Gunoaie nestrânse pe străzile din București, sector 1, 3 iunie 2021, FOTO: Facebook

De ziua Mediului Romprest acuză de minciună USR-PLUS. Ce se întâmplă la depozitele de deșeuri

Stațiile de sortare nu sunt plătite de către primărie și refuză să mai primească deșeurile din Sectorul 1, a anunțat sâmbătă firma de salubritate care operează în sector.

Cătălin Șerban 0 comentarii

Actualizat: 06.06.2021 - 00:47

UPDATE Blocajul ar fi fost dezamorsat, urmând ca zilele următoare să se găsească o soluție financiară la acest conflict

Operatorul de salubritate din Sectorul 1 al Capitalei a anunțat sâmbătă seara că „situația de blocaj a fost dezamorsată”, iar compania va mobiliza toate resursele pentru a colecta deșeurile acumulate.

Potrivit unui comunicat al Romprest, partenerii contractuali ai companiei au anunțat că vor permite accesul în stația de sortare, în limita capacităților lor, al autospecialelor încărcate cu deșeurile colectate din sectorul 1, „urmând ca diferendul financiar să își găsească o rezolvare amiabilă, instituțională, în cursul săptămânii viitoare”.

Compania a anunțat că va mobiliza imediat toate resursele pentru colectarea deșeurilor care s-au acumulat în sector începând cu data de 1 iunie 2021, dată la care accesul la stațiile de sortare agreate a fost interzis.

„Astfel, prin acordul comun al operatorilor de salubritate autorizați, această situație de blocaj a fost dezamorsată. Așteptăm ca autoritățile abilitate să își asume responsabilitățile care le revin și să asigure funcționarea acestui serviciu public care se prestează în regim de continuitate, prin finanțarea și asigurarea unui cadru contractual și legal predictibil, pentru a menține starea salubră și implicit sănătatea populației”, se arată într-un comunicat al companiei.

Primarul Sectorului 1 Clotilde Armand a anunțat sâmbătă seara că va depune plângere penală împotriva operatorului de salubritate.

„Înțeleg că operatorul de salubritate a anunțat că reîncepe să strângă gunoiul din Sector și a recunoscut vina pentru șantajul creat în aceste zile în care nu a ridicat gunoiul. Da. Iată că am avut dreptate! Legea spune foarte clar că este interzis să întrerupă serviciul de salubrizare și administratorilor companiei le-a fost frică să mai continue cu șantajul. Dar lucrurile nu vor rămâne așa. Toți cei care și-au permis această situație vor răspunde în Justiție pentru că au pus în pericol sănătatea populației din Sectorul 1. Primăria Sectorului 1 va depune plângeri penale pentru infracțiunea de șantaj acționarilor Companiei Romprest Service S.A. și solicită autorităților abilitatea să fie ridicată licența acestui operator”, a scris pe Facebook primarul Sectorului 1.

Clotilde Armand a mai anunțat că va solicita Consiliului Local Sector 1 și în Justiție rezilierea contractului cu operatorul.


Compania Romprest a acuzat primăria sectorului 1 de neplata datoriilor scadente către stațiile de sortare

Reprezentanții companiei Romprest dezmint informația vehiculată de membri USR PLUS conform căreia stațiile de sortare au fost deschise. Conform acestora, stațiile de sortare sunt închise pentru deșeurile din sectorul 1 pentru neplata de către Primărie a datoriilor scadente pentru prestații din perioada iulie 2020-martie 2021.

„Solicităm autorității contractante, prin primar sau un reprezentant mandatat legal, să ne indice cu celeritate locul în care să descărcăm deșeurile colectate care sunt încărcate în toate autogunoierele și autoutilitarele Romprest alocate serviciului, pentru a putea elibera autospecialele blocate în așteptare la stație și a reintra în program normal de colectare”, susțin, printr-un comunicat, reprezentanții companiei de salubritate.

Romprest este gata să strângă deșeurile necolectate în maxim 36 de ore

Aceștia mai spun că sunt pregătiți să intervină cu tot efectivul și în 36 de ore să colecteze toate deșeurile din Sectorul 1.

„Prin achitarea imediată de către autoritate a facturilor care au fost refuzate la plata numai în cursul acestui an se vor putea plăti operatorii de sortare și se va reveni în regim normal de funcționare”, se mai arată în comunicat.

Primarul Clotilde Armand a solicitat Prefecturii București declararea stării de alertă în Sectorul 1 din cauza situației sanitare. Edilul șef a trimis o adresă și spune că situația este cauzată „de șantajul și suspendarea colectării gunoiului de către operatorul de salubritate”.

„Am solicitat Comitetului Local pentru Situații de Urgență să înainteze Prefecturii Municipiului București o adresă prin care să declare starea de alertă din cauza situației sanitare de pe raza teritorială a Sectorului 1 cauzată de șantajul și suspendarea colectării gunoiului de către operatorul de salubritate. În paralel, am purtat discuții cu firmele de sortare a gunoiului din Sectorul 1 și am ajuns la un acord. Am aflat că stațiile de sortare și-au redeschis porțile începând de astăzi dimineață pentru a primi gunoiul colectat de Romprest. Aceste stații erau închise din cauza neachitării de către compania Romprest a facturilor datorate în ciuda plăților făcute de Primăria Sectorului 1”, a scris vineri Clotilde Armand pe Facebook.

Comentarii