Atac dur al Papei Francisc la adresa sistemului financiar global. Suveranul Pontif a cerut implementarea unor noi reforme fiscale, menite să scape lumea de ceea ce el a numit „dictatura economiei”. Schimbările vor începe chiar de la Banca Vaticanului, care a fost în centrul a numeroase scandaluri în ultimele decenii.
Papa Francisc a spus, în primul său discurs important despre economie, că foarte mulţi oameni, din toată lumea, au ajuns să cadă pradă disperării şi fricii ca urmare a crizei financiare, potrivit Digi 24.
„Închinarea la viţelul de aur din vechime s-a transformat astăzi în cultul banilor şi într-o dictatură a economiei fără o faţă umană şi fără un ţel uman”, a spus el.
Citeşte şi Papa Francisc a canonizat duminică primii sfinţi ai pontificatului său
Suveranul Pontif a cerut guvernelor să se implice mai mult în economie, în special pentru protejarea săracilor. Încă de la urcarea sa pe tronul Sfântului Petru, Papa Francisc a spus că Biserica Catolică trebuie să renunţe la fast, să devină mai austeră şi să se implice în cauze sociale.
„În timp ce veniturile minorităţii cresc exponenţial, cele ale majorităţii scad. Acest dezechilibru provine din ideologiile care susţin autonomia absolută a pieţelor financiare”, a subliniat Papa.
Noile reforme vor începe chiar de acasă. Banca Vaticanului, numită de experţi cea mai secretoasă bancă din lume, a anunţat că îşi va face o pagină Web şi că va publica anual un raport de activitate, într-o încercare de a deveni mai transparentă. Foarte mulţi finanţişti susţin că Banca e folosită pentru a spăla bani. Papa Francisc a ameninţat că va lua în considerare închiderea instituţiei, care se ocupă de finanţarea misiunilor caritabile ale Sfântului Scaun, tocmai din cauza reputaţiei pătate.
Citeşte şi Înalt prelat de la Vatican: Discuţiile despre reformă, premature