UPDATE 18.20 Asociaţia Accept condamnă „incidentul homofob” petrecut în Capitală marţi seară, când organizatorii unei manifestări la SNSPA dedicate istoriei homosexualităţii în România au fost agresaţi, şi cere sancţionarea celor care se fac vinovaţi de infracţiuni motivate de ură, potrivit unui comunicat.
Potrivit Asociaţiei Accept, agresiunea a avut loc chiar în spatele unei secţii de poliţie, iar agresorii s-au declarat, în timpul atacului, împotriva „organizării de conferinţe despre gay”.
Reprezentanţii Accept mai spun că într-o situaţie similară, când după marşul gay din 2006, câţiva participanţi la marş au fost bătuţi în metrou, organele competente „au eşuat inexplicabil în sancţionarea acestui tip de incidente”, urmărirea penală fiind oprită după cinci ani, deoarece nu s-a reuşit identificarea agresorilor, în ciuda faptului că existau camere de supraveghere la metrou, existau martori, şi chiar fotografii ale agresorilor, din timpul incidentului.
UPDATE 16.00. Patru din cei şapte activişti agresaţi aseară de un grup de necunoscuţi au dat declaraţii la Poliţie, a afirmat, pentru România Liberă, una dintre voluntarele de la Miliţia Spirituală. Toţi activiştii vor depune plângere la Poliţie, a precizat ea.
Roxana are 20 de ani şi este activistă în cadrul organizaţiei Miliţia Spirituală. Aseară, ea a moderat dezbaterea pe tema homosexualităţii în perioada comunistă. Când a ieşit cu încă şase colegi din sediul SNSPA şi se îndrepta spre strada Lascăr Catargiu, mergând pe strada Visarion, un bărbat a apărut în faţa celor doi băieţi care mergeau în faţa grupului, i-a pus mâna în piept unua dintre ei şi l-a întrebat: „Ce faceţi, mă, organizaţi conferinţe despre gay?”. Atunci, ea s-a uitat în spate şi a văzut venind spre ei un alt grup, de 8-10 indivizi îmbrăcaţi în treninguri. Pe fete le-au împins de pe trotuar, iar pe băieţi i-au bătut. Apoi, s-au oprit toţi, ca şi cum ar fi primit un semn şi au fugit spre Povernei (strada unde este situat sediul SNSPA, n.r.). „Şi cu asta ce facem?”. „Las-o, bă, hai să ne despărţim”, a auzit tânăra, când doi indivizi au trecut pe lângă ea. Roxana apreciază că totul a durat extrem de puţin şi că agresorii erau foarte bine organizaţi. De asemenea, ea crede că indivizii îi cunoşteau şi ştiau că fac parte dintre organizatori. Deşi se simte speriată, răspunde hotărâtă că îşi va continua munca „tocmai pentru că am păţit asta”. „A fost o demonstraţie clară că e nevoie de noi aici”, spune tânăra.
–
12.30. Poliţia face verificări la faţa locului, iar, până la această oră, activiştii agresaţi nu au depus plângere, a declarat, pentru România Liberă, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Alexandru Niculae.
Totodată, Niculae a precizat că, în urma discuţiilor activiştilor cu poliţiştii, după incident, persoanele agresate au reţinut semnalmentele agresorilor. Poliţiştii vor continua verificările, însă nu vor putea trece la cercetări fără o plângere prealabilă. Conform Codului Penal, victimele au la dispoziţie 60 de zile pentru depunerea unei plângeri. Dacă, în acest termen, victimele nu acţionează, dosarul se soluţionează cu „Neînceperea Urmăririi Penale” (NUP), pentru lipsa plângerii, a precizat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei.
–
„Incidentul de aseară este un atac fără precedent la adresa libertăţii de exprimare şi drepturilor constituţionale. Faptul este cu atât mai grav cu cât s-a petrecut ca urmare a organizării unui eveniment în cadrul unei universităţi, spaţiu prin definiţie destinat dezbaterii. Atacul a urmărit intimidarea celor care participă la acţiuni culturale, civice şi ştiintifice”, precizează Miliţia Spirituală, într-un comunicat postat pe site-ul oficial.
Totodată, organizaţia le cere tuturor instituţiilor şi cetăţenilor care „iau drepturile omului şi libertăţile constituţionale în serios” să se solidarizeze şi să lanseze un mesaj public puternic, care să condamne violenţa de acest fel.
„Dacă aceste lucruri nu se vor intampla, incidentele de acest tip se vor răspândi şi vor ataca esenţa democratică şi europeană a statului român”, a precizat Miliţia Spirituală, referindu-se la situaţia în care autorii faptei de aseară nu vor fi identificaţi.
–
Marţi, în jurul orei 20.20, şapte activişti care ieşeau din sediul SNSPA, unde s-a organizat spectacolul de teatru şi dezbaterea, au fost agresaţi de un grup format din 10 sau 11 indivizi care aveau glugi pe cap şi care le-au spus activiştilor „Ce faceţi, mă, organizaţi conferinţe despre gay?”, a explicat Mihail Bumbeş. În urma loviturilor primite, doi tineri au fost transportaţi de urgenţă la spital, la Floreasca, iar unul este în continuare internat.
Aseară, doi activişti au discutat cu poliţia, iar astăzi vor formula astăzi plângeri împotriva agresorilor. Conform sursei citate, poliţiştii prezenţi aseară la faţa locului au spus că cineva îi sunase cu câteva minute înainte de producerea incidentului, explicându-le că un grup de indivizi „dubioşi” se adunase în faţa clădirii SNSPA, însă poliţiştii s-au deplasat la locul incidentului după ce activiştii au fost bătuţi. Printre victimele agresate se numără şi Claudiu Crăciun, lector universitar al SNSPA.
În plus, o altă sursă RL a povestit că, spre deosebire de alte dăţi, când dezbaterile organizate de Miliţia Spirituală erau paşnice, aseară, discuţiile au fost destul de aprinse.
De asemenea, incidentul s-a petrecut în apropiere de Secţia 1 de Poliţie, „revoltător de aproape” de secţie, a remarcat Mihail Bumbeş. El a remarcat că este un atac la libertatea de exprimare.
Activiştii de la Miliţia Spirituală au organizat, în cadrul proiectului „CRIM- Puterea stă în imaginaţie, o serie de dezbateri în universităţile româneşti, pornind de la o piesă de teatru contemporan. Dezbaterea se referă la statutul persoanelor LGBT înainte de 1989.
În urmă cu două luni, România Liberă a prezentat un cazul unei alte tinere care venea de la o paradă gay şi care a fost bătută în metrou, împreună cu un grup de prieteni.
Citeşte şi Bătută pentru că a participat la o paradă gay: “În România, nimeni nu e sancţionat pentru nimic”
Miliţia Spirituală a organizat, aseară, un spectacol de teatru despre paradoxurile vieţii gay în perioada comunistă la SNSPA, „După Traian şi Decebal”-Din filele istoriei gay în România”, urmat de o dezbatere, eveniment la care au participat aproximativ 60 de persoane.
Vom reveni cu informaţii.