Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a anunţat că a semnat un ordin prin care profesorilor din învăţământul preuniversitar li se va reţine, din nou, cotizaţiile sindicale direct de pe statele de plată. Se revine astfel la o practică mai veche interzisă însă în mandatul lui Daniel Funeriu.
În cursul anului trecut, fostul guvern a decis că din salariile profesorilor să nu se mai reţină cotizaţiile sindicale. Având în vedere că prin această măsură, cadrele didactice urmau să plătească banii, doar dacă vroiau, doar la sindicate, aceste organizaţii s-au aflat în pericolul de pierde milioane de euro. Federaţiile sindicale, din rândul cărora a făcut parte şi actualul ministru Liviu Pop, au dat în judecată ministerul iar procesul se judecă şi în prezent (după ce sindicaliştii au pierdut într-o primă instanţă).
Consilierul juridic al sindicatului „Federaţia Educaţiei Naţionale”, Alina Diţ, ne-a precizat că „procesul se află pe rol la Înalta Curte iar primul termen este la toamnă”. Prin decizia lui Pop – care va fi publicată în Monitorul Oficial zilele următoare – acest litigiu nu va mai avea obiect. În acest fel, Liviu Pop s-a arătat favorabil cauzei sindicatelor alături de care – din postura de secretar general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ – a luptat în instanţă împotriva ministerului pe care astăzi îl conduce. Constantin Ciosu ne-a confirmat împăcarea dintre sindicalişti şi minister: „Procesul se va stinge de la sine”. Ciosu a ţinut însă să precizeze că aceste cotizaţii „vor fi retrase din salariile profesorilor doar după ce aceştia îşi vor da acordul scris printr-o hârtie pe care ei o vor depune la contabilitate. Din acel moment, ei vor deveni şi membri de sindicat.”
Constantin Ciosu ne-a confirmat că s-au purtat negocieri pentru schimbarea ordinului atât cu Pop cât şi cu ministrul demisionar Ioan Mang şi că impunerea cotizaţiilor sindicale „este o decizie asumată de guvernul Ponta. Înainte eram sclavi pe moşia PDL, dar acum nu mai suntem.”
Milioane de euro spre sindicate
Fostul ministru al educaţiei, Daniel Funeriu ne-a precizat că această „cotizaţie sindicală încasată de pe statul de plată este o întoarcere la dictatura sindicatelor în învăţământ, fără legătură cu avantaje pentru elevi. Este o situaţie contra-natură, unde interesele sindicale conduc ministerul educaţiei. Se vor colecta anual forţat pentru sindicate aproximativ 16 milioane de euro. Vă reamintesc că ministerul a câştigat procesul cu sindicatele pe această temă, dar acum cei care au dat ministerul în judecată îl conduc.”
Ciosu spune că este vorba de o sumă mai mică: „Cotizaţia nu poate fi mai mare de 1% din salariu, dar ea este variabilă şi poate ajunge chiar la 1 leu pe lună.” Ciosu mai crede că cel puţin 80% din cei 240 de mii de profesori vor decide ca, de bunăvoie, să plătească cotizaţia de sindicalist.
Ce spun profesorii
Profesorii spun că, în lipsa unei alternative vor fi nevoiţi, în cele din urmă să plătească. Simona, profesoara de limba română în judeţul Teleorman ne-a confirmat : „voi fi de acord să plătesc cotizaţia. Dacă nu o voi face, ar trebui să mă reprezint singură. Iar eu nu am timp de aşa ceva. Trebuie să mă reprezinte cineva.” Octavian, profesor de geografie la Hunedoara, ne-a precizat că „oricum plăteam şi înainte, la presiunea sau de vorba şefului de sindicat din şcoli. Măcar acum nu o să mă mai întâlnesc cu ei”. Iar Simion, profesor de limba franceză la Piteşti spune că „sindicatele controlează tot, nu poţi fi împotriva lor. Uitaţi-vă ce averi au. Soluţia era să nu mai plătim nimic.”