Liviu Pop este anchetat de către Agenţia Naţională de Integritate deoarece a semnat un ordin în calitate de ministru al Educaţiei în favoarea unei instituţii sindicale din care a făcut parte până la numirea sa în guvern.
Problemă veche de o lună jumătate
Fapta de care este acuzat Pop este prinsă la articolul 253 cod penal care defineşte conflictul de interese: „fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material … pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură”. Pe cine a favorizat ministrul educaţiei?
La începutul lunii iunie, Pop a anunţat că a dat un ordin prin care profesorilor din învăţământul preuniversitar li se va reţine, din nou, cotizaţiile sindicale direct de pe statele de plată. RL a scris de pe 16 mai că un conflictul de interese ar putea să rezide din faptul că Pop a deţinut funcţia de secretar general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ şi de preşedinte al Sindicatului Liber din Invăţământ Maramureş.
Procesul continuă
El şi-a dat demisia din aceste funcţii doar în momentul numirii sale ca şef la Educaţie, adică în urmă cu o lună şi o săptămână. La acea dată, Ministerul Educaţiei se afla în proces cu trei federaţii sindicale, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI – unde Pop era secretar general), Federaţia Sindicatelor din Invăţământ „Spiru Haret” şi „Federaţia Educaţiei Naţionale”. Acestea cereau anularea unui ordin dat de fostul ministru al educaţiei, Daniel Funeriu, prin care nu se mai permitea reţinerea cotizaţiilor din salariul cadrelor didactice.
Prin emiterea ordinului care îi obliga din nou pe profesori la plata cotizaţiilor sindicaler, Liviu Pop a dat o mână de ajutor (a se citi ajutor financiar) unor organizaţii (sindicale) „cu care s-a aflat în raporturi comerciale sau de muncă în ultimii cinci ani”.
Interesant este că procesul dintre sindicatele în care Pop a fost reprezentant de frunte şi Ministerul condus, astăzi, de Pop nu s-a stins nici acum când litigiul a fost soluţionat în favoarea sindicatelor. „Am făcut recurs (în prima instanţă sindicatele au pierdut procesul n.red.), în luna mai, în numele tuturor celor trei federaţii sindicale împotriva deciziei (lui Funeriu n.red), iar procesul urmează să se judece la Înalta Curte. Probabil că primul termen va fi la toamnă”, ne-a precizat consilierul juridic al sindicatului „Federaţia Educaţiei Naţionale”, Alina Diţ.
Blat politic
Decizia lui Pop referitoare la reintroducerea cotizaţiile pe statele de plată ale profesorilor a fost negoicată la nivel politic. Primul demers a fost făcut Ioan Mang, plecat de la Educaţie după acuzaţiile de plagiat care i-au fost aduse. În urma unor discuţii de care a fost informat şi premierul Ponta, Mang i-a asigurat pe sindicaliştii că problema lor este una „rezolvabilă”. Bugetul anual al sindicatelor este de aproximativ 10 milioane de euro.
Ministrul Liviu Pop a confirmat ancheta ANI şi a precizat că a fost chemat luni, la ora 12.00, la sediul ANI, pentru a prezenta un punct de vedere. El a mai spus că nu i s-a solicitat să prezinte documente.