„Sunteţi bineveniţi!”. Aşa îşi intitulează scrisoarea deschisă adresată de către săptămânalul britanic The Economist, cetăţenilor români şi bulgari în care îi invită pe aceştia să vină în Marea Britanie pentru a munci de la 1 ianuarie 2014.
”Ziarele din Marea Britanie sunt pline de poveşti despre sărăcia, criminalitatea şi setea voastră de bunăstare. Politicienii britanici se plasează contra normelor europene privind libera circulaţie care vă permit să veniţi aici şi fac eforturi pentru a vă face mai dificil accesul la ajutoare. Populaţia britanică este mai ostilă decât germanii sau francezii: aproape jumătate dintre britanici cred că guvernul lor trebuie să vă interzică (accesul) în ţară chiar dacă acest lucru este contrar legii. Aţi putea avea, prin urmare, impresia că nu sunteţi bineveniţi. Dar sunteţi. În numele ţării gazdă a publicaţiei The Economist, vă invităm să veniţi şi să lucraţi aici! Începând de la 1 ianuarie, puteţi merge oriunde în Uniunea Europeană. Sperăm că mulţi dintre voi vor alege Marea Britanie. Deşi liderii noştri par să fi uitat, Marea Britanie a pledat pentru aderarea ţării voastre la UE, ştiind că într-o zi veţi bate la uşa noastră”, scrie The Economist.
Citeşte şi: Ambasadorul Jinga reacţionează cu întârziere la campania împotriva românilor
Aceeaşi publicaţie a arăta într-un alt articol de ce panica politicienilor legată de un viitor asalt al est europenilor nu este susţinută de datele economice.
Ideea este reluată în scrisoarea deschisă. ”Politicienii susţin că imigranţii (est-europeni) sunt un obstacol pentru serviciile publice, deja aflate sub presiunea austerităţii. Nonsens: fiind tineri şi capabili fizic, ei nu sunt exploataţi mult. Şi pentru că ei (imigranţii est-europeni, n.r.) contribuie mai mult la buget prin taxe decât obţin prin ajutoare şi servicii — cu circa 35% mai mult, potrivit unor estimări realiste—, ei ne ajută şcolile şi spitalele să evite tăieri bugetare mai mari. Ei nu destabilizează semnificativ salariile şi asta în mare parte faţă de alţi muncitori imigranţi. Ei ne fac economia mai mare, reducând datoria noastră, ca proporţie din PIB. Dacă sunteţi chiar şi pe departe ca ei, veţi fi un avantajat economic. Din păcate, sondajele de opinie nu mint. Aceia dintre voi care ajung să cerşească sau să fure — şi vor fi inevitabil câţiva — vor apărea pe prima pagină a ziarelor noastre. Dar, culmea ironiei, acest lucru ar putea să vă ajute. Atât de dezgustătoare este şi ideea imigraţiei bulgare şi române din Marea Britanie încât realitatea poate doar părea plăcută prin comparaţie. Oamenii vor fi plăcut surprinşi atunci când marea majoritate dintre voi vor veni pentru a lucra mai degrabă decât pentru a cerşi de la stat”.
”În practică, britanicii nu au prejudecăţi: sondajele ce arată o mare opoziţie faţă de venirea voastră sugerează şi că majoritatea britanicilor iau în considerare să vă angajeze pentru a lucra în casele lor. Ţara este obişnuită cu imigranţii. În special la Londra, veţi descoperi toate felurile de oameni, dintre care mulţi au fost dispreţuiţi în mod similar atunci când au venit prima dată aici. Dacă sunteţi într-adevăr îngrijoraţi de prejudecăţi, pur şi simplu pretindeţi că sunteţi italian. Nimeni nu îşi va da seama”, încheie săptămânalul britanic.