios este insa cum MS mai spune ca se tot confirma noi cazuri de gripa A/H1N1 daca secretarul de stat Streinu-Cercel spune ca inca de saptamana trecuta a oprit testele pentru depistarea gripei porcine? Se pare ca si atunci cand este vorba de viata unui om, MS se foloseste doar de date statistice si modele matematice in stabilirea diagnosticului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă