Cetăţenii din Republica Moldova îşi doresc unirea cu România. Conform unui studiu făcut de Centrul Român pentru Studii şi Strategii, 52% dintre cetăţenii Republicii Moldova îşi doresc acest lucru.
Rezultatele cercetării care include o serie de date cu privire la percepţia populaţiei din stânga Prutului asupra reperelor identitare şi a spaţiului cultural de care aparţine, sub genericul ,,Identitatea naţională în Republica Moldova”, au fost făcute publice joi, 27 martie, în cadrul unei conferinţe de presă de la la Parlamentul României.
”Astfel, mai mult de jumătate dintre participanţii la studiu consideră că perspectiva unirii este realizabilă (54%), 63% dintre respondenţi sunt de părere că limba pe care o vorbesc cel mai des este limba română şi că limba română şi limba ,,moldovenească” comportă aceleaşi sensuri, precum şi că România şi Republica Moldova sunt două state româneşti, cu aceleaşi tradiţii şi acelaşi folclor (74% categoric de acord şi mai degrabă de acord)”, se arată într-un comunicat al Centrului Român de Studii şi Strategii.
Platforma unionistă Acţiunea 2012 salută datele preliminare ale cercetării şi aşteaptă crearea unei majorităţi unioniste stabile în Republica Moldova, conştiente de apartenenţa la reperele identitare româneşti. ,,Sperăm că procentul care înclină balanţa în favoarea reunirii, relevat în acest studiu, să faciliteze organizarea într-un timp cât mai scurt a unui referendum în acest sens la Chişinău”, a declarat Alexei Paluţă, co-preşedintele coaliţiei Acţiunea 2012.
Sondajul de opinie a fost realizat în Republica Moldova, în perioada 01-15 februarie, pe un eşantion de 1155 de persoane, reprezentativ pentru populaţia adultă a Republicii Moldova, fără regiunea transnistreană şi Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia, cu o eroare tolerată de +/- 2,5%, la un nivel de încredere de 95%. Rezultatele finale ale cercetării vor fi făcute publice în luna mai.