Parada s-a desfășurat în zona Arcului de Triumf. În tribuna oficială au stat preşedintele Klaus Iohannis, premierul Viorica Dăncilă, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, foştii preşedinţi Emil Constantinescu şi Traian Băsescu, miniştri, parlamentari, alţi oficiali. Liviu Dragnea a ajuns cu puţin timp înainte de începerea paradei militare şi s-a dus direct la tribuna oficială, alături de premierul Viorica Dăncilă, Călin Popescu Tăriceanu şi Florin Iordache. În urmă cu două zile, reprezentanţii biroului de presă al Camerei Deputaţilor anunţau că Liviu Dragnea nu va participa la evenimentele publice deoarece medicul i-a recomandat să nu stea la temperaturi scăzute. Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu nu au onorat invitaţia de la recepţia organizată de Klaus Iohannis, de 1 Decembrie.
La sosire, preşedintele Klaus Iohannis a fost primit cu onoruri militare, după care a fost interpretat imnul de stat. Pe timpul intonării Imnului Naţional al României, în semn de salut, au fost executate 21 de salve de tun de către bateria de artilerie a Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”. Apoi, preşedintele Iohannis a depus o coroană de flori la baza Arcului de Triumf. A urmat un moment de reculegere pentru eroii neamului.
Aproximativ 4.000 de militari şi specialişti, cu peste 200 de mijloace tehnice şi circa 50 de aeronave, printre care şi aproximativ 500 de militari din mai multe ţări aliate sau partenere, au participat sâmbătă la Parada Militară din București.
Anul acesta, în premieră, Parada Militară Naţională a fost deschisă de aviaţia militară. Dispozitivul de zbor a fost deschis de o formaţie de elicoptere, în frunte cu un elicopter din dotarea Bazei 90 Transport Aerian, purtând drapelul naţional. Drapelul este escortat de două elicoptere IAR 330 Puma Socat, din dotarea Bazei 95 Aeriene Bacău. Au fost prezente şi trei elicoptere IAR 330 Puma din dotarea Bazei 90 Transport Aerian.
Au defilat 4.000 de militari
Aeronavele F-16 Fighting Falcon nu au mai defilat la Parada Militară de 1 Decembrie deoarece pista de la Baza 86 Aeriană Borcea a îngheţat, au precizat surse din cadrul Ministerului Apărării. La paradă urmau să defileze patru avioane F-16.
Printre trupele care au defilat sâmbătă la Arcul de Triumf din Capitală s-au numărat militarii Brigăzii 30 Gardă ,,Mihai Viteazul”, Detaşamentul de Cavalerie al Jandarmeriei, detaşamentul Serviciului Român de Informaţii. La paradă au participat și 500 de militari străini, unii și cu tehnică de luptă. Au defilat și primele transportoare blindate Piranha 5 ale României, inclusiv modelel cu turelă cu tun de 30 mm, dar și un lansator de rachete Patriot din dotarea forțelor americane.
În urma unor mobilizări masive pe mijloacele de socializare și în mass-media, în jur de 25 de spectatori au huiduit Jandarmeria la Parada Militară de 1 Decembrie. Aceștia au avut mai multe pancarte cu mesaje împotriva jandarmilor şi s-au întors cu spatele atunci când maşinile Jandarmeriei au trecut pe lângă ei, în cadrul defilării. De menționat că la paradă nu a mai apărut și autospeciala blindată pentru intervenţie a Jandarmeriei, cum era în program.
Dacă jandarmii au fost huiduiți de câțiva membri #rezist care au participat la manifestația violentă din 10 august, cei de la SMURD au fost aplaudați.
Defilarea drapelelor de epocă a fost făcută de tinerii militari ai Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul“. A defilat şi Asociaţia Tradiţia Militară, grupul de reconstituire istorico-militară care reprezintă România la Uniunea Europeană pe acest profil.
La final, președintele Klaus Iohannis a mers prin mulțime, dând mâna cu oamenii care au participat la eveniment.
Viorica Dăncilă, prezentă la Focșani
Premierul Viorica Dăncilă şi mai mulţi miniştri au participat, sâmbătă după-amiază, la manifestările de la Focşani organizate de Ziua Marii Uniri. Viorica Dăncilă a făcut o baie de mulţime, dar a şi fost huiduită de câțiva opozanți. Și la Focşani a fost organizată o paradă militară. Alături de premier, la eveniment au asistat președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, fostul ministru al Justiției Florin Iordache, dar și actualul ministru, Tudorel Toader, și Codrin Ștefănescu.