6.8 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialDoi angajați ISU au fost REȚINUȚI de procurorii DNA

Doi angajați ISU au fost REȚINUȚI de procurorii DNA

UPDATE 16,50: Doi ofițeri din cadrul ISU București au fost reținuți, luni după amiază, prin decizia procurorilor DNA.

Reținerea s-a dispus după ce ambii ofițeri, precum și un al treilea angajat ISU, au fost audiați, luni, la sediul DNA. Cei doi angajați reținuți sunt George Matei și Antonina Radu, ambii având gradul de căpitan în cadrul IGSU.

Ofițerii reținuți sunt acuzați că, deși au verificat clubul Colectiv, din Sectorul 4, înainte de incendiul devastator de acum zece zile, ei au permis în continuare funcționarea clubului Colectiv.

"În perioada septembrie 2014 – primăvara anului 2015, inculpații Radu Antonina și Matei George Petrică, în calitate de ofițeri inspectori în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență București, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cu bună știință nu și-au îndeplinit obligațiile ce decurgeau din conținutul prevederilor legale privind prevenirea și apărarea împotriva incendiilor, deși au luat cunoștință și au constatat faptul că S.C. Colectiv Club S.R.L. București desfășura activități specifice unui club fără a deține aviz/autorizație de securitate la incendiu", se arată în ordonanţa de reţinere întocmită de procurori.

Astfel, cei doi angajaţi ai ISU ar fi permis funcționarea în continuare a societății în condițiile constatate și nu au luat nicio măsură pentru intrarea în legalitate din acest punct de vedere, "aducându-se astfel atingere drepturilor și intereselor legitime ale mai multor persoane fizice și ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență."

Trei pompieri sunt audiați, luni dimineața, la Direcția Națională Anticorupție (DNA), în ancheta privind incendiul din clubul Colectiv. Cei trei angajați ISU au fost indicați de patronii clubului ca fiind cei care au făcut inspecția în local. 

Printre cei trei angajați ISU audiați se numără și Petrică George Matei, angajat al ISU București – Ilfov. 

De asemenea, și Antonina Radu mai este audiată la DNA în acest moment. 

DNA a ridicat, vineri, documente de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU). Anterior, procurorii anticorupție au anunțat că există ”suspiciuni de neîndeplinire sau îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu de către cadrele militare ale I.S.U. Bucureşti-Ilfov”. 

Procurorii DNA anunță că au început în dosarul "Colectiv" urmărirea penală in rem, pentru fapte, pe care le-ar fi săvârșit persoane cu atribuții de decizie și avizare din Primăria Sectorului 4, acuzațiile fiind de abuz în serviciu și fals intelectual. Totodată, în vizorul anchetatorilor sunt și cadre militare din cadrul ISU București-Ilfov. 

”În plus, în cursul zilei de 6 noiembrie, şi Serviciul pentru infracţiunile de corupţie săvârşite de militari din DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu referire la suspiciuni de neîndeplinire sau îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu de către cadrele militare ale I.S.U. Bucureşti-Ilfov. Sunt indicii şi date potrivit cărora s-a vătămat dreptul la viaţă şi integritatea corporală a peste 180 persoane şi s-a realizat un folos necuvenit administratorilor Clubului Colectiv, constând în permiterea funcţionării acestuia în afara cadrului legal şi obţinerea de venituri patrimoniale din activităţile desfăşurate în aceste condiţii”, se arată în comunicatul DNA. 

La o zi de la producerea tragediei din clubul Colectiv, primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, care şi-a anunţat miercuri demisia, afirma că localul nu are autorizații de la ISU pentru că aveau o declarație pe propria răspundere, care este cuprinsă într-un acord de funcționare.

Până în acest moment au murit 46 de persoane în incendiul din Colectiv. 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Traian Băsescu, apel către români: „Turul întâi este decisiv la prezidenţiale. Practic, aici e finala”

Fostul președinte Traian Băsescu a votat duminică, 24 noiembrie 2024, la Colegiul „Aurel Vlaicu” din București, în cadrul primului tur al alegerilor prezidențiale. După ce...

Prezența la vot depășește 4 milioane de alegători la ora 13.00; incidente în secții de votare

La ora 13.00, participarea la primul tur al alegerilor prezidențiale din 2024 a ajuns la 21,99% din numărul total de alegători, conform datelor furnizate...

Românii vor călători fără buletin în Bulgaria după aderarea la Schengen terestru, dar controalele vor continua cel puțin șase luni

Românii vor putea călători în Bulgaria fără a fi necesar să prezinte buletinul imediat după aderarea la Schengen terestru, chiar dacă controalele de frontieră...
Ultima oră
Pe aceeași temă