Potrivit Vanity Fair, ce citează un contractor străin care operează la Moscova, în toate operaţiunile sale legate de Olimpiada de la Soci acesta n-ar fi văzut niciodată vreun buget pus pe hârtie la Soci. Banii fiind alocaţi de stat, nimeni nu şi-a bătut capul să ţină contabilitatea. Atunci când cele 50 de miliarde au început să curgă, acest şuvoi de bani a atras puternicele clanuri mafiote care operează în Rusia şi în Caucaz. Acum, se pare că acestea se află în război deschis pentru a controla Soci-ul.
Citeşte şi: Soci, mană cerească pentru miliardarii lui Putin
În după-amiaza zilei de 16 ianuarie 2013, în timp ce intra în restaurantul Stary Phaeton din Moscova, Ded Khasan (Bunicul Hassan), pe numele lui real Aslan Usoyan, a fost împuşcat în gât de un lunetist. Al doilea glonţ l-a lovit în spate şi în câteva minute bătrânul în vârstă de 75 de ani era mort. În urmă cu 16 ani, acesta mai supravieţuise unei tentative de asasinat, dar nu la Moscova, ci la… Soci, staţiune pe care o cunoştea foarte bine.Aslan Usoyan ilustrează cel mai bine amestecul pestriţ de etnii şi legături care caracterizează mafiile ce operează în Rusia şi Caucaz. Usoyan nu era rus, ci kurd din Georgia. Şi cu toate acestea, activitatea sa de crimă organizată în Rusia data din anii 60, când a beneficiat de legături la nivel înalt. Aceste legături, în special cu serviciile de securitate ruse, dar nu numai, i-au permis să construiască un imperiu al crimei care număra nu mai puţin de 300.000 de „soldaţi” şi care s-a ocupat cu de toate, de la traficul de heroină din Afganistan la spălare de bani, trafic de bunuri furate şi, bineînţeles, extorcare.
După ce Comitetul Internaţional Olimpic a anunţat că acordă organizarea jocurilor de iarnă Soci-ului, în 2007, Khasan l-a desemnat pe unul din locotenenţii săi, Alik Minalian (de origine armean), să declanşeze operaţiunile de extorcare a companiilor de construcţii care urmau să fie implicate în proiectul olimpic, scrie Vanity Fair. Reţeaua Khasan îşi lua, de asemenea, procente din contractele de muncă semnate, din tranzacţiile imobiliare care au explodat la Soci după 2007 şi din comerţul cu bunuri din port. Potrivit unor surse din serviciile de securitate citate de The Guardian, întreaga promenadă pitorească din Soci, cu hotelurile şi restaurantele sale, era controlată de reţeaua Khasan. „Era ca un fel de al doilea guvernator neoficial în Soci”, a declarat o sursă locală.
O descindere ca în filme
Potrivit Vanity Fair, singura problemă a lui Khasan era că un alt mafiot georgian, Tarial Oniani, cunoscut drept Taro, îşi dorea, la rândul său, o felie din tortul de la Soci. Astfel că în 2009, Alik, omul lui Khassan,a fost împuşcat, cel mai probabil din ordinul lui Taro, în centrul Moscovei. În luna iulie a aceluiaşi an, cei doi capi mafioţi s-au întâlnit la bordul yacht-ului lui Taro, pe râul Moscova, într-o încercare de a ajunge la o înţelegere. Cumva, poliţia a fost informată, agenţii cu cagule pe faţă au descins la bord pe frânghii din elicoptere şi au subminat „conferinţa de pace”. 37 de persoane au fost arestate şi rivalitatea dintre cei doi a crescut. Un an mai târziu, în 2010, succesorul lui Alik în fruntea „afacerilor olimpice” ale lui Khasan, Eduard „Crapul” Kakosyan, era împuşcat în plin centrul frumosului oraş olimpic, Soci.
Moartea lui Khasan a declanşat o luptă pentru supremaţie mafiotă în jurul Soci-ului cum nu a mai existat o alta. Un expert american în mafia rusă, citat de The Guardian a comparat situaţia de acum cu cea de dinaintea primului război mondial: Nimeni nu vrea război, dar tensiunile se acumulează şi nu e nevoie decât de scânteie să se declanşeze conflagraţia. Un alt personaj mafiot cu interese în jurul oraşului Soci este Rovhan Djaniev, un etnic azer de această dată, care pare să fi jucat, la rândul său, un rol în asasinarea lui Khasan. Pe 20 ianuarie, unul dintre locotenenţii săi a fost împuşcat mortal foarte aproape de Soci, în capitala abhază, Suhumi. O săptămână mai târziu, un alt cap mafiot, Rufat Nasibov, cunoscut după numele său de clan drept Rufo Gangianski, era ucis la Moscova. Ulterior, Djaniev era arestat la Baku, ca urmare a unei înţelegeri între serviciile secrete ruse şi cele azere.
Problema este însă că mafioţii se bucură de protecţia serviciilor secrete ruse (în special a FSB, fostul KGB), cât şi ale celor din fostele republici sovietice. Potrivit unei surse interne citate de The Guardian, „de câte ori facem o arestare importantă în rândurile clanurilor, acesta dă un telefon şi în scurtă vreme mi se cerea să îl eliberez”. Mita pentru agenţi poate consta într-o plată unică ce se poate ridică până la 300.000 de dolari şi în plăţi lunare cuprinse între 10.000 şi 30.000 de dolari.
Păcatul originar al Olimpiadei
Această omniprezenţă a Mafiei în fundalul Olimpiadei de la Soci nu este întâmplătoare, de vreme ce chiar câştigarea organizării acestei Olimpiade pare să fie datorată unui mafiot. O anchetă realizată la sfârşitul anului trecut de ABC News a scos la iveală faptul că unul dintre „oamenii de afaceri” care au ajutat la obţinerea de către Soci a organizării Olimpiadei este un anume Gafur Rahimov, pus în prezent sub acuzare în Uzbekistan pentru activităţi criminale. Craig Murray, fost ambasador al Marii Britanii în Uzbekistan, l-a descris pe Rahimov drept „unul dintre primii patru sau cinci cei mai importanţi oameni în traficul de heroină din lume. Este în mod absolut un gangster important şi periculos”.
Cu toate acestea, în 2007, imediat după votul CIO, preşedintele Comitetului Olimpic Rus i-a mulţumit public lui Rahimov pentru munca depusă de unul singur pentru a obţine voturile unor ţări din Asia „fără de care ar fi fost foarte greu ca Soci să câştige”. Contactat de ABC News, Rahimov a confirmat că a fost implicat personal în persuadarea comitetelor olimpice din Asia Centrală să voteze, în bloc, pentru Soci.