6.1 C
București
vineri, 29 noiembrie 2024
AcasăSpecialDe ce Ucraina nu a semnat acordul cu UE?

De ce Ucraina nu a semnat acordul cu UE?

Peste 100.000 de oameni care protestează în faţa instituţiilor statului, violenţe de stradă, intervenţia brutală a forţelor de ordine şi sute de răniţi. De câteva zile Ucraina este în fierbere după ce conducerea de la Kiev a ratat semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

La reuniunea de la Vilnius, preşedintele Ianukovici a încercat să impună anumite condiţii pentru a parafa acordul.

Acesta a declarat într-o intervenţie televizată că: „Vom aştepta un nivel confortabil pentru noi, pentru interesele noastre; atunci când ne vom putea pune de acord asupra unor condiţii normale, vom putea vorbi de semnarea acestui document”.

„Statele membre au ascultat din nou argumentele preşedintelui ucrainean. Din nefericire, el nu vorbeşte de acord, sau de semnare, ci de problemele economice ale Ucrainei”, a explicat Dalia Grybauskaite, preşedinta Lituaniei, ţară care asigură preşedinţia semestrială a UE.

De ce a ales Viktor Ianukovici să nu semneze acordul cu UE? „Rusia va oferi Ucrainei gaz natural ieftin dacă executivul de la Kiev se va alătura uniunii vamale conduse de Rusia”, a afirmat prim-viceprim-ministrul rus, Igor Shuvalov, citat de Bloomberg.

Citeşte şi: VIDEO. Manifestaţie de amploare la Kiev. Peste 100 de răniţi în capitala Ucrainei, unde se scandează ”revoluţie”

Acesta a spus că problemele economice ale Ucrainei pot fi rezolvate dacă acceptă integrarea cu Rusia. “Putem să le acordăm şi un împrumut, dar nu-i vom sprijini dacă nu se angajează alături de noi”, a adăugat politicianul rus.

Uniunea vamală Rusia-Belarus-Kazahstan este o formă de integrare economică care defineşte un spaţiu vamal unic în interiorul căruia s-au anulat taxele vamale la comerţul reciproc şi s-a introdus un sistem uniform de taxare a importurilor.

O altă cerinţă a Kremlinului este ca executivul de la Kiev să aprobe fuziunea între compania de stat Naftogaz şi gigantul Gazprom.

Rusia asigură 60% din gazul necesar Ucrainei, această ţară reprezentând punctul cheie în aprovizionarea cu gaz a statelor europene.

Reamintim că, în urmă cu doi ani, în plină iarnă, între Rusia şi Ucraina a izbucnit un conflict, Kremlinul acuzând Kiev-ul că nu şi-a plătit datoriile pentru gazul consumat.

Sub ameninţarea sistării livrărilor de gaze din Rusia, statele europene au acuzat Kremlinul de şantaj, încercând să identifice soluţii pentru independenţa energetică a blocului comunitar. Una din variante a fost proiectul Nabucco, care implica şi România, proiect care a fost ulterior abandonat de către europeni.

Cele mai citite

Igor Bergler, cel mai bine vândut autor de thriller din România, lansează cartea „Apocalipsa după Charles”

Igor Bergler, scriitor, realizator de televiziune, regizor, scenarist și critic de film, specialist în marketing și profesor de Naratologie, s-a făcut remarcat prin stilul...

Profesorul Alexander Evans a fost numit director al Programului pentru Europa Centrală și de Sud-Est din cadrul LSE IDEAS și director al Rațiu Forum

Profesorul Alexander Evans a fost numit director al Programului pentru Europa Centrală și de Sud-Est (CSEEP) din cadrul LSE IDEAS și director al Rațiu...

Inter pregătește un transfer surprinzător! Marco Verratti ar putea reveni în Europa

Inter Milano și-a manifestat interesul pentru transferul lui Marco Verratti, campion european cu Italia, care ar putea reveni în fotbalul european după un an...
Ultima oră
Pe aceeași temă