Neonazismul câştigă din ce în ce mai mulţi adepţi în Europa, iar politicienii extremişti sunt mult mai vizibili, atrage atenţia organizaţia europeană European Grassroots Antiracist Movement, într-un comunicat remis redacţiei, aducând în discuţie cazurile Greciei, Austriei sau Sloveniei.
Imigranţii sunt „nişte sub-oameni purtători de tot felul de boli”– este declaraţia deputatei Eleni Zarouli, care a făcut înconjurul lumii şi a stârnit indignarea numeroaselor organizaţii pentru drepturile omului. Ceea ce este cu atât mai îngrijorător este că politiciana face parte dintr-un partid neonazist din Grecia (Chrysi Avgi/ Zori Aurii) şi este membră a Comisiei pentru Egalitate de Şanse în Consiliul Europei.
Citeşte şi UE a PRIMIT premiul Nobel pentru Pace pe 2012
În acest sens, organizaţia europeană European Grassrooots Antiracist Movement (EGAM) se declară „consternată şi îngrijorată”, din cauza lipsei de reacţii la nivel politic privind prezenţa deputatei în Consiliul Europei, se arată într-un comunicat de presă al organizaţiei, remis redacţiei.
Până acum, Consiliul Europei a explicat că s-au respectat procedurile, însă nimeni nu a luat atitudine împotriva politicienilor neonazişti, arată EGAM. „Nici unul dintre liderii delegaţiilor parlamentare nu a reacţionat la scrisorile, mesajele şi solicitările organizaţiilor locale antirasiste din mai mult de 30 de ţări şi nici nu au lămurit această situaţie pentru care sunt parţial resposabili, întrucât Adunarea este cea care a votat prezenţa deputatei în Comisia pentru Egalitate şi Antidiscriminare”, se arată în comunicatul EGAM.
Citeşte şi Grecia are nevoie de speranţă pentru a combate extremismul, susţine Antonis Samaras
Aşa cum remarca şi preşedintele organizaţiei europene, Benjamin Abtan, într-o scrisoare deschisă adresată premierului grec Antonis Samaras, neonazismul nu trebuie asimiliat cu „o clică a negaţioniştilor bătrâni care sunt nostalgici faţă de tinereţea lor hitleristă sau colaboraţionistă. (Neonazismul) Este actual, iar pericolul pe care îl reprezintă nu va dispărea odată cu ultimii criminali ai perioadei naziste”.
Partidul Chrysi Avgi a intrat în Parlamentul grec în urma alegerilor din luna iunie, când a obţinut 7% din voturile elenilor. În luna iunie, un alt deputat neonazist a fost implicat într-un scandal, după ce a bătut în direct doi parlamentari de stânga, invitaţi la o dezbatere. Partidul extremist neagă Holocaustul, promovează violenţa la adresa tuturor non-etnicilor greci, antisemitismul şi rasismul.
Totodată, după ce neonaziştii au intrat în Parlament, EGAM a derulat o campanie la nivel european, „Suntem toţi evrei greci!”, în care a invitat laureaţi ai premiului Nobel şi intelectuali europeni marcanţi să îşi arate sprijinul pentru eliminarea extremiştilor din Parlamentul Greciei.
Extremismul câştigă teren în Europa în ultima perioadă, în urma măsurilor considerate antidemocratice luate de Viktor Orban şi a numărului tot mai mare de adeziuni ale tinerilor la partidul Jobbik, o grupare anti-romi, în Ungaria, în timp ce în Letonia, în luna septembrie, s-a inaugurat un monument în onoarea naziştilor, iar, în Austria, partidul extremist FPO (Freiheitliche Partei Österreichs) este unul dintre favoritele în sondaje. Şi în Germania, autorităţile se confruntă cu un val de extremism împotriva imigranţilor, musulmanilor şi evreilor.
Citeşte şi Studiu: Extrema dreaptă din Ungaria atrage tineri
În România, organizaţiile pentru drepturile omului au atras atenţia asupra încurajării extremismului prin candidatura omului de afaceri George Becali la alegerile parlamentare din decembrie, cu sprijinul Partidului Naţional Liberal. Atunci, ONG-urile îl catalogau pe Becali drept „un politician misogin, homofob şi rasist”.
Citeşte şi VIDEO Opriţi BECALIZAREA României!- societatea civilă către Ponta şi Antonescu