0 C
București
marți, 31 decembrie 2024
AcasăSpecialSUA l-a spionat pe Papa Francisc

SUA l-a spionat pe Papa Francisc

Agenţia americană pentru Securitatea Naţională l-a spionat pe viitorul Papă Francisc înainte şi în timpul conclavului în care acesta a fost ales ca succesor al lui Benedict XVI, informează Mediafax citând presa internaţională.

Agenţia americană de spionaj a monitorizat apelurile telefonice din şi către reşedinţa clericală din Roma, unde pe atunci Arhiepiscopul Jorge Mario Bergoglio a stat în timpul conclavului. Afirmaţiile au fost făcute de săptămânalul italian Panorama, care a spus că NSA a monitorizat convorbirile telefonice ale mai multor episcopi şi cardinali de la Vatican în preajma conclavului.

Informaţiile astfel colectate au fost separate în patru categorii – „planuri de leadership”, „ameninţări pentru sistemul financiar”, „obiective de politică externă” şi „drepturile omului”.

Potrivit unui raport, SUA au interceptat 46 de milioane de apeluri telefonice în Italia în intervalul 10 decembrie 2012 – 8 ianuarie 2013. La acea vreme, Benedict al XVI-lea era papă, ceea ce înseamnă că Vaticanul ar fi fost monitorizat în ultimele câteva săptămâni ale pontificatului său.

Există temeri că NSA a continuat să asculte conversaţiile prelaţilor până în ajunul conclavului din 12 martie 2013, scrie Panorama, adăugând că există suspiciuni că şi convorbirile viitorului papă ar fi putut fi monitorizate.

Sursa citată aminteşte că, potrivit Wikileaks, serviciile secrete americane ar fi fost interesate de arhiepiscopul Bergoglio încă din 2005.

Panorama mai relatează şi că agenţia americană a spionat convorbirile dintre personaje marcante de la Vatican referitor la alegerea unui nou şef al Băncii Vaticanului.

Întrebat în legătură cu aceste informaţii purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi, a declarat că nu are informaţii pe acest subiect şi că nu este îngrijorat.

Cele mai citite

Atenție la retragerile de numerar de la bancomat: ANAF poate verifica sursa banilor

Conform legislației actuale, retragerile de numerar care depășesc echivalentul a 1.000 de euro (aproximativ 5.000 de lei) pot ridica semne de întrebare Românii care retrag...

OMS cere din nou Chinei date despre înţelegerea modului în care a început pandemia

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a cerut din nou Chinei – la cinci ani de la începutul pandemiei covid-19 – să împărtăşească datele şi...

Atenție la retragerile de numerar de la bancomat: ANAF poate verifica sursa banilor

Conform legislației actuale, retragerile de numerar care depășesc echivalentul a 1.000 de euro (aproximativ 5.000 de lei) pot ridica semne de întrebare Românii care retrag...
Ultima oră
Pe aceeași temă